Vannak itt muszlimok?
Ha igen, lenne valaki aki hajlandó lenne velem itt váltani néhány levelet az iszlám vallással kapcsolatban? Már egy jó éve olvasok a vallásról könyveket, és lenne néhány kérdésem.
Kérlek írjatok nemet, kort, és, hogy melyik mecsethez/felekezethez tartoztok, mi a véleményetek az iszlám liberalizálódásáról (mivel elsősorban ez az irányzat érdekelne, de nem találtam róla sok anyagot a neten sem).
A válaszokat előre is köszönöm!
Szerintem a liberalizálóds nem feltétlen kell, hogy a vallási elvek elhagyásával történjen, csak a világ változására reagál. Pl. a keresztény egyházakon belül szinte mindenhol van Istent dicsőítő ének. Ez a történelmi egyházaknál több száz (vagy akár ezer) éve ugyan úgy megy, míg a modernebbeknél (ez főleg nyugatabbra jellemző), a dicsőítő ének már mai hangszerekkel, modernebb stílusban történik. A koránnak és a szunnának is több féle értelmezése van. A tudományok és a pszichológia a kinyilatkoztatások óta sokmindent felfedeztek, ezért sokan teljesen elfordultak a vallástól, mások bizonyos ájákkal vagy igeversekkel nem is foglalkoznak (mint ha ott sem lenne pont ez miatt), megint mások meg úgy próbálják bemutatni, mintha Isten is változott volna a világgal. Szerintem nem. Isten már akkor is tudott mindent, amit az emberek még ma sem fedeztek fel, és a kijelentések állandóak, csak van ami ezáltal új értelmet nyer, vagy akár pont a felfedezések és a növekvó tudás miatt lehet egyre jobban értelmezni, mit is akart Isten ezekkel mondani. Például nem is olyan régen vita tárgya volt, lehet e fordítani a koránt. A "liberálisabbak" álltak ki amellett, hogy igen, ma meg már teljesen elfogadott (persze csak mint korán értelmezés). A konzervatívabbak azt mondják (holott ez nem szerepel a koránban), hogy a nőknek az arcát is takarni kell, nadrágot nem hordhat,... A szúfik szerint az önsanyargatás/lemondás vezet csak Istenhez, megint mások azt mondják, a gazdagság Isten ajándéka/próbatétele/döntése. Szerintem egyik sem megy szembe a vallással, és senki sem rossz szándékból értelmezi úgy, ahogy, de vannak kérdések amikre nincs egyöntetü válasz, és mindenki próbálja azt követni amivel szerinte a legjobban szolgálhatja az Istent. Nekem a gondolkodó/liberálisabb irányzatok tetszenek a legjobban, mert ők nem csukják be a szemüket, hanem próbálnak a kor kihívásaira a szent iratok alapján választ találni úgy, hogy közben belátják, hogy nem minden a sátántól van ami új, hisz a fejlődés és felfedezések is Isten akaratával történnek.
Szerintem egyik hívő sincs olyan tudat birtokában, hogy megmondja ki muszlim, ki keresztény, ... Ezt majd Isten eldönti
Salem aleikum
Kedves kérdező
Kerdesed nem alaptalan es magától erthetődő technikailag fejlődő és tarsadalmilag változó vilagunkban
A kis vitádbol a masik testverunkell kb ertem mire vagy kivancsi :)
A velemenyem az hogy az
Iszlam az élet vallasa amely megkonnyiteni es nem nehezíteni kivanja az emberek eletet
Továbbá a muslimoknak kotelezo fejleszteniuk a tudomanyt a tarsadalmi rendszert az orvoslast
Mindaddig amíg ez nem utkozik a korannal vagy asunnnaval
Vekony hatar van a fejlődes és az újítás kozt ami viszont bunos dolog
Ugyanis nem a vallasnak kell alkalmazkodnia az emberekhez hanem az embereknek kell a világot a vallashoz igazítani es ez mindannyiunk kollektiv felelőssége
Kedves kerdezo ha ugy gondolod tevedek vagy nem a kerdesre valaszoltam akkor ird meg vagy javits ki
A hozzászóló testvéreinktől pedig annyit kernek h ne biraljuk egymast ilyen gyorsan hanem segítsuk a masikat ha ugy latjuk teved valamiben
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!