Kezdetben teremté Isten az eget és a földet. Akkor Isten egynapon teremtette a mennyországot és a földet? És a sátán mikor lázadt fel Ádám és Éva teremtése előtt, útán?
3-as:
"Sátánról úgy ír az Ezékiel könyve, mint egy oltalmazó kérubról, aki az Éden kertjében volt. Feladata az volt hogy oltalmazza az embert.
A baj akkor történt meg, mikor fellázadt Jehova Isten ellen. Az Ádám és Éva teremtése után lázadt fel, ha hamarább tette volna, Jehova nem adta volna neki azt a feladatot, hogy oltalmazza, védje az embereket."
Ami az igazságot illeti: nem Jehova volt aki az embereket teremtette, és Sátánt megbízta, hogy vigyázzon a Földre, az állatokra és az emberekre, hanem Sátán apja, aki jóval a Jehowa előtt járt itt; aztán elment az Őrzőkre bízva a Földet minden kincsével.
A Föld Sátán öröksége, amit az apjától kapott. Ennek tudományosan kimutatható nyomai vannak a Föld felszínén 40-50 ezer évre visszamenőleg, míg a Jehowa banda meg nem jelent a zsidókkal 5 ezer évvel ezelőtt, hogy Sátánt befeketítve eltávolítsák őt az emberek közeléből. A Biblia Ószövetségi része ezzel a céllal íródott.
YHWH ószövetségi nevének témájában Asperrimus álláspontjához csatlakozom.
(9-es pedig elolvashatná amit kritizál. Szegény nem észlete, hogy az Újszövetség forrásaira vonatkozik az, hogy Isten négybetűs nevét nem használták, helyette a görög Theosz (Isten) szót alkalmazták.)
Azt mai napig nem tudom, hogy a közvélemény mi alapján hozza egy identitás alá az összes negatív szereplőt. Többnyire Sátának tulajdonítják az ószövetségi "melech zór" (Ez 28:12) és a "hélél" (Ézs 14:12) meg gyakorlatilag mindent, ami a másik oldal. Álláspontom szerint a gonosz oldalon több főséggel kell számolnunk, (talán osztódnak is) ráadásul ezek mennyei régiókban (is) tevékenykednek (pl vádlás):
Ef 6:12 hiszen látjátok, hogy nem vérrel és hústesttel birkózunk, hanem a főségekkel, a hatalmakkal, e sötét világrend méltóságaival, a gonoszság mennyei régiókban munkálkodó szellemi lényei ellen.
Ama kígyóról viszont biztosan tudjuk, hogy azonos a Sátánnal (Jel 12:9) Azonban Sátánról ugyanebből az igeversből biztosan tudjuk, hogy a végidőkben vettetik le (bizonyára mennyből), tehát se az ószövetségi levettetések, se az a levettetés ami Jézus évei alatt történt (Ján 12:31) nem társítható hozzá.
Rengeteg mende-mondával szokták színesíteni az Igéből nyert információkat, de ha mégoly hiányosnak és unalmasnak tűnik is célszerű lenne a Bibliában rögzített információknál maradni és nem figyelni a hangzatos kiegészítésekre:
2Tim 4:3 Mert lesz idő, amikor az egészséges tanítást nem tűrik el, hanem a saját kívánságaik szerint szereznek be maguknak tanítókat a fülük csiklandozására;
A 12-es hozzászólás azonban ennél több és veszélyesebb. Nem tisztem minősíteni de nyomatékosan javasolom a figyelmen kívül hagyását!!!
Messze nem egy kategória a 12-essel - és ne haragudj Asperrimus, - de Te se nyerhetted az Igéből azt a zamatos mesét, amit írtál:
"... Sátán lázadása is ekkor történt, ekkor lettek az egek is teremtve, ugyanis valahogy ki kellett zárni a fellázadt angyalokat a mennyei világból, amit Isten úgy oldott meg, hogy létrehozott a mennyei világgal párhuzamosan egy másik világot, a "külső sötétséget", és oda toloncolta ki a gonosz angyalokat...."
