Most választom ki a bérma nevemet, és arra gondoltam, hogy Jolanda lennék, de a rendes anyakönyvezhető nevek között csak Jolán van, pedig van olyan, hogy szent Jolanda, a Jolán a későbbi név; akkor én most választhatom a Jolandát, vagy sem?
Mivel a bérmálás jogilag nem létezik (csak egyházi, vallási fogalom minden jelentöség nélkül), ezért nemcsak azokat a neveket lehet választani, ami anyakönyvezhetö. (Mivel ezt nem anyakönyvezik)
Viszont a pappal célszerü erröl beszélni, mert nem minden név adható az egyház szerint
Akkor nem mindegy, hogy mi a bérmaneved, ha Te azt hivatalosan is akarod használni.
Pl. én a keresztszülőm nevét (ami egyben egy szent neve is) választottam bérmanévnek, majd hivatalosan is használhatom második keresztnévnek névváltoztatással.
:)
Ez a hivatalos lista, itt minden anyakönyvezhető név szerepel, a Jolanda is. Bár jól írták, hogy ennek csak akkor van jelentősége, ha szeretnéd hivatalosan is felvenni (névváltoztatással).
Erre gondoltam, itt olvastam róla először. A második bekezdés 6. sorában, a zárójelnél írnak arról, hogy eredetileg hogyan nevezték.
A segítséget mindenkinek köszönöm.
Azért kérdeztem, hogy választhatom-e, pedig nem anyakönyvezhető(most már tudom, hogy de, és köszönöm az oldalt), mert szeretném majd később felvenni hivatalosan is.
Jajj! Elírtam... persze, hogy igazad van :) boldog, de attól még ez nem akadály, boldog is lehet, akit választok...
Köszi, h szóltál :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!