Párommal nem vagyunk házasok, és csak én vagyok megkeresztelve. Lányunkat így is megkeresztelik?
Párom nincs megkeresztelkedve, de szeretnénk a lányunkat megkeresztelni.
keresztapukája párom öccse lenne aki szintén nincs megkeresztelkedve.
keresztanyukája a barátnöm lenne és mivel már hosszú ideje párkapcsolatban él megkértem a párját is (mindketten meg vannak keresztelve), hogy elvállalnák így a keresztszülőséget, hogy két keresztapja és egy keresztanyja lenne a lányunknak.
Páromnak és az öccsének is meg kell keresztelkedni?
Vagy van erre valamilyen más megoldás?
Köszönöm szépen a válaszokat
Nem írtad a felekezetet, pedig az fontos szempont.
A szülők részéről a keresztség és a házasság hiánya valószínűleg nem lesz probléma, bár a keresztelési felkészítőn biztosan felteszik majd nektek is a kérdést, hogy tulajdonképpen miért is nem házasodtok össze, és ha a párod meg akarja kereszteltetni a gyerekét, akkor magát vajon miért nem. De kötelezővé egyiket sem fogják tenni, az pedig nektek is jó, ha átgondoljátok és megfogalmaztok egy választ ezekre a kérdésekre.
Keresztszülőből viszont nem lehet három, és az is elég problémásnak tűnik, hogy az egyikük nincs megkeresztelve. Úgyhogy szerintem maradjatok a keresztény párnál keresztszülőnek.
A keresztlányomnak 14 éves korában támadt kedve a kikeresztelkedésre egy hittantanárnő hatására. A szülei nem voltak házasok. Engem kért meg, hogy legyek a keresztanyja, és engem a kutya sem kérdezett a világnézetemről.
Szerencsére :)
Igazából bárkit meg lehet keresztelni, aki még nem volt és megvan benne a vágy, hogy az Egyház tagja legyen (nyilván a gyermekben még nincs meg, helyette a szülei teszik le a hitvallást).
Viszont:
-mivel a szülőnek épp azért, mert a gyerek még nem tud vallani a hitéről, ígéretet kell tennie, hogy a gyereket kereszténynek neveli, így nem szokták engedni olyan családoknak megkereszteltetni a gyerekét, akik maguk nem élnek keresztény életet: tehát nem ismerik az Egyház tanítását, nincs szentségi házasságuk, stb.
-keresztszülő (elég 1, de maximum 2 lehet) megkeresztelt, megbérmált felnőtt ember lehet, aki szintén keresztény életet él, tehát ugyanaz vonatkozik rá, mint a szülőkre.
Tehát megkeresztelhetik a gyereket, arra hivatkozva, hogy a gyerek minderről nem tehet, és joga van keresztségben részesülni, de szerintem több helyen azt mondják majd, hogy előbb rendezni kéne a házasságot. Keresztszülőről egyébként az van az egyházi törvénykönyvben, hogy lehetőség szerint legyen, elméletileg az sem kötelező.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!