Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Hogyan győződhetünk meg...

KZitus kérdése:

Hogyan győződhetünk meg arról, hogy a Bibliát helyesen értelmezzük?

Figyelt kérdés

Általában a legtöbb ember ragaszkodik ahhoz, hogy ő jól értelmezi a Bibliát.

De hát nem lehet ebben mindenkinek igaza.

Nem az lenne a lényeg, hogy Isten mit gondol erről?

2014. jan. 17. 09:12
 1/10 anonim ***** válasza:
Jo ötlet. Kérdezd meg töle. (Tudod, két feles között!:-)))
2014. jan. 17. 09:40
 2/10 anonim ***** válasza:
88%

Kedves Zitus!

Hála Istennek nincs szükség arra, hogy feltételezésekre hagyatkozzunk, mert Jézus Krisztus nyilvánvalóvá tette, hogyan ismerhetők fel a hamis tanítások:

"Őrizkedjetek pedig a hamis prófétáktól, a kik juhoknak ruhájában jőnek hozzátok, de belől ragadozó farkasok.

Gyümölcseikről ismeritek meg őket. Vajjon a tövisről szednek-é szőlőt, vagy a bojtorjánról fügét?

Ekképen minden jó fa jó gyümölcsöt terem; a romlott fa pedig rossz gyümölcsöt terem.

Nem teremhet jó fa rossz gyümölcsöt; romlott fa sem teremhet jó gyümölcsöt.

Minden fa, a mely nem terem jó gyümölcsöt, kivágattatik és tűzre vettetik.

Azért az ő gyümölcseikről ismeritek meg őket.

Nem minden, a ki ezt mondja nékem: Uram! Uram! megyen be a mennyek országába; hanem a ki cselekszi az én mennyei Atyám akaratát.

Sokan mondják majd nékem ama napon: Uram! Uram! nem a te nevedben prófétáltunk-é, és nem a te nevedben űztünk-é ördögöket, és nem cselekedtünk-é sok hatalmas dolgot a te nevedben?

És akkor vallást teszek majd nékik: Sohasem ismertelek titeket; távozzatok tőlem, ti gonosztevők.

Valaki azért hallja én tőlem e beszédeket, és megcselekszi azokat, hasonlítom azt a bölcs emberhez, a ki a kősziklára építette az ő házát:

És ömlött az eső, és eljött az árvíz, és fújtak a szelek, és beleütköztek abba a házba; de nem dőlt össze: mert a kősziklára építtetett.

És valaki hallja én tőlem e beszédeket, és nem cselekszi meg azokat, hasonlatos lesz a bolond emberhez, a ki a fövényre építette házát:

És ömlött az eső, és eljött az árvíz, és fújtak a szelek, és beleütköztek abba a házba; és összeomlott: és nagy lett annak romlása." (Mt. 7:15-27).

A valóban Istentől származó prófétai beszéd „jó gyümölcsöket terem” az ember életében. Az Isten Lelkétől áthatott próféta jellemében és cselekedeteiben megjelennek a hasonlíthatatlan, csodálatos isteni jellemvonások. Bizonyságtétele közvetve is ilyen gyümölcsöket terem. Aki befogadja az igaz prófétai beszédet, annak életében ugyancsak megnyilatkozik az egészen különleges, szívet-lelket, jellemet átalakító hatalom. Ezeket a gyümölcsöket nem lehet hamisítani, az Isten Lelke nélkül való ember életében nem jelenhetnek meg. Éppoly biztos ez, mint az a természeti törvény, hogy a romlott fa nem tud egészséges gyümölcsöt teremni.

Üdv. Péter

2014. jan. 17. 10:13
 3/10 pelgrim ***** válasza:

„Nem az lenne a lényeg, hogy Isten mit gondol erről?”

Igen az lenne a lényeg, de hogyan tudhatjuk meg, hogy Isten mit gondol erről?

Létezik egy megbízható ismérv, ez úgy tudnám körülírni, hogy az igaz, a helyes, a méltányos 'hangja' mindig a győzedelmes, magabiztos Krisztus hangja bennünk, míg az igaz, a helyes, a méltányos 'árnyékának hangja' mindig valami tévedést, veszteséget, szenvedést vagy halált tartogat a háttérben. Más szóval érezzük a dolgok igazságát, helyességét, méltányosságát vagy e dolgok hiányát.

Befelé fordulunk kérdésünkkel isteni kilétünkhöz, az Isten egyszülött fiához, leányához, a Krisztushoz, ahhoz akiről Jézus azt mondta, hogy „Én vagyok a jó pásztor, …”, Ő kinyilatkoztatja nekünk az igazságot.

