Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Mit gondoltok az eleve rendelé...

Mit gondoltok az eleve rendelésről? Elvileg nekem is kellene benne hinnem, mivel református vagyok?

Figyelt kérdés

Én református vagyok, de megmondom őszintén idáig nem foglalkoztam a témával. A templomban nyílván nincs szó teológiaelméletről, és a Bibliában sem az ilyen dolgokat keresem. Szóval most jöttem rá, hogy a református egyház hisz az eleve rendelésben.

Kettő kérdésem lenne:

1. Ezt hogyan tudják alátámasztani?

2.Ezek szerint akármi is legyen, Isten már eldöntötte hogy ki fog üdvözülni, ki nem?

Kivételesen szívélyesen meg szeretném kérni az ateistákat, hogy ők most ne válaszoljanak.

2014. nov. 18. 22:08
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
52%
Ha valóban igaz az elve elrendelés, akkor felesleges betartania Bibliában írtakat (pl.: tíz parancsolat), s Isten csak "lottózik", nem pedig érdeme szerint jutalmazza az embert.
2014. nov. 18. 22:14
 2/14 anonim ***** válasza:
91%

Az idő folyamában mi vagyunk, nem Isten. Isten felette áll. Az eleve elrendelés tana feltételez egy olyan Istent, aki velünk együtt "utazik" az idő folyamán. Isten most, ebben a pillanatban is jelen van a teremtésnél, és az utolsó napon is. Ha nem állna felette az időnek és a térnek nem tudom, hogy miképpen képzelném el Istennek, mint mindenek felett álló teremtőt.

Tehát nem eleve elrendelésről beszélnék, hanem Isten természetes, hogy tudja a múltat és a jövőt, a jelent, és mindazt, ami elmúlt, vagy ami csak ezután fog bekövetkezni, mert ott van.

Persze ez felfoghatatlan, de mi vagyunk bezárva az idő és tér korlátai közé, nem Isten. Isten mindezeket teremtette, felett áll.

Egy nem református.

2014. nov. 18. 22:16
 3/14 anonim ***** válasza:
91%
Van eleve elrendelés olyan értelemben hogy Isten minden ember üdvösségét akarja. Az ember pedig szabad arra hogy eldöntse, partnere-e akar lenni ebben Istennek, vagy pedig sem.
2014. nov. 18. 22:22
 4/14 anonim ***** válasza:
93%

2-es, 3-as nagyjából jól irja.

Nincs olyan értelemben vett eleve elrendelés, ahogy az Kálvin tanította. Volt neki sok más helytelen tanítása is.

2014. nov. 18. 22:43
 5/14 anonim ***** válasza:
0%
Nem kell mindent elfogadnod, amit az egyházad tanít.
2014. nov. 18. 23:09
 6/14 anonim ***** válasza:
97%
Téves tanítás. Isten nem az emberek személyét rendelte el eleve, hanem azt a módot, ahogyan az embereket saját fiaivá fogadja Jézus Krisztusban. Az, hogy az adott egyén bekerül-e Isten kegyelmébe, azt az ő Isten hívására adott válasza dönti el. Isten ugyanis a kevélyeknek ellenük áll, az alázatosoknak pedig kegyelmet ad. Itt a kevély olyan emberre utal, aki jobban tudja, mint Isten, az alázatos pedig olyan embert jelent, aki aláveti a saját értelmét és korábbi ismereteit az Isten Beszédének és Szellemének.
2014. nov. 18. 23:44
 7/14 anonim ***** válasza:
0%

Kedves kérdezö,

tényleg az eleve elrendelés /predesztináció/ nem Bibliai tanítás.

Az elsö kérdésedre a válasz: Nem lehet alátámasztani mert ezt nem tanítja a Biblia

A második kérdésedre a válasz: Ha így lenne, Isten nagyon igazságtalan lenne.

Hiszen mielött Kain megölte Ábelt, látta Isten a szíve állapotát. Figyelmeztette is, hogy a "gonosz leselkedik rád, de URALKODJ rajta"

Az 5.Mózes könyvében is elolvashatjuk, mit mondott az izraelitáknak. Ez érvényes ránk keresztényekre is.

"Elödbe adtam az életet és a halált, az áldást és az átkot. VÁLASZD az életet, hogy élhess úgy te mint a te magod".

2014. nov. 19. 06:47
 8/14 Szeressük egymást ***** válasza:
94%

Létezik az eleve elrendelés, de az nem jelent kényszeres szükségszerűséget. Isten Izraelt is választott népének nevezte az ÓSZ-ben, mégis kollektíven, mint nép, nem töltötték be az elhívásukat, hogy az összes nemzet között Isten tanúbizonyságai legyenek. És még egyes személyeket is a születésük előtt kiválasztott egy bizonyos tervének a megvalósítására, de elbuktak.

Az, hogy Isten embereket eleve kárhozatra rendelne, Istenkáromlás. Mert az az Isten "parancsolata", hogy "mindenki mindenütt" megtérjen.

(Apcsel 17:30)

2014. nov. 19. 07:24
 9/14 Szeressük egymást ***** válasza:
94%

Van sok pozitív példa is az eleve elrendelésre. Ime egy:

Jer 1:5 Mielőtt az anyaméhben megalkottalak, [már] ismertelek, és mielőtt az anyaméhből kijövél, megszenteltelek; prófétának rendeltelek a népek közé.

2014. nov. 19. 07:27
 10/14 anonim ***** válasza:
0%

Kedves 56-os

ez sem jelenti azt, hogy Isten valakit jónak, valakit pedig rosznak teremt.

Figyeljük meg a Sámson történetét. Ez jól megmagyarázza hogyan vannak a dolgok.

Tudjuk, hogy a megszületése elött Isten az angyalt is elküldte szüleihez.

Prófétának szánta. Az is lett, de mégis maga határozott afelöl, hogy szótfogad-e Istennek vagy nem. A történet végét imerjük.

Ott volt Salamon király is. Maga döntötte el, mit fog tenni. Jól kezdte, de roszul végezte.....

Te is, én is, nem Isten határozza meg, hogy szót fogadunk-e neki, hanem mi emberek választjuk vagy az engedelmesség, vagy a konok engedetlenség útját.

2014. nov. 19. 08:18
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!