Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Vannak itt muszlimok?

Vannak itt muszlimok?

Figyelt kérdés

Ha igen, lenne valaki aki hajlandó lenne velem itt váltani néhány levelet az iszlám vallással kapcsolatban? Már egy jó éve olvasok a vallásról könyveket, és lenne néhány kérdésem.

Kérlek írjatok nemet, kort, és, hogy melyik mecsethez/felekezethez tartoztok, mi a véleményetek az iszlám liberalizálódásáról (mivel elsősorban ez az irányzat érdekelne, de nem találtam róla sok anyagot a neten sem).

A válaszokat előre is köszönöm!

2014. jan. 31. 20:35
 1/8 anonim ***** válasza:
45%
Az az iszlám ami liberalizálódik, az többé már nem iszlám hanem deviancia. Vannak muszlimok itt is, igen, alhamdoulillah.
2014. jan. 31. 20:58
 2/8 A kérdező kommentje:

Szerintem a liberalizálóds nem feltétlen kell, hogy a vallási elvek elhagyásával történjen, csak a világ változására reagál. Pl. a keresztény egyházakon belül szinte mindenhol van Istent dicsőítő ének. Ez a történelmi egyházaknál több száz (vagy akár ezer) éve ugyan úgy megy, míg a modernebbeknél (ez főleg nyugatabbra jellemző), a dicsőítő ének már mai hangszerekkel, modernebb stílusban történik. A koránnak és a szunnának is több féle értelmezése van. A tudományok és a pszichológia a kinyilatkoztatások óta sokmindent felfedeztek, ezért sokan teljesen elfordultak a vallástól, mások bizonyos ájákkal vagy igeversekkel nem is foglalkoznak (mint ha ott sem lenne pont ez miatt), megint mások meg úgy próbálják bemutatni, mintha Isten is változott volna a világgal. Szerintem nem. Isten már akkor is tudott mindent, amit az emberek még ma sem fedeztek fel, és a kijelentések állandóak, csak van ami ezáltal új értelmet nyer, vagy akár pont a felfedezések és a növekvó tudás miatt lehet egyre jobban értelmezni, mit is akart Isten ezekkel mondani. Például nem is olyan régen vita tárgya volt, lehet e fordítani a koránt. A "liberálisabbak" álltak ki amellett, hogy igen, ma meg már teljesen elfogadott (persze csak mint korán értelmezés). A konzervatívabbak azt mondják (holott ez nem szerepel a koránban), hogy a nőknek az arcát is takarni kell, nadrágot nem hordhat,... A szúfik szerint az önsanyargatás/lemondás vezet csak Istenhez, megint mások azt mondják, a gazdagság Isten ajándéka/próbatétele/döntése. Szerintem egyik sem megy szembe a vallással, és senki sem rossz szándékból értelmezi úgy, ahogy, de vannak kérdések amikre nincs egyöntetü válasz, és mindenki próbálja azt követni amivel szerinte a legjobban szolgálhatja az Istent. Nekem a gondolkodó/liberálisabb irányzatok tetszenek a legjobban, mert ők nem csukják be a szemüket, hanem próbálnak a kor kihívásaira a szent iratok alapján választ találni úgy, hogy közben belátják, hogy nem minden a sátántól van ami új, hisz a fejlődés és felfedezések is Isten akaratával történnek.

Szerintem egyik hívő sincs olyan tudat birtokában, hogy megmondja ki muszlim, ki keresztény, ... Ezt majd Isten eldönti