Ennek az ismérvnek alávethetsz bármilyen tanítást, a biblia szövegét vagy saját vagy mások véleményét, ez nem fog félrevezetni, feltéve ha egy 'felhőtlen' lelkiállapotban alkalmazod. Légy akkor nagyon figyelmes arra, hogy mi megy végbe benned. Továbbá tökéletes őszinteségre van szükség, nehogy a bölcsesség isteni forrásából így megszerzett információt a saját vagy mások véleményeihez módosítsad.

2014. jan. 17. 15:08
 4/10 anonim ***** válasza:

Megbízunk néhány emberben, akik helyettünk értelmezik a Bibliát, és a szánkba adják a magyarázatot, mi pedig bamba birkák módjára mindent megeszünk, amit ők állítanak, függetlenül attól, hogy igaz-e vagy sem...

Erre gondoltál?

2014. jan. 17. 19:10
 5/10 anonim ***** válasza:

Akkor a következő kérdés: hogyan győződhetünk meg arról, hogy úgy értelmezzük a Bibliát, ahogy Isten gondolta?

Nem biztos, hogy jól értelmezzük, ezt el kell fogadni :-) Mindenkinek nem lehet igaza, és mindenki tévedhet. Ez már csak ilyen. De bízom benne, hogy Istennek a szándék a fontos, és megbocsátja a hibás értelmezést, ami emberi értelmünk korlátozottságából fakad :-)

2014. jan. 17. 22:45
 6/10 A kérdező kommentje:

Kedves Péter

Az a tény, hogy Krisztus leleplezte a hamis vallások gyakorlóit, nem jelenti azt, hogy senkit nem lehet félreveezeetni. Éppen a vallások sokfélesége mutatja ezt. Jézus soha nem tanította, hogy minden vallási felekezet jó, helyes Isten előtt, hiszen ő csak két lehetőségről, két útról tanított. Nincsen harmadik alternatíva. Keresztény, Krisztusnak tulajdonított tanítás ma több száz féle van. De ezek közül csak egy lehet az igaz. Az, amelyre ő tanította az apostolait. Remélem ezzel egyet értesz.

Ezért tartom fontosnak a kiírt kérdést: Hogyan győződhet meg valaki, hogy helyesen értelmezi a Bibliát?

2014. jan. 18. 12:33
 7/10 A kérdező kommentje:

Kedves "# 5/6 tegnap 22:45"

Isten azért iratta le számunkra a Bibliát, hogy megértsük a ránk, emberekre vonatkozó szándékát. Tehát a rossz értelmezés nem az Ő hibájából van. Valamit mi nem úgy, nem azt tesszük, teszünk, amire kér minket. Ez már a mi hibánk, nem az övé. Nekünk kell ilyenkor keresnünk a vezetését és változtatnunk a gondolkodásunkon. Ő erre kér:

Ézsaiás 48:17, 18 „Én, Jehova, vagyok a te Istened, aki arra tanítalak, ami javadra válik, aki azon az úton vezetem lépteidet, amelyen járnod kell. Ó, bárcsak odafigyelnél parancsolataimra! Akkor olyan lenne békéd, mint egy folyó, és igazságosságod, mint a tenger habjai.

A kérdés csak az, TE elheszed ezt Neki?

2014. jan. 18. 12:44
 8/10 anonim ***** válasza:

Hmmm akkor ez most egy hittérítős kérdés akarna lenni?

Akkor sem jelenthetjük ki 100% bizonyossággal, hogy mi helyesen értelmeztük a Bibliát, a többiek meg mind tévednek.

2014. jan. 18. 12:52
 9/10 A kérdező kommentje:

Kedves "# 8/8 tegnapelőtt 12:52"

Nincsen térítés. Beszélgetünk.

Szerinted Istennek mi volt a célja a Biblia megírásával?

2014. jan. 20. 07:50
 10/10 anonim ***** válasza:

Szia!

Sajnos csalódást kell, hogy okozzak: nem értünk egyet! Ez a kizárólagosság igénye is sajnos egy Tanú specialitás, a két út nem erről szól! Ajánlom figyelmedbe Pál apostol írását a szeretet himnuszából:

"Mert most tükör által homályosan látunk, akkor pedig színről-színre; most rész szerint van bennem az ismeret, akkor pedig úgy ismerek majd, a mint én is megismertettem. Most azért megmarad a hit, remény, szeretet, e három; ezek között pedig legnagyobb a szeretet."

Az, hogy egy úton járunk, nem jelenti azt, hogy mindent egyformán látunk. Gondolom abban azért egyetértünk, hogy a gyümölcsök a fontosak, hiszen ezért vagyunk itt a Földön, vagy nem?

Üdv. Péter

2014. jan. 20. 08:55

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!