A történelmi egyházak közül miért pont a Római Katolikus Egyházat támadják sokan és a legtöbbet?
Ha körülnéznénk a többi történelmi egyházat illetően (református, evangélikus, stb.) is, biztos, hogy náluk is találnánk hibákat.
Mégis miért pont a Katolikust éri a legtöbb támadás?
Nem tartozom egyikhez sem, de érdekel a téma.
1. ok: a történelem súlya: az állam és az Egyház összetartozása idején voltak visszaélések, talán vannak ma is. Keresztes hadjáratok (amit a muzulmánok provokáltak ki ), inkvizíció, stb. ezeknek mind utána kéne olvasnod, hogy árnyalódjon a kép, fele hazugság
2. ok: a médiában és a hollywoodi filmekben a szélsőségesen egyoldalú, negatív beállítás
3. ok: a protestantizmus: az Egyház óriási közösség, ma 1,1 milliárd fő, és ez növexik. Luther idejében voltak olyan katolikusnak keresztelt, de a hittől eltért egyének akik valóban imádták Máriát, szenteket, és egyéb hittel ellentétes dolgokat műveltek, és Luther -jogosan- fellépett ezek ellen. De nem csak ő, hanem már katolikus csoportok is, eredménnyel. De Luther volt az, aki 'túlzásba vitte', és az Egyház megújítása helyett szétszakította.
El kell mondjam, ma is vannak hittel ellentétes megnyilvánulások az Egyházon belül, de ez nem az EGÉSZ Egyházra vonatkozik, egyszerűen emberből vagyunk, vannak olyanok akik nem értik a hitüket, hülyeségeket csinálnak, de azt igazságtalanságnak tartom, hogy több százmillió embert bélyegezzenek meg egy törpe kisebbség hibái miatt.
4. ok: a nem megértés: én protestánsból lettem katolikus, jól ismerem a prot. gondolkozásmódot. Az előttem szólók annyi marhaságot írtak, és mindezt egy 500 évvel ezelőtti tévedés és ellenérzés miatt.
Én csak azért tudtam protestánsból katolikussá lenni mert az érzelemvilágomtól el tudok vonatkoztatni, ha pl egy hittételről van szó, és félre tudtam tenni az előítéletemet. És ha megértem, mit jelent az hogy "katolikus=kata holos, akkor már nem érdekel se a korrupció, se a keresztes hadjárat, se az inkvizíció meg a többi lerágott csont.
Egyébként a Pápa mea culpázott = bocsánatot kért minden eddig katolikusok által mások ellen elkövetett bűnért, tételesen; és megbocsátott minden katolikusok ellen elkövetett vétket.
Ezt még nem sokan tették meg.
És várjuk a megbocsátást, hogy ne bélyegezzenek meg még ma 2014-ben is mások által 1000 éve elkövetett vétkekért.
Kedves 21. válaszoló!
Nagyon szépen köszönöm a válaszodat!
Amint tudok, írok hosszabban privátban is, ha lehet.
Köszönöm a választ!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!