Miért mondják, hogy a vallással kapcsolatos dolgokat, Isten létét, a Bibliában leírtakat tilos megkérdőjelezni?
Sokan tartják bűnnek, ha valaki kételkedik az isteni igazságban, pedig szerintem mindenkinek megfordul a fejében legalább egyszer, hogy mi van, ha mégsem igaz, vagy nem pontosan úgy igaz minden... Hittanórán meg máshol is azt tanítják, hogy ebben hinni kell, és pont. Miért kellene mindent vakon elhinni? Ha valaki kételkedik, az azt mutatja, hogy valóban érdekli a téma (ha nem így lenne, nem is foglalkozna vele), és a sok kétkedés, akár kötekedés után lehet, hogy végül sokkal erősebb hitre jut, mint az, aki csak úgy elhitt mindent, "mert az van a Bibliában" és "mert a papok/lelkipásztorok/lelki vezetők/testvérek azt mondták".
Miért tanítják, hogy kételkedni tilos, és bűn?
Arra akartam célozni, hogy mindent meg lehet kérdőjelezni.
De vannak dolgok, amiket meg lehet érteni.
Amit pedig nem lehet megérteni, nem vagy köteles elfogadni.
Tehát azt meg lehet érteni, hogy ha neked valami jó, akkor mitől tud rossz lenni (például másnak rossz).
Tehát fölöslegese azon töprengeni, hogy mi van, ha erőszakolni jó, csak mások azt mondják, hogy rossz? Hiszen te magad tudod, hogy rossz.
De mondjuk, hogy hétfőként miért kellene csak úgy vizet inni, annak nincs értelme. Amíg valaki nem mondja meg, nem kell elfogadni. Az nem válasz, hogy valaki valahol durcás lesz.
Nem hiszem, hogy át tudtam adni amit gondolok :D
Értem én :-D
Csak egy normális embernek szerintem amúgy sem jutna eszébe, hogy a gyilkosság vagy a nemi erőszak ne lenne bűn. Vagy bármi, amivel másnak árt. És ehhez még vallásosnak sem kell lenni. Persze, mindent meg lehet kérdőjelezni, de vannak dolgok, amelyek egyértelműek.
Nem tudom, kitől hallottad ezt, hogy kételkedni bűn. Mi keresztények azért hiszünk Istenben, mert megtapasztaltuk őt. Számunkra ő egy tapasztalati valóság, ugyanúgy, mint egy igazi tudósnak a kísérlete eredménye (bár nem tudom, hány olyan tudós van, aki az összes szakterületére vonatkozó kísérletet megismételte, hogy igazolja).
Aki nem tapasztalta, elhiheti valaki más tanúságára (tanítására, példájára) vagy a saját esze alapján. Vagy kétségbe vonhatja ezeket.
Kedves kérdező!
“Ki kétkedőn boncolja őt, annak válasz nem ád, de a hívő előtt az Úr megfejti önmagát!”
Ezt szokta mélyen vallásos anyukám énekelni nekem kamaszkoromban, mikor “hitetlenkedtem”, és szembesítettem a vallásos tanok súlyos inkoherenciáival. Szóval ha kételkedsz, nem kapsz választ. Hinni kell wazze! A hívők általában nem úgy lesznek, hogy megtapasztalják az istent, mert az efféle misztikus élménynek nevezett pszichológiai rendellenességek elég ritkák, hanem úgy, hogy eljárnak a hittan órákra és ott indoktrinálódnak. Amit sokszor mondanak nekünk, azt előbb utóbb elhisszük. Ha pedig a fejedben már van egy prekoncepció, onnantól könnyű felismerni az isteni gondviselést pl. egy buszbaleset egyetlen túlélőjeként, hisz az áldozatok már nem mondanak véleményt erről.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!