Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Fiamnak idén lesz a bérmálása....

Fiamnak idén lesz a bérmálása. Bérmaszülője csak férfi lehet?

Figyelt kérdés
2010. febr. 23. 21:49
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
bérmaszülő: idősebb katolikus hívő, aki tanúja a bérmálás szentsége fölvételének. - A szert-on a pp-kel együtt az egyh-at jelképezi, mely a bérmálkozót befogadja a közösségbe. A bérmaszülő, mialatt bérmagyermeke a szentség kiszolgáltatásában részesül, jobb kezét annak jobb vállán tartja. - A bérmaszülő feladata: segíteni a bérmálkozót a bérmálásra való fölkészülésben, s a későbbiek során (főleg példájával) ker. hite megélésében. Szokás szerint fiúnak bérmaapja, lánynak bérmaanyja van. A II. vat. zsin-ig a bérmaszülő nem lehetett azonos a keresztszülővel. - A bérmaszülőség feltételei: a bérmálkozó válassza ki, 16 évnél idősebb legyen, sztségi életet éljen, ne álljon egyh. büntetés alatt. Nem lehet a bérmálkozó szülője. - 1494: a nyitrai egyhm. zsin. szerint: bérmaszülő csak az lehet, aki már meg van bérmálva. Egy bérmálkozónak csak egy bérmaszülője, s a bérmaszülőnek csak egy bérmagyermeke lehet. A bérmaszülőség bontó házassági akadály. - 1560: a nagyszombati egyhm-tartományi zsin.: A bérmaszülőség bontó házassági akadály. Kétszer nem szabad bérmálkozni, nem szabad több bérmaszülőt kérni, sem egy embernek nem lehet több bérmagyermeke. - 1629: a nagyszombati egyhm. zsin.: Fiúknak férfi, lányoknak nő legyen a bérmaszülője. A bérmáltakat és bérmaszülőket vezessék be a bérmáltak anyakönyvébe. - A hatályos törvény a CIC 1917:796.k. 1. sz-mal ellentétben azt javasolja, hogy a bérmaszülőséget ugyanarra bízzák, aki a keresztszülői tisztséget viseli (893.k. 2.). A bérmaszülőnek nem kell a bérmálkozóval azonos neműnek lennie.
2010. febr. 24. 11:43
 12/16 anonim ***** válasza:
0%
ez a szó hol található a bibliában? vagy ez inkább amolyan emberi hagyomány és tanítás? ezek szerint aki ilyenben résztvesz, azt átjárja a szeretet öröm béke kitartás hosszútűrés önuralom szelídség kedvesség? tényleg?
2010. febr. 24. 12:24
 13/16 anonim ***** válasza:

1 Kor 11,2

Dicsérlek titeket, hogy mindenben megemlékeztek rólam, és megtartjátok a hagyományokat, úgy, ahogy átadtam nektek.

2Tessz 2,15

… ragaszkodjatok a hagyományokhoz, amelyeket tőlünk élőszóban vagy levélben kaptatok.

2010. febr. 24. 19:52
 14/16 anonim ***** válasza:
21%
nem mondod, hogy ezzel azt akarod mondani, hogy a katolikus egyháznak megvannak ezek a levelek? úgy tudom, abban az időben lehetetlen, hogy ilyet csináltak volna, mert csak nagykorúság után kereszteltek meg valakit, akkor, ha felelősségteljesen el tudta dönteni ö, és nem a szülei, hogy melyik vallást fogadja el. persze a csecsemő és gyermekkeresztelés jó üzlet, hisz így félelmetes számuk van az adott valláshoz tartozóknak, az megint más kérdés, hogy ez mit ér.
2010. febr. 25. 08:27
 15/16 A kérdező kommentje:

[link]

Jó ötlet volt, a 39. kérdésnél megtaláltam a választ.

Köszönöm!

2010. febr. 25. 20:56
 16/16 anonim ***** válasza:
62%

Tiszteletem!

Én idén leszek bérmálkozó, és egy megkeresztelt, megbérmált ember lehet a bérmaszülő.

Nem kell feltétlenül egy házaspár.

2010. márc. 28. 20:19
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!