Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Bűnnek számít másokba rúgni...

Bűnnek számít másokba rúgni (a megvilágosodás érdekében), ha a szép szó hatástalan?

Figyelt kérdés
Hol a határ? Mikor kell leállni?

2014. ápr. 24. 13:31
1 2 3
 1/23 A kérdező kommentje:
Az idős kor mentség lehet a egoista, primitív viselkedésre? (mert én ismerek nem egoista, primitív, hanem okos kedves öregeket is)
2014. ápr. 24. 13:35
 2/23 anonim ***** válasza:
LEÍRNÁD MIRŐL VAN SZÓ? Köszönöm.
2014. ápr. 24. 13:38
 3/23 anonim ***** válasza:

37.

Mert ebben az a mondás igaz, hogy más a vető, más az arató.

38.

Én annak az aratására küldtelek titeket, a mit nem ti munkáltatok; mások munkálták, és ti a mások munkájába állottatok.

Ha elveted a magot Jézus beszédét azt a magot öntözni kell, hogy megérjen. Ezt a munkát Isten Szent Szelleme végzi. És ha megérett az aratásra lehet más ember fogja learatni.

2014. ápr. 24. 13:54
 4/23 anonim ***** válasza:
"Bűnnek számít másokba rúgni (a megvilágosodás érdekében), ha a szép szó hatástalan?" Ááááá! Ezt természetesen a te istened áldásával teszed, az ö dicsöségére. Mint tudjuk az ilyen csak szent cselekedet lehet. Ha kihült a hullája akkor abbahagyhatod. Az már nem tetszik istenednek.
2014. ápr. 24. 13:59
 5/23 anonim ***** válasza:

És mi a helyes beszéd? Tartózkodni a hazugságtól, a viszályt szító, a gyalázkodó beszédtől és az üres fecsegéstől. Ezt hívják helyes beszédnek." (MN 141)

"amiről a Tathágata tudja, hogy valótlan, hamis és haszontalan, továbbá másoknak kellemetlen és bántó is: azt nem mondja.

Amiről a Tathágata tudja, hogy valós és igaz, de haszontalan, emellett másoknak kellemetlen és bántó: azt sem mondja.

Amiről a Tathágata tudja, hogy valós és igaz, emellett hasznos, de másoknak kellemetlen és bántó: azt alkalmas időben kifejti.

Amiről a Tathágata tudja, hogy valótlan, hamis és haszontalan, noha másoknak kellemes és jóleső: azt nem mondja.

Amiről a Tathágata tudja, hogy valós és igaz, de haszontalan, noha másoknak kellemes és jóleső: azt sem mondja.

Amiről a Tathágata tudja, hogy valós és igaz, emellett hasznos, továbbá másoknak kellemes és jóleső is: azt alkalmas időben kifejti.

És miért? A lények iránti együttérzésből." (MN 58)

"Ne ejts ki soha bántó szót, mert a megsértett visszavág.

A durva beszéd másnak fáj, és meglátod, hogy visszaüt." (Dhp 133)

Szerintem hagyd. Ahogy a részlet is írja, alkalmas időben mondd meg neki az igazat, de ha nem hallgat rá, akkor szerintem hagyd. Nem biztos, hogyha belerúgsz, akár neked, akár neki jobb lesz..

2014. ápr. 24. 14:03
 6/23 anonim ***** válasza:

18.

A mik pedig a szájból jőnek ki, a szívből származnak, és azok fertőztetik meg az embert.

19.

Mert a szívből származnak a gonosz gondolatok, gyilkosságok, házasságtörések, paráznaságok, lopások, hamis tanúbizonyságok, káromlások.

20.

Ezek fertőztetik meg az embert;

2014. ápr. 24. 14:14
 7/23 A kérdező kommentje:

Nem szeretném. (bár úgy elég nehéz válaszolni.)

Igazából több generációs szakadék van köztünk, ha lehet ezt mondani. Pontosabban 60-65 év korkülönbség.

