Jézus nem tudta, hogy mennyi ideig lesz a sírban?
"Amint ugyanis Jónás próféta három nap és három éjjel volt a hal gyomrában, úgy lesz az Emberfia is három nap és három éjjel a föld szívében." Mt 12,40
Jézus viszont nagypénteken halt meg (1 nap), akkor éjjel a sírban volt (1 éjjel), nagyszombaton a sírban volt (2 nap), és vasárnap hajnalban már fel volt támadva (2 éjjel). A három nap és három éjjel sehogy nem jön ki. Hogy lehet ezt értelmezni? Katolikusok válaszát várom.
Jó nagy baromság ez a kettős szombat elmélet. Ritkán olvasni ekkora hülyeséget. Máskor is volt kettő szombat egy héten? Hol lehet olvasni erről?
S az asszonyok miért nem pénteken vitték a kenetet a sírhoz?
Szerinted miért van többször is 40 nap 40 éjjel, 7 nap 7 éjjel, 3 nap 3 éjjel említve a Bibliában, de sehol sincs olyan említés, hogy az egyik eggyel kevesebb vagy több lenne, mint a másik.
Azért barátom, mert ez egy fordulat, egy szólás, aminek semmi köze a pontos betű szerinti értelemhez. Az x nap x éjjel csak annyit jelent, hogy körülbelül x nap éjjel-nappal.
"asszonyok miért nem pénteken vitték a kenetet a sírhoz?"
Olvasd el az evangéliumokban, pénteken mentek el a temetéshez szükséges dolgokat megvenni. És olvass utána, hogy mi az a szombatok szombatja.
Üdv.
A szombatok szombatjára való hivatkozás nyilvánvalóan téves, mert az a Tisri hónapban van (a Gergely-naptár szerinti ősszel), az események viszont a Niszán hónapban történnek.
szp72 válaszát tartom a legkielégítőbbnek, főleg, ha hozzátesszük, hogy a 40 és a 7 szimbolikus számok. A 40 általában sok időre utalt (40 év a pusztában, 40 napi böjt stb.), a 7 pedig a teljesség száma volt. Ezek szerint a 3-nak is lehet valami szimbolikus jelentése. Ezt így kb. el tudom fogadni, bár továbbra is zavarónak, megtévesztőnek látom ezt a 3 nap és 3 éjjel kifejezést.
Kedves Kérdező, ki írta a Mt.12-40-et?
És ki mondta ezeket a szavakat?
Mrk 9:31
Mert tanítja vala tanítványait, és ezt mondja vala nékik: Az embernek Fia az emberek kezébe adatik, és megölik őt; de ha megölték, harmadnapra föltámad.
Mrk 8:31
És kezdé őket tanítani, hogy az ember Fiának sokat kell szenvedni, és megvettetni a vénektől és a főpapoktól és írástudóktól, és megöletni, és harmadnapra feltámadni.
Mt 27:63
Ezt mondván: Uram, emlékezünk, hogy az a hitető még életében azt mondotta volt: Harmadnapra föltámadok.
Mt 27:40
És ezt mondván: Te, ki lerontod a templomot és harmadnapra fölépíted, szabadítsd meg magadat; ha Isten Fia vagy, szállj le a keresztről!
A Mt.12:40 egy prófécia ami azt mondja, hogy "úgy lesz" tehát megközelittőleg mondja el, hogy mi fog történni.
Jézus viszont pontosan megmondja, hogy HARMAD NAPRA.
Tehát a kérdés abból a szempontból helytelen, hogy Jézus nem tudta mikor fog feltámadni.
Ő nagyon jól tudta, csak a prófécia nem írhatpott biztosat.
Elnézést, hogy helyesbítettelek!
Üdv!
három nap három éjjel.
Jézus harmadnapra föltámadt.
a harmad napon még mindég homály fedte hollétét,mert nem találták.
tehát még akkor is sötétben volt mert nem találták.
csak miután meg mutatta magát attól kezdve érvényesült a föltámadása.és ez nem pontos idő.
még ha aznap is volt hogy meg mutatta magát az biztos hogy nem azonnal volt.hanem késői órában.
szerintem erre utalhatott a három nap három éjjel,de harmadnapra is ott van.
persze ez csak az én véleményem!
Utána olvastam a szombatok szombatjának, ami azonos a jóm kippurral. Nem tudtam, hogy ez az ünnep nem feltétlenül szombatra esik, vagyis ilyenformán valóban lehet két szombatszerű nap egy héten. Bocsánat a kemény és sértő minősítésért, tévedtem.
Mindazonáltal a jóm kippur nem húsvétkor van. Jézus pedig egyértelműen a szombat előtti készület napján halt meg és egyértelműen vasárnapon (Mk 16,9), vagyis harmadnapon támadt fel. Sehol nincs szó két pihenő napról.
"Ezt így kb. el tudom fogadni, bár továbbra is zavarónak, megtévesztőnek látom ezt a 3 nap és 3 éjjel kifejezést."
Megtörtént eset, hogy egy tanár egyszer azt mondta az óráján: "És most ugrik a majom a vízbe!" A külföldi, de egyébként magyarul jól beszélő diákok kinéztek az ablakon, mert nem értették, hol ugrik a majom a vízbe.
Jézus mondta az ellenségeinek: "Viperák fajzatai!" Barátainak pedig: "Legyetek okosak, mint a kígyók!"
Egyeseket talán zavarhat, hogy Jézus embereknek vipera ősöket, a kígyóknak pedig hatalmasat eszet tulajdonít. De a helyzet az, hogy minden ember használ szólásokat és közmondásokat, amelyek soha nem szó szerint értendők.
Az x nap és x éjjel egy szólás, ami a Bibliában is meglehetősen gyakori.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!