Hogyan tehet látogatást egy nem hívő ember templomban?
Figyelt kérdés
Felötlött bennem, hogy talán egyszer szívesen elmennék templomba, de nem tudom, hogy hogyan lehet oda bemenni. Csak, ha mise van, vagy máskor is? Szoktak az emberek beülni templomba "csak úgy"?
Meg vagyok keresztelve, görög katolikus vagyok, de sosem tanultam hittant, illetve a további "fokozatokat" sem csináltam meg. Emiatt azt sem tudok, hogy hogyan illik ott viselkedni, mik a szokások. Nem arról van szó, hogy hirtelen hívő lettem/leszek, csak néha olyan megnyugtató lenne eltölteni egy kis időt egy templomban.
Szabad a bejárás a templomokba. Akkor szokott kis zűr lenni, ha belépőt szednek a templomban. Anyum járt már úgy, hogy nem szívesen engedték be a pécsi bazilikába. De amúgy nem kell semmi ritust végig csinálni azért, hogy ott lehess, sőt sztem misére is el lehet úgy menni, hogy csak nézed.
2010. febr. 18. 23:50
2/12 anonim válasza:
Bármikor bemehetsz, amikor nyitva van. Szétnézhetsz, leülhetsz akármelyik padba. Csak viselkedj csendesen, és ne zavard a többieket.
Ha mise/istentisztelet alatt mész, akkor csináld azt, amit a többiek, ennyi az egész.
2010. febr. 18. 23:51
3/12 anonim válasza:
egyszerűen bemész.. én nem vagyok hívő,de bementem a minap egy templomba a ferenciek terén,és még beszélte az istennel is,kértem,hogy találjon rendes állást a kedvesem,tök jó volt,és szép a hely..lehet bunkó vagyok,mert én csak úgy bementem,semmi exrta,de láttam,hogy bejött valami csaj,és asszem keresztet vetett..de mivel én ezt a szokást nem ismertem,így azt se tudtam mi van..én most jártam másodjára templomban,és marhajó érzés..nem tom miért,szép is volt,meg minden..bár Istennel lehet akárhol beszélgetni..csak ott pl csend van,nem zavar senki..
2010. febr. 18. 23:51
4/12 anonim válasza:
A turisták nagyon sűrűn kénytelenek hitüket gyakorolni nyaralásokkor, napi 5-6 templomba is bekéredzkednek:D Fényképezőgépet mindenképpen vigyél magaddal:D
2010. febr. 18. 23:58
5/12 A kérdező kommentje:
Köszönöm az eddigi hozzászólásokat, várok még továbbiakat is, akár rendszeresen templombajáróktól is. Ők mit gondolnak, amikor egy ilyen "éppen idetévedt" embert látnak ott? :)
2010. febr. 19. 00:06
6/12 anonim válasza:
Hát azt gondolják szerintem, hogy éppen idetévedt egy ember :)
2010. febr. 19. 00:11
7/12 anonim válasza:
Nyitvatartási dőben bármikor behetsz, leülsz egy padra, imádkozol.Mindenki csendben van el van foglalva imáival kéréseivel, márra nem figyel. Csak az idős hölgyek nem mindig tudják megállni, hogy beszélgessenek, ilyenkor rájuk pisszegnek vagy szólnak.
Szokások;
- belépéstnél keresztet vetsz szenteltvizzel
- térdet hajtasz az Eukarisztia előtt (az örökmécses jelzi a Jelenlétet, najd leülsz.
Ennyi
Távozáskor ugyanigy
2010. febr. 19. 00:18
8/12 anonim válasza:
Attól függ milyen templomra gondolsz, egy protestáns templom csak istentisztelet alatt van nyitva általában.
2010. febr. 19. 00:33
9/12 anonim válasza:
Szia!
Ha nyitva van,menj be nyugodtan. Ha úgy érzed, imádkozz, ne azt sem "muszáj". Én néha be szoktam ülni, "csak úgy". Nagyon megnyugtató. Görög katolikusoknál nem tudom, hogy szokás, ha rómaiba mész, vess keresztet a szentelt vízzel,ahogy írták. Én nem szoktam letérdelni az oltár előtt, ált. csak fejet hajtok vagy "megrogyasztom" a térdem. Ahogy érzed.
2010. febr. 19. 12:37
10/12 anonim válasza:
Ha katolikus templomba mész, és te nem vagy katolikus, neked nem kötelező szenteltvízzel keresztet vetni, vagy meghajolni az Oltáriszentség előtt (ezt általában az oltárkép alatt tárolják, örökmécses jelzi, hogy ott van). Senki nem kéri rajtad számon. (Én se teszem, pedig hívő keresztény vagyok, csak épp református, és a katolikus férjem szerint is ez rendben van így.) Elég, ha csendesen, illedelmesen viselkedsz, ahogy egy múzeumban vagy egy kórházban tennéd. Ha épp mise van, akkor együtt mozogsz a töbiekkel. Ha nem sikerül tökéletesen, az egyáltalán nem baj, nem téged figyelnek. :-)
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!