Kedves kérdezö
érdekes a kérdésed. Természetesen itt nem egy születési hibáról van szó, hanem szimbolikus, jelképes valamiröl.
Hogy megértsük mit is jelent ez a kifejezés, elolvashatjuk a Zsoltárok 75:4,5,10 versét.
...itt Isten felszólítja a nemzeteket, hogy "ne emeljék magasra szarvukat"
Sok évszázaddal ezelött az emberek sokkal költöibb kifejezéseket használtak, mit mi a számítás technológia és az okostelefonok idejében :)
A Bibliában Isten azt mondja, hogy a gonoszok "szarvát" levágja, ez azt jelenti, hogy megalázza büszkeségüket, kevélységüket
Az Ámós 6:13 ezt írja : "A kik örültök a hiábavaló dolgoknak és ezt mondjátok: Nem a magunk erejével szereztünk-é magunknak szarvakat? /Károli/
Itt szemrehányást tett Isten azoknak, akik gögösek voltak.
Jób elkeseredésében ezt mondta Jób 16:15 "Zsák-ruhát varrék az én fekélyes börömre és porba fúrtam be az én szarvamat" /Károli/
Még ma is itt-ott hallani, amikor valaki azt mondja, ne félj, nem törik le a szarv a fejedröl. Olyankor szokták mondani, ha valaki gögösségböl, esetleg lustaságból nem akar valami fontosat megcsinálni
Katy
Szia!
A Mózes fején lévő két szarv – téves ábrázolástörténeti hagyomány, melynek kialakulása II.Móz. 34:29 („sugárzott arcának bőre”) középkori fordítására vezethető vissza. Mivel a ‘sugárzott’ szó héber töve fénysugárzást és szarvat is jelent, a Vulgata (a katolikus egyházban általánosan használt, latin nyelvű Biblia) így fordítja: „arcán fény-szarvak nőttek”.
A szarv egyébként az erő, a hatalom jelképe az Ószövetségben.
Üdv. Péter
Manou - Mínosz - Mises - Mózes
Indiában Manou volt a nagy törvényhozó. Krétán Mínosz hozta le Dicta hegyéről Zeusz törvényeit, Egyiptomban Mises volt, aki kőtáblákon hozta el Isten törvényeit. - Mindnek bika volt a jelképe.
(a következtetést mindenki vonja le magának)
Persze közben nyomoztam én is tovább, és megvan a szarv-szimbólum, meg a fordításból eredő indoklás is, de TITAK magyarázata új számomra.
Köszönöm Nektek!!
...pontosabban, a bika szimbolikáról tudtam, de eddig nem hoztam össze őket a törvényhozással.
Ezért imádom ezt a kérdezős oldalt!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!