2014. febr. 1. 01:29
 3/8 anonim ***** válasza:
Már ott elrontottad hogy "szerintem..."
2014. febr. 1. 10:04
 4/8 A kérdező kommentje:
A szerintemet azért írtam oda mert ez az én személyes véleményem. Sosem kezelem tényként, mert mindenre van ellenvélemény, ellenérv, és az ember csak reménykedhet, hogy bármit is jól tud, hiszen a teljes tudás csakis Istennél van, és ha ő úgy akarja, akkor te még az egyértelműt sem veszed észre, és bármi amiről az ember meg van győződve, csak remélheti, hogy az tényleg Allah igazsága és nem pedig csak valamiért (amit csak Allah tudhatja miért) fátylat eresztett az ember szeme/szíve elé, hogy ne lássa meg a valódit. Ha jámbor muszlim vagy, be kell látnod, hogy a te tudásod semmi, és csakis Allahon múlik, hogy a kinyilatkoztatást segít-e helyesen értelmezni, vagy a makacsságodra bízza azt. Ez veled is, velem is megeshet. Csak reménykedhetünk és imádkozhatunk, hogy a jó útra vezéreljen és ott is tartson minket!
2014. febr. 1. 11:49
 5/8 anonim ***** válasza:
Elegge felre ertetted a helyzetet, amikor valaki konnyiteni akar a vallasoin az azert van mert hibas a szandeka, ha valakinek, megvan a vallashoz kello szandeka, az nem azzal van elfoglalva, hogy most akkor, miert nem lehet nadragot bordani noknek, (egyebkent lehet, csak, az a lenyeg, hogy a test vonalai ne legyenek feltunoek, tehat a bo nadraggal nincs gond). A mi vallasunk az elmult majd` 1500 ev alatt olyan maradt amilyennek a profetank rank hagyta, persze mindig jottek lusta emberek hibas szandekkal akik kitalaltak vmit (alevik, alawitak, druzok, szufi szektak, Es mostansag ezen ugynevezett liberalis "muszlimok") de ok nem reszei az iszlamnak. A szunnaban az all, hogy az itelet napjan 72 szektaja lesz a muszlimoknak es ebbol 71 a pokolba jut, egyedul azok menekulnek meg a tuztol, akik a kozeputon maradtak, ha megnezed a mostani reform csoportok a nyugati vilag elvarasainak akarnak megfelelni nem Allahnak, tehat naluk mar a szandek is hibas. Azert mef kulon felelni fognak, hogy a hagyomannyal annyira szembe mennek.
2014. febr. 1. 18:41
 6/8 A kérdező kommentje:
Te láthatóan nem érted a lényeget. Ez nem a megfelelésről szól, vagy a könnyítésről. Az Iszlám a Próféta halála óta sosem volt egységes! Rengeteg olyan kérdés merült fel azóta, amire sem a korán sem a szunna nem ad választ, vagy ad, de mégsem egyértelműt. Az ezekben való nézeteltérések miatt szakadt szét az umma. Önelégült az az ember aki azt mondja, hogy mindenre tudja a helyes választ. Allah tudja, te csak remélheted, hogy tiszta látást ad neked. Az egyedüli Isten dönti csak el kit részesít kegyelmében, kit nem. Ki az igazhitű, ki nem. Ki vagy te, hogy mások vallását, hitét, tudását így kritizáld? Te kövesd a te meggyőződésedet, és imádkozz, hogy ez legyen az ami Allah tetszését elnyerné, és kérd, hogy ha bármiben tévelyegnél, vezessen téged az igaz útra. Ha bármit is tudsz, ami az igazság, akkor az nem tőled van, vagy a te nagyszerűségedből, csak Allah kegyelméből! Ezért hálával és alázattal viseld, ne gőggel. És ne felejtsd el, te csak egy szolga vagy, Allah egyedül aki ítél és aki a mindenség tudója, a bölcs. Kérlek ne sajátítsd ki alkotód tulajdonságait...
2014. febr. 1. 19:39
 7/8 János114 ***** válasza:

Salem aleikum

Kedves kérdező

Kerdesed nem alaptalan es magától erthetődő technikailag fejlődő és tarsadalmilag változó vilagunkban

A kis vitádbol a masik testverunkell kb ertem mire vagy kivancsi :)

A velemenyem az hogy az

Iszlam az élet vallasa amely megkonnyiteni es nem nehezíteni kivanja az emberek eletet

2014. márc. 3. 23:29
 8/8 János114 ***** válasza:
100%

Továbbá a muslimoknak kotelezo fejleszteniuk a tudomanyt a tarsadalmi rendszert az orvoslast

Mindaddig amíg ez nem utkozik a korannal vagy asunnnaval

Vekony hatar van a fejlődes és az újítás kozt ami viszont bunos dolog

Ugyanis nem a vallasnak kell alkalmazkodnia az emberekhez hanem az embereknek kell a világot a vallashoz igazítani es ez mindannyiunk kollektiv felelőssége

Kedves kerdezo ha ugy gondolod tevedek vagy nem a kerdesre valaszoltam akkor ird meg vagy javits ki

A hozzászóló testvéreinktől pedig annyit kernek h ne biraljuk egymast ilyen gyorsan hanem segítsuk a masikat ha ugy latjuk teved valamiben

2014. márc. 4. 00:28

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!