A legújabb Noé film mennyire fedi a "valós" ismereteinket? Teljes képzavar van
-Kik azok az őrzők?
-Ki volt Noé nagyapja és miért volt a film szerint képes csodákra?
-Énókh? meg a könyve?- én azt hittem a valami gnosztikus dolog.
-Seth? Pont, mint az egyiptomi istenség? (olvastam valami olyat ha jól emlékszem, hogy egyesek ma az illuminátusokat meg hasonló titkos társaságokat akik a történelemben meghúzódtak a háttérben,de világuralomra készülnek valamilyen módon Seth-ez kötnek-az egyiptomi istenséghez
-Honnan lettek a feleségek a fiúknak?
-Meg akarta a lányokat ölni?
-Gyilkossági szándék Noé ellen?
-Volt még egy utas?
-Mi ez a kézre tekert levedlett kígyóbőr? Ezt látván nem Isteni szövetség jut eszembe hanem, hogy a rögtön a bűnnel pecsételi meg akit megérint.
-A szivárvány a végén már a szövetség jele?
Vagy a film csak egyszerűen megpróbálja kitölteni azt amiről nincs tudomásunk?
Esetleg ez is egy New Age-es alkotás vagy csak hálivúdi mese?
Mit erről a Biblia,a Tóra,a Korán,a Bhagavad Gitá és a a többi nagy vallás?
Miért van az, hogy az özönvíz a világ számos egymástól földrajzilag távol eső kultúrájában megtalálható?
Na és nem lehet,hogy máshonnan került be a zsidó,keresztény,muszlim tanokba?
Jáfet lelépett egyedül?
Tőle származnának a fehér bőrű emberek nem?
Khámtól a sötét bőrűek és Sémtől a sémita,szemita népek élükön a zsidókkal. Igaz? Nem igaz?
Olvasd el az Ószövetségben a Teremtés könyve erre vonatkozó részét (nem hosszú), akkor megtudod, hogy mi volt a filmben igaz és mi nem.
Engem pl. az őrzők "léte" kifejezetten zavart is, nagyon nem illett a bibliai történetbe, aztán rájöttem, hogy a film írója megpróbált a bibliai történet olvasása során felmerült kérdéseire válaszokat adni. Pl: egy ekkora bárka építése nyilván feltűnést kelt. Hogy tudta Noé visszatartani az embereket? Vagy hogy tudott annyi állatot helyesen és békében elhelyezni? Az altatás ötlete nekem nagyon tetszett. És a filmbeli történet lényege is nagyon tetszett: Isten vajon akarja-e, hogy az emberiség szaporodjon újra, vagy Noét és családját csak erényeik miatt mentette meg, de nem azért, hogy "feltámasszák" az emberi fajt. Tetszett, hogy a filmben Isten valóban Ószövetségi volt, átjött mindaz az uralkodó, harcos, nevelő tulajdonsága, ami az ószövetségi istenre jellemző. Noé megszemélyesítése is tetszett, aki tényleg szereti és féli is az Istenét és meg is érti őt, mégha olyan "kegyetlen" is. Ő viszont sajnos elbukik a végén. Szerintem nagyon hitelesen játszott a főszereplő. A kígyóbőr utalás lehet az eredendő bűnre, ami összeforr az emberi mívoltunkkal.
Isten Ószövetségi volt a filmben? Mitől? Milyen amikor Újszövetségi?
Noé elbukik?
Nem láttam a filmet, és még nem tudom megfogom-e nézni, előbb várom a reakciókat. Mint ahogy a Mel Gibson kereszténynek mondott filmjénél, mennyire örültem, hogy tudtam várni,az emberek meg adták a reakciókat, meg depisek lettek a filmtől stb, és a végén sikerült elkerülnöm.
Szóval én várok szép csendben.De már most nincsenek jóérzéseim vele, ahogy olvastam a kiirt kérdéseidet.
Szia!
Semennyire nem fedi, ez a forgatókönyvíró és a rendező által kreált történet. Bár azt írták, hogy igyekeztek a Bibliai történet alapján megírni, ahhoz semmi köze nem volt. A Biblia alapján ugyanis Noé 120 évig építette a bárkát, és közben folyamatosan hirdette az Isten ítéletét a többi embernek. Az eredeti történet szerint nyolcan menekültek meg, Noé a három fiával és azok feleségeivel, itt egyáltalán nem így volt. Mindenféle misztikus lények építették a bárkát viszonylag rövid idő alatt tudatosan elzárkózva a többi embertől. Itt csupán két asszony volt a bárkán, és Noé az egyiket meg akarta ölni a gyermek születése miatt. Döbbenetesen nagy különbség.
Látványvilágban egyébként nem volt rossz a film, csak épp a lényeg: a mondanivaló hitelessége volt megkérdőjelezhető...
A Biblia szerint "Mondta azért Isten Noénak: Minden testnek vége elérkezett előttem, mivelhogy a föld erőszakoskodással telt meg általuk: és íme elvesztem őket a földdel egybe" - a filben ehelyett csak sejtelmes álommal találkozhattunk. Isten a teremtés és az özönvíz között eltelt 1656 évben sem hagyta bizonytalanságban Ádám és Éva utódait a földi élet igazi célját illetően. Az évszázadok folyamán egyre sötétülő emberi történelemben az ún. „hívő maradék”, Séth, Énokh, Noé és társaik mutatták be és képviselték az igazságot, az élet törvényét. Az ősvilág azonban elutasította Isten életrendjét. Létét nem tagadták ugyan, de elfordultak tőle (lásd pl. a Jób 22,17 szövegösszefüggése és a „Távozzál el tőlünk Mindenható!” kijelentést). Az emberi szív az isteni befolyás jelenléte nélkül mind kegyetlenebbé válik, ezért törvényszerű volt, hogy a vízözön előtti világ egyetemesen és személyekre lebontva is elérte azt a pontot, ahonnan már értelmetlen volt változásra, fordulatra számítani. Isten előre figyelmeztette az embereket a várható következményekre. Noé hosszú évtizedeken keresztül volt az „igazság hirdetője” (2Pét 2,5), de a közelgő istenítélet hírét, az épülő bárka bizonyságát az akkor élő emberek nem vették komolyan.
A filmben egyedül talán a bárka méretei voltak hitelesek, a bárka kb. 183 m hosszú, 30 m széles és kb. 18,3 m magas lehetett. Ha egy ilyen nagyságú, doboz alakú építményt képzelünk el (és miért ne tehetnénk, amikor különleges rendeltetésről volt szó), annak befogadóképessége elérte a 97 200 köbmétert, ami megfelel kb. 2000 marhaszállító kamionnak (melyek egyenként 18-20 marhát vagy 60-80 sertést vagy 80-100 juhot szállítanak). Szerintem a film egyedüli érdeme a bárka monumentalitásának bemutatása, és az ahogyan abba az állatok bementek. Noéről, fiairól viszont nagyon torz képet mutat.
Üdv. Péter
Köszönöm.
Mi a helyzet azzal, hogy kerülték a húsevést?Isten csak a növények fogyasztást engedte?
Mikortól szabad húst enni? Vagy még mot sem szabad?
Isten csak az özönvíz után engedte meg(vagyis inkább azt is az asztalra tette) a húsevést.
Addig magvakat, zöldségeket, gyümölcsöket ettek.
Ugyanezt elolvashatod Dániel könyvében, ahol ők is csak magvakat ettek, és szálkásabbak, erősebbek voltak azoknál akik hús is ettek. Ez az áldás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!