Magyarországon vannak kolostorok vagy apácazárdák?
Én még egyről se hallottam, de eszembe jutott és gondoltam megkérdezem, hátha van itt valaki aki ismer ilyen helyet, esetleg mesélhetne róla.:)
Előre is köszönöm!
Persze. Nem úgy kell elképzelni őket, mint a középkorban, de vannak tanító, gyógyító meg mindenféle rendek. Én magam nem egyházi egyetemre jártam, de volt egy tanárom, aki szalézi rendi szerzetes volt. Nem is látszott rajta, civil ruhában járt, pedagógiát tanított (aztán kiugrott, és elment melegjogi aktivistának, de ez most mellékes).
Nem tudom, merre élsz, de Budapesten pl. rendszeresen látni apácákat is.
Kedves kérdező!
Magyarországon vannak apácák, sőt, nagyon sok szerzetesrend van Magyarországon. Úgymond mindenféle rend megtalálható. Kontemplatív, vagyis szemlélődő imaéletű rendek mint pl: a Klarisszák. Ők a világtól teljesen elzárkózva szemlélődő imaéletet élve monostorokban élnek. Napjukat teljesen az imádság tölti ki. Aztán vannak tevékenykedő rendek, akik szegények gondozásával, betegek ápolásával foglalkoznak, mint pl: a Ferences Szegénygondozó Nővérek, vagy a Kamilliánus Nővérek. Ők többnyire betegeket gondoznak. Aztán vannak tanító rendek, mint pl: a Domonkos Nővérek. Az ő hivatásuk: Isten Igéjének a hirdetése, főként a tanítás-nevelés és hitoktatáson keresztül. Esetleg érdekelne valamelyik rend? Én ugyan nem vagyok apáca, de annak készülök, szóval szívesen beszélgetnék veled :) Irj nekem nyugodtan privát üzenetet és én szívesen beszélgetek veled! :)
Klarisszák. Ők a világtól teljesen elzárkózva szemlélődő imaéletet élve monostorokban élnek. Napjukat teljesen az imádság tölti ki.
Meg az a munka, amit a létfenntartásuk érdekében végeznek, például gazdálkodás.
A második válasz írója vagyok. Annyit azért még leszeretnék tisztázni, hogy az apáca és a szerzetesnő nem ugyanaz. Látszólag hasonlítanak egymásra, de különbség van közöttük.
Az apáca az, aki a külvilágtól elzárkózva, csendes, szemlélődő imaéletet él, és monostorban laki
A szerzetesnőkről nem lehet elmondani pontosan ugyanezt, ugyanis ők kijárnak és apostoli tevékenységet folytatnak, vagyis tanítanak és Igét hirdetnek, viszont nekik is megvan az imádságra szentelt idő, egy napirend, amely szerint élik a mindennapjukat és ennek jelentős része az imádság, közös és egyéni egyaránt.
Kedves Kérdező!
Magyarszéken (Pécstől pár kilóméterre) élnek még Karmelita nővérek! Érdemes ellátogatni hozzájuk!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!