A tohu va bohu kapcsán viszont szeretnék jelezni egy érdekességet. A héber szövegben nem úgy szerepel, hogy kietlen és puszta "vala" hanem egy olyan fogalmat használ ("hájáh") ami magyarul nem adható vissza pontosan (német: werden vagy angol become) talán úgy mondható, hogy azzá "vált" vagy azzá "lett" Ennek Igei alátámasztása is van ugyanis az Ige írja, hogy a föld nem "tohu"-nak lett teremtve (Ézs 45:18-ban a "hiába" szó mögött bizony, a "tohu" van)
Jelen világunk korlátai közé zárva - szerintem - esélyünk sincs felfogni a saját világunk teremtését, ahogy az általunk alkotott dolgok se érthetik meg, hogy mi miként alkottuk őket. Fogalmunk sincs arról, pl. hogyan teremtettek KrisztusBAN a mindenek. Képtelenek vagyunk felfogni, hogy szellemi identitások hogyan foglalhatnak magukba minket, ahogy a Hadesz és Thanatosz, vagy miként lehetünk "elrejtve" Krisztusban. A Hit-hűségünk nem arról szól hogy annyira megértjük a Isten dolgait, hogy e világ tudásához igazítva hitetleneknek is el tudnánk magyarázni, sőt természetes dolog, ha azok bolondságnak tartják amit hiszünk. De biztosak lehetünk benne, hogy bármennyire is fizikális ténynek tűnik a világunk érzékelhető része, valamilyen formában biztosan "oszlopokon" áll és az ég összetekerhető.
A teremtés napjaira visszatérve mily módon igyekezhetünk 24 órás időhöz igazítani képzeletünket, ha a harmadik napig még nap se volt amiből a mi 1 nap felfogásunk ered :-))
Úgy vélem, hogy Noé előtt sok dolog másképp működhetett és nem véletlen hogy Noénak megígérte Isten, hogy attól kezdve monoton rendszerben követik egymást az év és a napok ciklusai (1Móz 8:22 ) Mi szükség lett volna erre az ígéretre, ha az már addig is így működött volna?
Kedves Középút!
Én egyáltalán nem haragszom a vitapartnereimre. Azonban azon az állásponton vagyok, hogy a Biblia morzsáit, amit az ember teremtése előtti világról elárul nem bűn belehelyezni egy logikai rendszerbe, ha nem állítjuk azt, hogy konkrétan ezt mondja a Biblia. Amit írtam, több, mint feltételezés a Biblia morzsái alapján, de nem tény. Az azért konkrétan tudható, hogy legalább három égről beszél a Biblia, amiből legalább kettő már megvolt a hat napos teremtés kezdetén. Az is tudható, hogy a Sátán székhelyét a Magasságba helyezi a Biblia, ami meggyőződésem szerint nem azonos a Mennyel, hanem azon kívüli, de a mi világunk feletti valóság. Erről a helyről lesz levetve a Jelenések könyvében írt csata során, mikor Mihály felkel a mennyei sereggel és leveti a Sátánt és a sleppjét a Földre. A Mennyből azonban már ki lett dobva, állítja Jézus, ahova csak alkalmanként teheti be a lábát, azt sem ok nélkül. Az is tény, hogy egy eget a hat napos teremtés során hozott létre Isten, aminek legalább két égre volt kihatása, gondolj a berlini falra. Logikus következtetés, ha feltételezzük, hogy Isten azért hozott létre egeket, azaz egymással párhuzamosan létező világokat, hogy különválassza a jót a gonosztól. De a Biblia is azt mondja, hogy Isten elválasztotta a világosságot a sötétségtől, amire fizikai vonatkozásban egyáltalán nem lett volna szükség, szellemi vonatkozásban azonban igen. Te másképp látod?
