Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Miért mondják, hogy a vallássa...

Miért mondják, hogy a vallással kapcsolatos dolgokat, Isten létét, a Bibliában leírtakat tilos megkérdőjelezni?

Figyelt kérdés

Sokan tartják bűnnek, ha valaki kételkedik az isteni igazságban, pedig szerintem mindenkinek megfordul a fejében legalább egyszer, hogy mi van, ha mégsem igaz, vagy nem pontosan úgy igaz minden... Hittanórán meg máshol is azt tanítják, hogy ebben hinni kell, és pont. Miért kellene mindent vakon elhinni? Ha valaki kételkedik, az azt mutatja, hogy valóban érdekli a téma (ha nem így lenne, nem is foglalkozna vele), és a sok kétkedés, akár kötekedés után lehet, hogy végül sokkal erősebb hitre jut, mint az, aki csak úgy elhitt mindent, "mert az van a Bibliában" és "mert a papok/lelkipásztorok/lelki vezetők/testvérek azt mondták".

Miért tanítják, hogy kételkedni tilos, és bűn?

2014. márc. 23. 16:52
1 2
 11/16 kefa 2000 ***** válasza:
T.Kéredző!Ha úgy veszem,bármit elítélni eleve bűn."Ne ítélj hogy ne ítéltess"!Ugyanakkor azt tanítja az evangélium,hogy a hitben való felnőtté válás az amikor különbséget teszünk a jó és a rossz között a bennünk lévő lélek által.Azt is olvashatod,hogy az Isten lélek ezért szükség hogy lélekben és igazságban keressük Őt,mert Ő is ilyeneket követőknek és ilyeneknek jelenti ki magát.Tovább megyek!Minden igazságra a lélek tesz bizonyságot!!!És még sok féle képen utal az Írás arra hogy keressük az igazságot ne fogadjunk el minden annak tűnő dolgot.Isten létét semmi nem bizonyítja csak Ő maga képes rá az akarata szerint.Tudja,hogy az ember tele van kétségekkel és segít. Próbálj meg engem a szükség idején és megismersz engem hogy én féltőn szerető Istened vagyok és soha el nem hagylak téged.Nem volt részem hittanórán megismerni a "keresztényi"gondolkodás rejtelmeit,de túlbuzgó hitlovagok sajnos mindenütt vannak és akaratlanul is rengeteget ártanak az igaz hitnek.Jó ha beszélünk róla,akármilyen formában is és akármilyen időben.Üdv.
2014. márc. 23. 17:34
 12/16 anonim ***** válasza:

Arra akartam célozni, hogy mindent meg lehet kérdőjelezni.

De vannak dolgok, amiket meg lehet érteni.

Amit pedig nem lehet megérteni, nem vagy köteles elfogadni.

Tehát azt meg lehet érteni, hogy ha neked valami jó, akkor mitől tud rossz lenni (például másnak rossz).

Tehát fölöslegese azon töprengeni, hogy mi van, ha erőszakolni jó, csak mások azt mondják, hogy rossz? Hiszen te magad tudod, hogy rossz.

De mondjuk, hogy hétfőként miért kellene csak úgy vizet inni, annak nincs értelme. Amíg valaki nem mondja meg, nem kell elfogadni. Az nem válasz, hogy valaki valahol durcás lesz.

Nem hiszem, hogy át tudtam adni amit gondolok :D

2014. márc. 23. 17:34
 13/16 A kérdező kommentje:

Értem én :-D

Csak egy normális embernek szerintem amúgy sem jutna eszébe, hogy a gyilkosság vagy a nemi erőszak ne lenne bűn. Vagy bármi, amivel másnak árt. És ehhez még vallásosnak sem kell lenni. Persze, mindent meg lehet kérdőjelezni, de vannak dolgok, amelyek egyértelműek.

2014. márc. 23. 17:51
 14/16 anonim válasza:
"Csak egy normális embernek szerintem amúgy sem jutna eszébe, hogy a gyilkosság vagy a nemi erőszak ne lenne bűn." Rengeteg vallásos ember ölt meg vallásos embereket a vallás nevében! Ennyit a vallásokról!
2014. márc. 24. 01:34
 15/16 anonim ***** válasza:

Nem tudom, kitől hallottad ezt, hogy kételkedni bűn. Mi keresztények azért hiszünk Istenben, mert megtapasztaltuk őt. Számunkra ő egy tapasztalati valóság, ugyanúgy, mint egy igazi tudósnak a kísérlete eredménye (bár nem tudom, hány olyan tudós van, aki az összes szakterületére vonatkozó kísérletet megismételte, hogy igazolja).

Aki nem tapasztalta, elhiheti valaki más tanúságára (tanítására, példájára) vagy a saját esze alapján. Vagy kétségbe vonhatja ezeket.

2014. márc. 30. 21:18
 16/16 anonim ***** válasza:

Kedves kérdező!

“Ki kétkedőn boncolja őt, annak válasz nem ád, de a hívő előtt az Úr megfejti önmagát!”

Ezt szokta mélyen vallásos anyukám énekelni nekem kamaszkoromban, mikor “hitetlenkedtem”, és szembesítettem a vallásos tanok súlyos inkoherenciáival. Szóval ha kételkedsz, nem kapsz választ. Hinni kell wazze! A hívők általában nem úgy lesznek, hogy megtapasztalják az istent, mert az efféle misztikus élménynek nevezett pszichológiai rendellenességek elég ritkák, hanem úgy, hogy eljárnak a hittan órákra és ott indoktrinálódnak. Amit sokszor mondanak nekünk, azt előbb utóbb elhisszük. Ha pedig a fejedben már van egy prekoncepció, onnantól könnyű felismerni az isteni gondviselést pl. egy buszbaleset egyetlen túlélőjeként, hisz az áldozatok már nem mondanak véleményt erről.

2021. márc. 22. 17:05
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!