A bibliai sztorikat kik találták ki?
-elkezdtem olvasni kíváncsiságból.
mikor készült el a 'nagy' könyv?ki gyűjtötte össze a próféták írásait? hogy vették rá az embereket,hogy higyjenek benne,amikor még nem volt erős és népszerű?és miért? (jó,tudom,valamiben mindig kell hinni) de mégis hogyan sikerült ráeröltetni az emberekre?mindjárt az elején olyen agresszívak voltak,mint pl keresztesháborúk idején?az első prófétáknak nem voltak istenei?vagy miért nem voltak jók a régi istenek(amiket a kereszténység pogány isteneknek nevez).miért cserélték le azokat?úristen,csomó kérdésem van.
Röviden:
A kereszténység a zsidó vallásból alakult ki.
Jézus és a tanítása lett a központja kezdetben, majd a rómaiak átvették, mint a többi vallást és megalapították a római katolikus vallást.
Innentől pedig jön, amit töri órán tanultál.
"A bibliai sztorikat kik találták ki?"
Rengeteg ember írt bibliai könyveket, kb 4ezer éven keresztül íródtak ezek a könyvek. Nem csak "sztorik" vannak, hanem levelek (lásd pl Pál levelei), költői könyven (pl Zsoltárok, Péladbeszédek, Énekek éneke)....
"mikor készült el a 'nagy' könyv?ki gyűjtötte össze a próféták írásait?"
398-ban a római zsinaton döntötték el véglegesen hogy mit tartalmazzon a Biblia. Ez már régóta húzódó folyamat volt, hiszen már a zsidóknak Jézus előtt megvoltak a "szent írásai", amik közül a legfontosabb Mózes öt könyve. Irányelv az volt, hogy mely könyvek maradtak fenn az emberek emlékezetében, illetve mely könyvek függenek össze a többivel.
"hogy vették rá az embereket,hogy higyjenek benne,amikor még nem volt erős és népszerű?és miért?"
Mivel akkoriban magas volt az írástudatlanság, így szóbeszéd illetve cselekedetek útján. Rómában a sok elesett embernek persze kifejezetten szimpatikus volt, hogy Isten őket is ugyanúgy szereti, illetve hogy az embereknek is szeretniük kéne egymást.
"mindjárt az elején olyen agresszívak voltak,mint pl keresztesháborúk idején?"
Az már később volt, mikor az egyház gyakorolta tulajdonképpen a hatalmat. Az egyházat pedig emberek irányítják. Háborúk márpedig addig lesznek, amíg emberek lesznek. Vallási, vagy etnikai, vagy leginkbb vallási/etnikai köntösbe bújtatott gazdasági...
"az első prófétáknak nem voltak istenei? vagy miért nem voltak jók a régi istenek? miért cserélték le azokat?"
Pont erről szól az Ószövetség hogy a zsidók mindig eltértek Istentől,és elkezdtek például bálványokat imádni. Zsidó próféták nyílván nem a bálványoknak voltak a prófétái... Aztán volt olyan zsidó akinek gyanús volt hogy az óriási aranyszobor nem mozdul meg ha áldozatot mutat be neki, de voltak akik inkább ezt az utat választották minthogy szigorú törvények szerint éljenek.
# Lucifer666
"majd a rómaiak átvették, mint a többi vallást és megalapították a római katolikus vallást"
Hát ez nem egészen így volt.
Először is, az apostolok mindenfelé megalapították az egyház helyi gyülekezeteit, ahova lejutottak. például Tamás apostol az Indiai Keralában néhány évvel előbb alapít püspökséget, mint hogy Péter apostol magának Róma városának püspöke lett volna.
Katolikus egyházról pedig - a szó mai értelmében - csak az 1054-es nagy egyházszakadás óta beszélhetünk.
A skizma előtti egységes egyház is katholikosz volt, de más értelemben:
# Lucifer666
A gotquestions.org oldalat pedig inkább felejtsd el.
Valótlan dolgokat állít a többi felekezetről, miközben nem meri felvállalni azt, hogy melyik felekezet álláspontját képviseli.
"Valótlan dolgokat állít a többi felekezetről, miközben nem meri felvállalni azt, hogy melyik felekezet álláspontját képviseli."
Megnézhetem hol? Érdekel.
Hát először is sehol nem szerepel a honlapon, hogy melyik felekezethez tartozik. Még egy apróbetűs impresszum sincs. Mindössze annyit tudunk, hogy
© Copyright 2002-2015 Got Questions Ministries - All Rights Reserved.
Aztán pedig itt írnak más vallásokról és egyes keresztény felekezetekről, méghozzá kapitális baromságokat:
Legalábbis amely vallásokról van némi ismeretem, ahhoz képest ők nincsenek képben, beleértve a kereszténység irányzatait is.
Én ennyit találtam első körben.
Köszi, én nem találtam rá.
Ezek szerint akkor egy egyszemélyes vallásról van szó, aki hirdeti a saját nézeteit. :)
Mondjuk Jézus is így kezdte, de ő Isten Fia volt :)))
köszi a válaszokat
" Rómában a sok elesett embernek persze kifejezetten szimpatikus volt, hogy Isten őket is ugyanúgy szereti, illetve hogy az embereknek is szeretniük kéne egymást. "
tehát a zsidó vallásban Isten nem szeret mindenkit egyformán?
"köszi a válaszokat
" Rómában a sok elesett embernek persze kifejezetten szimpatikus volt, hogy Isten őket is ugyanúgy szereti, illetve hogy az embereknek is szeretniük kéne egymást. "
tehát a zsidó vallásban Isten nem szeret mindenkit egyformán?"
Az az alapvető különbség hogy a zsidó az nem térítő vallás, a keresztyén pedig igen. Az Ószövetségben is a zsidók a "kiválasztott nép", akik Isten által nagy dolgokat vittek véghez (lásd Jerikó elfoglalása), Isten nekik mutatkozott meg, és nekik adott törvényeket. Zsidók viszont egyrészt mindig letértek a Isten útjáról, másrészt túlságosan "begyöpösödtek" a törvényeikbe, legalábbis az Újszövetség szemszögéből. Az Újszövetség szerint mindenki bűnös, és Isten kegyelme szabadít meg minket. Ortodox zsidók ragaszkodnak ahhoz hogy a régi törvényeket pontról pontra betartsák, szerintük csak az méltó Isten kegyelmére aki így cselekszik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!