Hogyan kell helyesen kiejteni a Bibliában szereplő "Baál" nevet? 'Bál'-nak vagy 'Baál'-nak?
Figyelt kérdés
A Gaál nevet is 'Gál'-nak ejtjük a magyarban. A Baál-t is ennek mintájára kellene, vagy esetleg valamiért úgy, ahogy írjuk? Mindkettőt hallottam már. Melyik a helyes?2010. jan. 22. 11:19
1/7 anonim válasza:
A mindennapi gyakorlatrol tudok nyilatkozni, eszerint ugy ejtjuk, ahogyan irjuk, akar az istentiszteleteken, akar a teologiakon. Hasonlo ez pl. a Nabukodonozorra, ami eredetileg Nabu-kudurri-uszur, de nalunk igy honosodott meg.
2/7 anonim válasza:
Jó volt a Gaál-Gál-os példa, sztem akárhogy is írják, ezt is Bál-nak kell ejtnei. Én eddig mindenhol Bál-nak ejtve hallottam, templomban, töriórán, úgy még senkitől sem hallottam, hogy "Baál"
3/7 anonim válasza:
Előző vagyok, azt még kifelejtettem, hogy a "Bál" mellett szól az is, hogy a punok közismerten föníciai eredetűek voltak, és ők sok személynevet is képeztek Bál isten nevéből, ilyen volt pl. a HanniBÁL, vagy egy későbbi római császár, ElagaBALus (vagy Heliogabalusnak is írják néha)...úgyhogy szinte biztos hogy "Bál" a helyes kiejtése! Hannibált sem Hannibaálnak mondjuk.
5/7 anonim válasza:
Elagabalus... igen, bálnak kell mondani. Baál istenség után.
6/7 anonim válasza:
Én valami olyasmit hallottam, hogy a sémi nyelvekből ismert 'ayn hang van a két a között, ami egy zöngés torokhang, olyan mintha épp fojtogatnának :D. De ne vedd 100%-ra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!