Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Mit jelent az, hogy megváltott?

Mit jelent az, hogy megváltott?

Figyelt kérdés

Kik a megváltottak?Hogy lesz valakiből megváltott?

Ki tud engem például megváltani és mitől kell megváltson?

Bocs,hogy hülyén hangzik a kérdés de ezt valahogy nem nagyon értem. :)

2014. máj. 18. 19:47
 1/6 yuda ***** válasza:
100%

Az ókorban már ismerős dolog volt a rabszolgák váltságdíjért való kiváltása. A Biblia szól arról, hogy Jézus is „váltságdíjat” fizet az ember megszabadításáért, mégpedig a saját életét adta mindenkiért.

„Tudván, hogy nem veszendő holmin, ezüstön vagy aranyon váltattatok meg a ti atyáitoktól örökölt hiábavaló életetekből;

19

Hanem drága véren, mint hibátlan és szeplőtlen bárányén, a Krisztusén.” (1Péter 1,18–19)

Az ádámi bűn minden emberre elhatott, akik tőle származnak(mindenki), vagyis érted is.

Ennek ígért és igazságos/jogos bére a halál.

Viszont ha valaki elvállalná helyettünk a halált, akkor mi szabadok lehetnénk, vagyis kiváltana bennünket a saját élete árán, hogy ő haljon meg helyettünk és akkor mi megmenekülhetnénk.

Ezt tette meg Jézus. Meghalt helyettünk, hogy életünk legyen.

..és ez még nem volt elég.

Az Ő halála által megmenekültünk a haláltól, és az Ő feltámadása által megnyertük az Ő igaz, tiszta, tökéletes, Istennek szentelt életét, megigazulást. Más szóval olyan új életet kaptunk, mintha soha nem vétkeztünk volna. Bűneink eltöröltettek. Büntetésünk oka és következménye megszűnt.

Na persze az is igaz, hogy elvben ez mindenki számára nyitott és óriási ajándék, ám ezt hit által lehet gyakorlatban átvenni.

Hinni kell Jézusnak, Isten fia megváltásának történelmi tényében és ki kell mondani a szánkkal amit hiszünk. Ez által nyerjük el/vesszük át Isten kegyelmi ajándékát, az örök életet.

2014. máj. 18. 20:41
 2/6 A kérdező kommentje:

Köszönöm a választ!

Vagyis Jézus élete cserébe az én életemért,így értsem?

Én azt hittem,hogy a megváltásomat nekem kell elintéznem. :D

Az a sok vallás ami manapság létezik elég megtévesztő azok számára...mint pl én. :)

Azt hittem,hogy ha megkeresztelkedem és egy valláshoz csatlakozom akkor már meg vagyok váltva mert jót cselekedtem... :/

2014. máj. 18. 22:01
 3/6 pelgrim ***** válasza:

A kérdés nagyon is helyén van, főleg a keresztény hitoktatók helytelen magyarázatai után. Nem véletlen és nem a te hibád, hogy nem nagyon érted, hanem azoké akik félrevezettek.

Názáreti Jézus aki feladatának tekintette a népek, az emberek (ön-)tudatát javítani, felemelni, nem mentett meg senkit a haláltól. De 'kiemelte' azokat az (ön-)tudat szánalmas állapotából, akik hajlandók tanítását komolyan venni. Képzeld csak el tanítványai lelkiállapotát, akik az első alkalommal találkoztak vele és meggyőződhettek arról, hogy valóban ő az, a Mester akit pár nappal korábban a kereszten láttak meghalni ! Tudatuk akkor a 'magasba szökkent' egy ember lehetőségeinek láttára, aki isteni kilétére ébredve a Krisztust hozta kifejezésre.

Jézus nem váltott meg senkit, de gondoskodott a lehetőségről, hogy bárki megválthassa saját magát, azáltal hogy tanítását komolyan veszi.

Te is megválthatod saját magadat, nem az „eredeti bűntől”, hanem az öntudat szánalmas állapotából, azzal, hogy Jézus tanítását komolyan veszed és isteni kilétedre ébredsz, hogy a Krisztust hozhasd kifejezésre.

2014. máj. 18. 22:16
 4/6 KZitus ***** válasza:

Szervusz

Mit mond a Biblia a megváltottakról?

Ez egy prófécia (amely beteljesedett az izraelitákon az ókorban) és prófécia a jövőről:

Ézsaiás 35.8-10 " És lesz ott egy országút, igen, egy út, és a Szentség útjának fogják hívni azt. Nem megy át rajta a tisztátalan. Azé lesz az, aki az úton jár, és nem kószálnak azon bolondok. Nem lesz ott oroszlán, és nem jönnek oda ragadozó vadállatok. Egyet sem találni ott; a megváltottak fognak járni rajta. Jehova megváltottjai visszatérnek, és Sionba jönnek majd örömkiáltással; időtlen időkig való öröm lesz fejükön. Ujjongást és örvendezést találnak; eltűnik a bánat és a sóhaj."

