A kereszténység szerint mi a depresszió oka?
"Ezt az ördög azonnal kihasználja és "megfertőzi" az illetőt."
Én inkább arra vok kíváncsi, hogy miért csak ez a két véglet van? : 1. Sátán fertőz 2. Isten megáld...
Az ember nem lehet magától...Istentől és Sátántól függetlenül rossz, vagy jó?
Hú de jó kérdés. :)
Egyébként a depresszió, már a régi bibliai időkben is létezett, de nem volt ennyire elterjedt, és erős megterheltségű.
Epafroditusz
Epafroditusz azt tervezte, hogy Pál mellett marad, és mindent megtesz azért, hogy segítsen neki ebben a nehéz helyzetben. Ám mialatt Rómában volt, olyannyira megbetegedett, hogy „már-már halálán volt”. Mivel úgy érezte, hogy kudarcot vallott, depressziós lett (Fil 2:25–27).
Naomi
Figyeljük meg az idős Naomit, akitől ellenségünk a halál elrabolta a férjét és a két fiát.
„Ne hívjatok engem Naominak [’gyönyörűségem’]. Nevezzetek inkább Marának [’keserű’],
Naomi elcsüggedt, és depressziós volt.
Pál apostol
Pál depresszióját számos egyszerre lezajló, lehangoló esemény okozta. „Kívül harc volt” — kegyetlen üldözés, amely magát az életét fenyegette. (Vö. 2Korinthus 1:8.) Továbbá, „belül félelem” volt, aggodalom formájában, melyet a gyülekezetek iránt érzett, például a korinthusbeli gyülekezet iránt.
A Science News 1992. december 5-ei száma így számolt be erről: „A súlyos, gyakran munkaképtelenséget előidéző depresszió arányszámai az 1915 óta született, egymást követő nemzedékek mindegyikénél megnövekedtek.” Az ilyen depresszió az élettani tényezőktől kezdve a gyötrelmekkel teli, kellemetlen élményekig a legkülönfélébb okokra vezethető vissza. Egyes keresztények esetében a kitartás mindennapos küzdelmet jelent, hogy helyt tudjanak állni az érzelmi gyötrelemmel szemben.
A DEPRESSZIÓ FAJTÁI
Az orvosi kezelések akkor lesznek hatékonyak, ha ismert, hogy a beteg milyenfajta depresszióban szenved.
▪ A súlyos (major) depresszió esetén a tünetek olyan komolyak, hogy hat hónapig vagy tovább is fennállnak, ha nem kezelik őket. És ez a beteg életének szinte minden részére rossz hatással van.
▪ A bipoláris zavart úgy is ismerik, mint mániás-depressziós betegséget. Az ebben a betegségben szenvedőket szélsőséges kedélyállapot-változások jellemzik, hol túlzottan tevékenyek (mániás időszak), hol pedig túlzottan lehangoltak (depressziós időszak). (Lásd a „Milyen az élet kedélybetegként?” című cikket ennek a folyóiratnak a 2004. január 8-i számában.)
▪ A dysthymia nem gyengíti le a beteget annyira, mint a súlyos depresszió, de a tünetek megnehezítik, hogy normális életvitelt folytasson. Néhány beteg időnként a súlyos depressziót is tapasztalja.
▪ A szülés utáni depresszió egy kedélybetegség, mely sok anyát érint.
▪ A szezonális hangulatzavar általában ősszel és télen jelentkezik, amikor kevesebbet süt a nap. Tavasszal és nyáron rendszerint megszűnik.
Csak egy párat írtam le. mert nem szeretnék oldalakat írni.
Már régen nem hallgattam ezt az együttest, de örülök, hogy linkelted ezt a számot, nagyon tetszik. Köszönöm:)
A többi választ is köszi. Még gondolkodni fogok rajta, hogy mit akartam kihozni a kérdésből...
Ez is lehet.
Péld 13:12 A halogatott reménység beteggé teszi a szívet; de a megadatott kívánság életnek fája.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!