A progresszív (reform) Iszlám miről szól és MO-n van ilyen közöség?
A "progresszív" és a "reform" kifejezések csak a zsidó vallásnál jelentik egymás szinonimáit. Az iszlámban ezek inkább ellentétes fogalmak.
A "progresszív iszlám" ritkán használatos, de pontosan a fundamentalista szélsőségeseket jelenti.
A "reform iszlám" meg ennek az ellenkezőjét jelentené, egyfajta elvilágiasodott, szekularizált iszlámot, amely legfeljebb csak felszínes külsőségekben nyilvánul meg, de alapvetően a "liberális demokrácia" értékrendjét vallja.
Valójában ez nem egy létező irányzat az iszlámon belül, inkább csak a szekularizált nyugat ábrándozik arról, hogy az iszlám egyszer ilyen lesz. :)
Én azokra a muszlimokra gondolok aki vallásosak ,de maguk döntik el ,hogy mit tartanak.
Úgy mint a reform zsidóknál.
Rengeteg szekta van, de ezek a szekták nem az iszlám részei. Ezeket a szektákat az emberek alapították és a szekták nevei az alapító, vagy a deviancia jellegéből adódnak.
Amiket a 3-as hozzászóló felsorolt azok vallásjogi iskolák (fiqh) és nem pedig irányzatok.
De hogy az "alapkérdésre" is válaszoljak: nincsen ilyen kifejezés hogy progresszív irányzat.
Legalábbis én nem hallottam róla.
Egy muszlimnak nem lehet saját véleménye valamiről amiről Allaah vagy a Próféta (sall Allaahu 'alayhi wa sallam) már döntött.
Itt a Qur'aan értelmezésének az angol nyelvű jelentése:
It is not for a believer, man or woman, when Allaah and His Messenger have decreed a matter that they should have any option in their decision. And whoever disobeys Allaah and His Messenger, he has indeed strayed in a plain error.
33: 36.
Értem.
4-es írj majd privátban! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!