Mit jelent az Adonáj vagy Ádonái szó? Ne haragudjatok nem tudom, hogy írják helyesen.
Egy keresztény filmben hallottam de nem tudom mit jelent.
Köszi!
Azt jelenti: Úr.
Isten gyakori megnevezése a héber Ószövetségben. Sőt, gyakran amikor a zsidók felolvassák ezeket a szövegeket, szóban akkor is az Adonájt használják, ha nem az van odaírva, hanem az Úr 4 betűs neve szerepel a szövegben (JHWH), hogy ezt a szent nevet ne kelljen kimondaniuk.
Az adón szó a héberben azt jelenti: legfelsőbb, felséges, uralkodó, úr.
Szia!
Az "Adonáj" héber kifejezés jelentése: Úr. Gyakorlatilag Isten egyik neve az Ószövetségben.
Üdv. Péter
Nagyon köszönöm a válaszokat. Gondoltam,hogy valami hasonló lehet csak nem voltam benne biztos.
Akkor tulajdonképpen Isten neve is lehet? Ha az Ószövetségben az volt akkor most is az,nem?
Én a Passiót néztem meg szinkron nélkül és itt hallottam ebben a filmben.
Mégegyszer köszönöm a válaszokat! :)
Szervusz!
Egy kis attekintes errol a kerdesrol.
Az Isten neve az eredeti heber iratokban: JHWH.
Annak idejen nem hasznaltak maganhangzokat az irasban, azokat csak szoban helyeztek el a massalhangzok kozott.
Igy nem is maradt fenn az eredeti kiejtes. Ma a legvaloszinubb maganhangzokkal helyettesitve, nevezik "Jehova, Jah, Jahve" neven, minden orszag a maga nyelve szerint.
A zsidok azert kezdtek el hasznalni az "Adonaj /Ur/, vagy Elohim /Isten/ kifejezeseket, mert a zsido tekercsmasoloknak, a szoferimeknek kotelezo volt ritualisan megmosakodniuk, es tiszta ruhat olteniuk, ahanyszor csak leirtak Isten nevet. Ezt egy ido utan nagyon terhesnek talaltak. Masreszt babonasan feltek kiejteni Isten nevet, ezert kezdtek elhagyni a Szent Nevet, es behelyettesitettek az Adonaj, vagy Elohim szavakkal. Ugy mint a mai Bibliakban is igy emlitik csak Istent: "Ur, Isten, Atya".
Remelem valaszom megfelelt? Udvozlettel: Judit!
Nem. Adonáj nem ugyanazt az Istent jelöli, mint a Jehowah, hanem még az előzőt. Csak nem gondoljátok komolyan, hogy a Jehowah eljövetele, vagy mondjuk inkább megszállása előtt nem volt Istenük az embereknek??
Volt. Ez is egy bizonyíték rá.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!