Meggyőződésem, hogy nem bűn használni a képzeletünket, ha azt a megfelelő mederben tartjuk, és nem tévesztjük össze a valósággal. A képzeletünk mellőzésével együtt a gondolkodás nagy részéről is le kellene mondanunk. Láttam már olyan filmet Jézus életéről, ahol a kép sarkában ki volt írva, hogy éppen melyik verse történik az Evangéliumnak. A film fantáziátlan és élvezhetetlen volt, kb. agyhalál lábon kihordva. Hogyan lehet fantázia nélkül hitelesen bemutatni például ezeket a verseket:
"És bejárá Jézus az egész Galileát, tanítva azok zsinagógáiban, és hirdetve az Isten országának evangyéliomát, és gyógyítva a nép között minden betegséget és minden erőtlenséget. És elterjede az ő híre egész Siriában: és hozzávivék mindazokat, akik rosszul valának, a különféle betegségekben és kínokban sínlődőket, ördöngösöket, holdkórosokat és gutaütötteket; és meggyógyítja vala őket." (Mt 4,23-24)
Vagy:
"Az est beálltával pedig vivének hozzá sok ördöngőst, és egy szóval kiűzé a tisztátalan lelkeket, és meggyógyít vala minden beteget; Hogy beteljesedjék, amit Ésaiás próféta mondott, így szólván: Ő vette el a mi erőtlenségünket, és ő hordozta a mi betegségünket." (Mt 8, 16-17)
Vagy:
"És nagy sokaság megy vala hozzá, vivén magokkal sántákat, vakokat, némákat, csonkákat és sok egyebeket, és odahelyezék őket a Jézus lábai elé; és meggyógyítá őket, Úgy hogy a sokaság álmélkodik vala, látván, hogy a némák beszélnek, a csonkák megépülnek, a sánták járnak, a vakok látnak: és dicsőíték Izráel Istenét." (Mt 15,30-31)
Nemrég néztem egy a János Evangéliumát bemutatni próbáló filmet, amiről azt olvastam valahol a neten, hogy nagyon hiteles. Hát nem az. Kifejezetten gyenge, mint a többi. Fantáziátlan, sótlan, ha hitetlen ember lennék, nagy ívben elkerülném azt a helyet, ahol ilyen filmeket néznek. De nem vagyok hitetlen, és tudom, hogy ezek a filmek egyáltalán nem hitelesen mutatják be azt, ami valójában történt. A Biblia nem egy gyenge film, és ha tisztességesen megtesszük azt, amit a Biblia követel tőlünk (például a Péld 4,20-22-ben, a Józs 1,8-ban), akkor igencsak megdolgoztatja a fantáziánkat is.
Kedves Asperrimus!
Így korrekt a dolog, bár felmerülnek kérdések, pl hol állítja Jézus, hogy a Sátán a mennyből ki lett dobva, vagy mi alapján mondod, hogy "tudható" hogy kettő az egekből már megvolt? Magam is sokat rágódtam a harmadik égig való eltagadás kijelentésén, hogy vajon időbeni sorban harmadik vagy térben? Jelenleg azt az álláspontot képviselem, hogy amiről Pál beszél az térben értendő, ha egyáltalán lehet tér fogalmát használni mennyei régiókra.
Világosság és sötétség kérdésedre nincs kész álláspontom, de úgy vélem, hogy arra szétválasztásra azt követően került sor hogy az eredetileg teremtett világ tuho va bohu lett, vagyis bekövetkezett egy törés ami bizonyára indokolta a szétválasztást.
Ahogy az előző hozzászólásomban idéztem, a mendemondákkal megtoldott tanítást az Ige szerint ellenjavalltnak tartom. Ha valakinek unalmas és élvezhetetlen a száraz Ige, az olvasson Rejtőt és nézzen csillagok háborúját. Nem mindenkié a Hit és tudjuk, hogy vannak akik előtt leplezett marad az evangélium. Isten rendeli az evangélistát és tanítót magam részéről egyik pozícióra se pályázom, én a "jobbik részt" választom és csak hallgatom Krisztust, de kizárólag az Igéből. Elég nem kis feladat az eredeti nyelvek szerint való vizsgálat és ez nekem bőven elég.
Nehogy kötekedésnek vagy támadásnak vedd amiket írok, eddig Te vagy itt egyike annak az alig három emberkének, akiktől nem áll totálisan égnek a hajam :-)) és úgy látom, hogy egészségesen el tudod különíteni az Igei tényeket a kiegészítő fantáziavilágtól.
Isten Áldjon, bizonyára összeakadunk még itt-ott...
"Nem egy napon teremtette a kettő, a Jelenések könyve 12. fejezetéből kiderül, hogy a Menny már hamarabb megvolt."
Tévedés.
Jelenések
12,7 És lőn az égben viaskodás: Mihály és [Dán. 10,13.21.] az ő angyalai viaskodnak vala a sárkánynyal; és a sárkány is viaskodik vala és az ő angyalai;
12,8 De nem vehetének diadalmat, és az ő helyök sem találtaték többé a mennyben.