Talán azt kellene tisztáznim mit jelent a váltság, hogy megárthesd mit jelent a "megváltott"

Nos a váltság, az az ár, amelyet azért fizetnek, hogy visszavásároljanak valakit, felmentsék valamilyen kötelezettsége alól, vagy kiszabadítsák valamilyen nemkívánatos helyzetből. A legjelentősebb váltságdíj Jézus Krisztus kiontott vére. Amikor Jézus kifizette a váltság értékét az égben, megnyitotta az utat Ádám leszármazottai előtt, hogy megszabaduljanak a bűntől és a haláltól, melyet bűnös ősatyjuktól, Ádámtól mindnyájan örököltek.

Aki hitet gyakorol a Fiúban, annak örök élete van; aki nem engedelmeskedik a Fiúnak, az nem lát majd életet, hanem az Isten haragja marad rajta” (JÁN 3:36)

Pál apostol azt mondta, hogy Jézus „megszabadít minket az eljövő haragtól” (1Tessz 1:10). Jehova végső haragja örök pusztulást hoz a megbánást nem tanúsító bűnösökre (2Tessz 1:6–9). Ki fog megmenekülni? A Biblia ezt mondja: „Aki hitet gyakorol a Fiúban, annak örök élete van; aki nem engedelmeskedik a Fiúnak, az nem lát majd életet, hanem az Isten haragja marad rajta” (Ján 3:36). Igen, mindazok, akik hisznek Jézusban és a váltságban, és életben lesznek akkor, amikor eljön ennek a rendszernek a vége, megmenekülhetnek Isten haragjának a végső napján.

Hogyan vált meg minket Jézus áldozata?

Ádám és Éva tökéletesnek lett teremtve. Ha engedelmeskedtek volna Istennek, a mai napig élvezhetnék a paradicsomi életet boldog leszármazottaikkal együtt, akik mára az egész földet betöltötték volna. Ősszüleink azonban sajnos szántszándékkal megszegték Isten parancsát. Ezért Isten örök halálra ítélte őket, és ki lettek űzve az eredeti paradicsomból. Ádám és Éva már bűnös volt, amikor gyermekeik születtek, idővel pedig megöregedtek és meghaltak. Ezzel bebizonyosodott, hogy Jehova megtartja a szavát, és hogy az igazságossága tökéletes. Jehova figyelmeztette Ádámot, hogy ha vesz a tiltott gyümölcsből, meg fog halni. És ez így is lett.

Ádám leszármazottaiként tökéletlen testet örököltünk, amely alá van vetve a bűnnek és a halálnak. Jóllehet amikor Ádám bűnt követett el, mi még nem születtünk meg, de általa mi is bűnösök lettünk, ezért ránk is vonatkozik a halálos ítélet. Ha Isten a váltság kifizetése nélkül visszavonta volna a halálos ítéletet, azzal megszegte volna a szavát. Pál valójában mindannyiunkról beszélt, amikor ezt mondta: „tudjuk, hogy a Törvény szellemi; de én testi vagyok, eladva a bűn alá. Én nyomorult ember! Ki szabadít meg engem a testből, mely alá van vetve e halálnak?” (Róma 7:14, 24).

Csakis Jehova Isten gondoskodhatott jogi alapról, hogy megbocsáthassa a bűneinket, és így megszabadulhassunk az örök halál büntetésének terhétől. Ezért elküldte szeretett Fiát az égből, hogy tökéletes emberként megszülessen, és váltságul adhassa az életét értünk. Ádámmal ellentétben Jézus tökéletes maradt. Igen, „ő nem követett el bűnt” (1Pét 2:22). Jézusnak így lehetősége lett volna arra, hogy tökéletes embereknek legyen az atyja. Ehelyett azonban engedte, hogy Isten ellenségei halálra adják. Így Jézus örökbe fogadhatta Ádám bűnös leszármazottait, és lehetőséget adott azoknak, akik hisznek benne, hogy örök életet kapjanak. A Szentírás ezt így magyarázza: „egy Isten van, és egy közvetítő Isten és emberek között: egy ember, Krisztus Jézus, aki megfelelő váltságul adta magát mindenkiért” (1Tim 2:5, 6).

Ahhoz, hogy megértsük, hogyan vált meg minket Jézus áldozata, nézzünk meg egy szemléltetést: Egy bank tisztességtelen tulajdonosai az emberek összes megtakarított pénzét elsikkasztották, így azok teljesen eladósodtak. A tulajdonosokat jogosan több évre bebörtönözték. De mi lesz az ártatlan áldozatokkal? Mivel anyagilag tönkrementek, kilátástalan a helyzetük. Kivéve, ha egy jómódú ember át nem veszi a bank működtetését, és vissza nem juttatja a károsultak pénzét, eltörölve ezzel az adósságaikat. Ehhez hasonlóan Jehova Isten és szeretett Fia megvásárolták Ádám leszármazottait, és Jézus kiontott vére alapján eltörölték a bűn miatti adósságaikat. Ezért mondhatta Keresztelő János Jézusról: „Íme, az Isten Báránya, aki elveszi a világ bűnét!” (Ján 1:29).

Hitet kell gyakorolni Jézus váltságában és akkor a megváltottak között lehet bárki.

2014. máj. 18. 22:31
 5/6 A kérdező kommentje:

Egyelőre annyit mondok,hogy köszönöm a válaszokat! :)

Ezt a sok információt fel kell dolgoznom.

2014. máj. 18. 22:39
 6/6 KZitus ***** válasza:
ha ezt gondosan teszed, a javadra válik. egészségileg és szellemileg is :)
2014. máj. 18. 23:15

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!