Ha egy sorozatgyilkos meggyónná egy papnak, hogy már eltervezte a következő gyilkosságát, akkor a pap értesítené a hatóságokat?
Kedves kérdező, és hozzászólók!
A Kánonjog szerint, a gyónás közben elhangzottakra a legszigorúbb titoktartás vonatkozik. Az a pap, aki ezt megszegi, azt akár ki is átkozhatják az egyházból.
Gyónni csak az gyónhat, aki volt elsőáldozó. Ha nem volt, akkor legfeljebb lelki beszélgetésről lehet szó. A kettő messze nem ugyanaz. Az el nem követett, talán a jövőben végbemenő bűnökre nem lehet előre feloldozást adni. Helyes az a hozzászólás, hogy a pap nem minden esetben oldozhat fel valakit. Ennek is vannak szigorú szabályai (pl: abortusz, gyilkosság, nemi erőszak). Egyes esetekben csak püspöknek, az érseknek, vagy magának a szentatyának, a pápának van joga feloldozni a bűnbe esettet.
Ami a katolikusok sajátos értelmezését érinti az egyik hozzászólásban: A katolikus egyház egy szigorú rend, szabályok, és dogmák szerint élő és ténykedő szervezet. A világon a legnagyobb. Ez nem igazán illik bele a mai liberális, globalizációs világképbe. Sajnálom, ez van. A világ problémáit nem a szilár katolikus erkölcsök szerint élő emberek és családok okozzák, hanem a mindent megengedő, "te mindent megtehetsz büntetés nélkül" erkölcsöt hirdető mozgalmak, és a "taposs át mindenkin, hogy elérd a célodat" és hasonló szlogeneket harsogó férgek. Nem gondolom, hogy ha felvetődik egy a katolikusokat érintő kérdés, akkor habzó szájjal, vagy cinikusan kellene kommentelni.
nyilván sarkítva mondta ezt a 12-es - ne akard már nem megérteni 13-as, miről van szó..
És köszönet a 12-esnek, itt a gyakorin nagyon félrecsúszott szemlélet van, gátlástalan és non stop katolikus gyalázás megy, ezt pár ember csinálja, szívósan. (lehet, hogy nem kéne vitába szállni velük, mert csak provokálnak, semmit sem tudnak).
#14: Jelen! :D
Igaz, nem speciálisan a katolikusokat, hanem úgy általában a mélyvallásos embereket szoktam provokálni - de igyexem ezt finoman tenni, sőt, inkább csak rámutatni a dolgok logikátlanságára, lehetetlenségére, tudomány szempontjábóli tarthatatlanságára. Sosem voltam vallásos, és számomra egy felfoghatatlan dolog, hogyan hiheti el valaki a 6000 éves múltat, meg a többi ilyen dolgot. Egyébként nem csupán a keresztény vallások, hanem úgy általában az összes létező vallás híveivel szívesen beszélgetek ilyen dolgokról, ha nem veszik tolakodásnak, vagy hajlandóak vitába bocsátkozni a témával kapcsolatban.
Nem kívánok itt vallási vitát nyitni ezekről a dolgokról, nem azért írom ezt a hsz-t, és egyébként sem tartozik ehhez a témához. Csupán azt kívántam jelezni, hogy annak ellenére, hogy sosem voltam vallásos, még én is figyelemmel olvastam #12 hsz-ét, mert érdekes dolgokat írt. Ezek olyan dolgok, amelyek ugyan a valláshoz kötődnek, de vitán felüli aktuális és érvényben lévő információk is egyben. Köszönöm!
Kedves 14. hozzászóló!
Ha indítasz egy a katolicizmussal kapcsolatos kérdést, szívesen válaszolok a kérdésekre, akár a Szentírás, akár a mai tudomány szemüvegén keresztül nézve, de leginkább a kettőn egyszerre.
Ui: és én nem vagyok pap, csak egy egyszerű családapa...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!