12,9 És vetteték a nagy sárkány, [rész 20,2. 1 Móz. 3,1.4.15.] ama régi kígyó, a ki neveztetik ördögnek és a Sátánnak, ki mind az egész föld kerekségét elhiteti, vetteték a földre, és az ő angyalai is ő vele levettetének.
12,10 És hallék nagy szózatot az égben, a mely ezt mondja vala: Most lett meg az idvesség [rész 7,10.19,1.] és az erő, és a mi Istenünknek országa, és [rész 11,15.12,10.19,6.] az ő Krisztusának hatalma; mert a mi atyánkfiainak vádolója levettetett, ki vádolja vala őket éjjel és nappal a mi Istenünk előtt.
12,11 És ők legyőzték [Róm. 8,33.34.37.16,20.] azt a Bárány véréért, és az ő bizonyságtételöknek beszédéért; és az ő életöket nem kímélték mind halálig.
12,12 Annakokáért örüljetek egek és a kik lakoztok azokban. Jaj [Zsolt. 96,11. Ésa. 49,13. rész 8,13.9,2-12.11,14.] a föld és a tenger lakosainak; mert leszállott az ördög ti hozzátok, nagy haraggal teljes, úgymint a ki tudja, hogy kevés ideje van.
12,13 Mikor azért látta a sárkány, [vers 9.] hogy ő levettetett a földre, kergetni kezdé az asszonyt, [vers 1.2.5.] a ki a fiút szűlte.
Ez Jézus idejében történt meg, amikor Jézus visszavette a hatalmat a sátántól, amit Ádám és Éva játszott át neki:
János
12,27 Most az én lelkem háborog; és mit mondjak? Atyám, ments meg engem ettől az órától. De azért jutottam ez órára.
12,28 Atyám, dicsőítsd meg a te nevedet! Szózat jöve azért az égből: Meg is dicsőítettem, és újra megdicsőítem.
12,29 A sokaság azért, a mely ott állt és hallotta vala, azt mondá, hogy mennydörgött; mások mondának: Angyal szólt néki.
12,30 Felele Jézus és monda: Nem én érettem lőn e szó, hanem ti érettetek.
12,31 Most van e világ kárhoztatása; most vettetik ki e világ fejedelme:
A sátánnak, mint evilág uralkódójának (Krisztus előtt), bejárása volt a Mennybe Krisztusig:
Jób
1,6 Lőn pedig egy napon, hogy eljövének az Istennek fiai, hogy udvaroljanak az Úr előtt; és eljöve a Sátán is [1 Kir. 22,19-21.] közöttök.
1,7 És monda az Úr a Sátánnak: Honnét jösz? És felele a Sátán az Úrnak és monda: Körülkerültem [1 Pét. 5,8.] és át meg át jártam a földet.
A sátán az Éden teremtése után még jófiú volt:
Ezékiel
28,13 Édenben, Isten kertjében voltál; rakva valál mindenféle [rész 27,5-27.] drágakövekkel: karniollal, topázzal és jáspissal, társiskővel és onixxal, berillussal, zafirral, gránáttal és smaragddal; és karikáid mesterkézzel és mélyedéseid aranyból készültek ama napon, melyen teremtetél.
28,14 Valál felkent oltalmazó Kérub; és úgy állattalak téged, hogy Isten szent hegyén valál, tüzes kövek közt jártál.
28,15 Feddhetetlen valál útaidban attól a naptól fogva, melyen teremtetél, míg gonoszság nem találtaték benned.
28,16 Kereskedésed bősége miatt belsőd erőszakossággal telt meg és vétkezél; azért levetélek téged az Isten hegyéről, és elvesztélek, te [vers 14.] oltalmazó Kérub, a tüzes kövek közül.
Kedves Kérdező!
Hogy olvasod a Bibliában?
Az "első nap" teremtette Isten az eget,és földet,vagy "kezdetben"?
Menyország teremtéséről hol olvastál?
Sátán lázadása Isten,és a Szeretet Törvénye ellen,a Földi teremtés előtt történt,és az,a teremtés után robbant(addig úgy működött,mint az IÁ most Európában).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!