Panaszkodni, sajnáltatni magamat és hányadék módon írni másokról pedig (most) nincs kedvem. (bár ő elég jól műveli ezt a viselkedést).

Csak azért írtam ki a kérdést, mert ideges voltam és elképzeltem, hogy többet nem beszélek az illetővel és mindig a fejéhez fogok vágni mindent, hátha hatni fog. Ez nagy bűn volna?

Ha túlélne engemet azt megérdemelné.

A nővére még rosszabb volt nála, ő például megélte a lánya halálát (állandóan a lányát szidta és vádolta, hogy meglopja stb.). Mondjuk az illető idős hölgy, aki felidegesített állítólag fiatalon is ilyen volt és 40 éve "meg akar halni".

Úgy lehetne jellemezni, hogy türelmetlen és erőszakos, nem ebben a világban él.

Illetve ha segít valamiben (amit nem kérnek tőle és jellemzően nem segítség), akkor vagy hálát vár vagy a fejedhez vágja, hogy miket csinált érted.

Igazából rég el kellett volna költözni innen (az volna a természetes, normális), csak anyukámat sajnáltam volna két szerencsétlennel itt hagyni ill. amíg nincs családom, nem láttam értelmét ennek.

Mindent félreért, nagyon érzékeny és utána olyan lekezelően tud mocskolódni, hogy nagyon idegesítő és gusztustalan jelenséggé tud alakulni.

Nem képes alkalmazkodni és fejlődni. Ha félrebeszél és kijavítják, akkor pedig dünnyög és hazugnak nevez.

Apukámat már régebben elkergette. De még mindig szokott róla gusztustalan megjegyzéseket tenni, amivel magát járatja le.

Néha azért is "tetőtől talpig" gonosz vagyok, mert nem akkor megyek ebédelni, amikor ő szeretné. Vagy nem vagyok hajlandó megmondani, hogy mikor jövök haza (mert nem tudom).

Igazából sok apró dolog van. Ha viszont valaki megmondja, hogy hülyeséget beszél, ordít mint egy állat, hogy ő nem bolond (pedig senki sem mondta rá, hogy az, bár az).

Végül is sok apró dolog van. Igazából kicsiként is sokat zsarolt érzelmileg, így már nem tudok vele szépen beszélni.

Mondjuk nem is szokott értelmes dologgal keresni. (max. azzal, hogy ki hogy halt meg, mitől kell félni, mit kell venni a TV-ből, ki milyen szemét, hogy csapták be stb..).

De amilyen komolyan beállítja magát áldozatnak és nem érti, hogy mi a baj....

Attól megsértődik, ha megmondják, hogy hülyeséget beszél, de arra nem emlékszik, hogy ő olyanokat mondj, hogy dögölj meg stb...

2014. ápr. 24. 14:20
 8/23 A kérdező kommentje:

"Ááááá! Ezt természetesen a te istened áldásával teszed, az ö dicsöségére. Mint tudjuk az ilyen csak szent cselekedet lehet. Ha kihült a hullája akkor abbahagyhatod. Az már nem tetszik istenednek."

De k..va vicces vagy.

2014. ápr. 24. 14:21
 9/23 A kérdező kommentje:

"Szerintem hagyd. Ahogy a részlet is írja, alkalmas időben mondd meg neki az igazat, de ha nem hallgat rá, akkor szerintem hagyd. Nem biztos, hogyha belerúgsz, akár neked, akár neki jobb lesz.."

Köszi. Csak nehéz lenyelni, főleg ha üldöz. Kopogni is képtelen ebben a lakásban mindenki. Senkit nem zavar, ha az ember valamit csinál.

Ha pedig szépen magyarázok, olyan mintha a levegőnek beszélnék vagy sértődés lesz belőle.

2014. ápr. 24. 14:23
 10/23 A kérdező kommentje:
Igen a szívből származnak a gonoszságok. De már nehezebb eldönteni, hogy magamat utálom jobban, amiért ilyen vagyok, vagy őt. Igazából mindkettőnket.
2014. ápr. 24. 14:25
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!