Szia Kérdező
Úgy bocsátasz meg, ahogy Isten?
„Ha megbocsátjátok az embereknek az ő vétkeiket, megbocsát néktek is a ti mennyei Atyátok. Ha pedig meg nem bocsátjátok az embereknek az ő vétkeiket, a ti mennyei Atyátok sem bocsátja meg a ti vétkeiteket” (MÁTÉ 6:14, 15).
(Máté 18:23-35) 23 Ezért az egek királysága egy emberhez, egy királyhoz hasonlítható, aki számadást akart tartani rabszolgáival. 24 Amikor hozzáfogott a számadáshoz, behoztak egy embert, aki tízezer talentummal [= 60 000 000 dénárral] tartozott neki. 25 Mivel azonban nem volt miből visszafizetnie, az ura megparancsolta, hogy adják el őt, a feleségét, a gyermekeit meg mindenét, és fizessenek. 26 A rabszolga ezért leborult, hódolni kezdett neki, és ezt mondta: »Légy türelmes hozzám, és mindent visszafizetek neked.« 27 A rabszolga ura megszánta őt, eleresztette, és elengedte adósságát. 28 Kiment pedig az a rabszolga, és összetalálkozott az egyik rabszolgatársával, aki száz dénárral tartozott neki, és megragadva azt, fojtogatni kezdte, és ezt mondta: »Fizesd vissza, amivel tartozol!« 29 Rabszolgatársa ezért leborult, és kérlelni kezdte, ezt mondva: »Légy türelmes hozzám, és visszafizetem neked.« 30 Ő azonban nem akarta, hanem elment, börtönbe vettette őt, míg vissza nem fizeti a tartozását. 31 Amikor azért a rabszolgatársai látták a történteket, nagyon bánatosak lettek, és mentek, feltárták uruknak mindazt, ami történt. 32 Akkor hívatta őt az ura, és így szólt hozzá: »Gonosz rabszolga, én azt az egész adósságot elengedtem neked, amikor kérleltél. 33 Hát neked nem kellett volna irgalmaznod rabszolgatársadnak, ahogy én is irgalmaztam neked?« 34 Azzal az ura haragra gerjedve átadta őt a börtönőröknek, míg vissza nem fizeti minden tartozását. 35 Hasonlóképpen fog bánni az én égi Atyám is veletek, ha ki-ki közületek meg nem bocsát szívéből a testvérének.”
2Sámuel 12:1-13
(Lukács 7:41-43) 41 „Egy bizonyos kölcsönadónak volt két adósa: az egyik ötszáz dénárral volt adós, a másik pedig ötvennel. 42 Amikor nem volt miből visszafizetniük, ő mindkettőnek készséggel megbocsátott. Melyikük fogja tehát jobban szeretni őt?” 43 Válaszul Simon ezt mondta: „Úgy vélem, hogy az, akinek többet bocsátott meg készséggel.” Ő ezt mondta neki: „Helyesen ítéltél.”
Zsoltárok 86:5
(Zsoltárok 103:12) 12 Amilyen távol van a napkelet a napnyugattól, Olyan messzire veti el tőlünk törvényszegéseinket.
Ézsaiás 1:18
Efézus 4:32—5:1
nem, nem tudok úgy megbocsájtani, ahogy Isten, mert ember vagyok.
Szeretnék útmutatást, ez erről szól :)
Talán légyszíves, vagy mi szösz, mert egy embert kérünk, ha szeretnénk valamit, igy illik:
Mk 11,25
És mikor imádkozva megállotok, bocsássátok meg, ha valaki ellen valami panaszotok van; hogy a ti mennyei Atyátok is megbocsássa néktek a ti vétkeiteket.
Lk 6,37
Ne ítéljetek és nem ítéltettek; ne kárhoztassatok és nem kárhoztattok; megbocsássatok, néktek is megbocsáttatik;
Nézd meg a kisgyermekeket milyen tiszta, szennyezetlen lelküek még, hogy ha hibát követnek el, minden eröltetés nélkül, saját magukat szégyellik el, és jönnek hozzád, hogy bocsáss meg nekik.
Akkor te felnőttként miért nem tudsz róluk példát venni?
Mt 18,3
És monda: Bizony mondom néktek, ha meg nem tértek és olyanok nem lesztek mint a kis gyermekek, semmiképen nem mentek be a mennyeknek országába.
Kedves 2.
Neked mégis mi a problémád?
Egyébként a megbocsátásról és nem a bocsánat kérésről kerestem bármit is.
A modorodtól függetlenül köszönöm Szépen a segítséget és mindenki másnak is. :)
"Legyetek pedig egymás iránt kedvessé, gyöngéden könyörületessé, készséggel megbocsátva egymásnak, mint ahogy az Isten is készséggel megbocsátott nektek Krisztus által." (Efézus 4:32)
"Ne légy bosszúálló, és haragot se táplálj néped fiai ellen; szeresd felebarátodat, mint önmagadat. Én vagyok Jehova."(3Mózes 19:18)
Kedves Kérdező.
az első válaszoló volnék.
Azt a történetet ami az adósságról szól azért írtam be, mert ez Jézus által alkalmazott személtetés.
A szereplőket be kell helyettesíteni:
A király Jehova Isten, a szolga az mondjuk Én vagyok, aki sok millióval tartozom a királynak.
A szolga társ pedig mondjuk Te vagy aki sokkal kevesebbel tartozol nekem.
A könyörgésemre, a király, vagy is a Teremtő elengedi a hatalmas adósságomat, vagy is egy ember sokkal nagyobbat vétkezik Isten ellen naponta, mint mi emberek egymás ellen s ezt megbocsájtja
Én viszont nem engedem el a te tartozásodat, vagy más kép szólva a hibádat, pedig akkorát nem vétettél, mint Én a király vagy a Teremtő ellen.
Erről szól ez a kis történet. Mi emberek sokkal többel tartozunk Istennek, mint egymásnak, és sokkal többet hibázunk ellene, mint egymás ellen.
S ha Ő ezt eltudja nézni és megbocsátani, akkor ha utánozni szeretnénk őt, el kell sajátítani ezt a tulajdonságot
Ami nem könnyű be kell vallani, de a gyakorlás meghozza gyümölcsét.
Javaslom próbáld ki, nagyon jó érzés... :)
Kedves Első válaszoló!
Köszönöm Szépen, így már érthetőbb. :)
Este elalvás előtt, pont ezen gondolkoztam,h ez mégis mit jelent.
Hogy valaki megbocsát egy dolgot, akinek megbocsájtottak, ő nem képes kisebb bűnt megbocsátani.
Viszont felmerül a kérdés, ha valaki nem tud megbocsátani miért kerül hóhér kézre?
:D)
Hóhér?
Nem, nem hóhér kézre kerül.
Hanem a példázatból jól látható, hogy ha nem bocsátasz meg, a Te adósságodat sem engedik el,
ez az egyik feltétele annak, hogy neked is meglegyen bocsátva.
Ezért a büntetésedet nem engedik el, amit elkövettél Isten ellen, mert Te sem engedted el...a testvérednek.
Itthon a saját Bibliámban Hóhér van.
(Református biblia)
Máté 18, 34
Ekkor haragra lobbant ura, s átadta őt a hóhéroknak., amíg meg nem fizeti neki az egész tartozást.
35 Így tesz, majd az én mennyei Atyám is veletek, ha szívetekből meg nem bocsátotok az ő atyjafiának"
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!