Miért akarna egy görög katolikus római katolkus lenni?
Szia! Lehet, hogy valamilyen személyes ellentét volt az akkori pappal? vagy mással? vagy ilyesmi. Mert egyéb ok nem lehetett. A két felekezet elfogadja egymást. A görög rítus nagyon szép, nagyon jó a ritmusa - csak olyan irányú vándorlást ismerek, hogy oda.. átmenni:)) De nem kell semmi papírozás, mert elfogadják egymást. A görög egyébként mind a nyugati mind a keleti egyházban szakadár volt eredetileg. Kárpátalján megtartó ereje volt,mint Erdélyben a ref.nak és a csángóknál a róm, kat.nak.
Krisztus születéséről szól az ének, áldott, boldog új évet neked.
Szia!
Hol és mikor született a nagypapád? És hol keresztelték át? Melyik városban? :)
A nagyapám 1900-ban született és Makón éltek és 1912-ben írták át a vallását rómaira. A keresztlevélem valamilyen törvénycikkre hivatkoznak és mindez széljegyzetként került rá.
Amikor gyerekként velük voltam Makón nem voltam templomban, viszont voltak a szüleik (tehát az én dédszüleim) sírjánál a görög katolikus temetőben. Ha volt ilyen temető, akkor kellett lennie görög katolikus templomnak is.
Akkor nyomon vagyunk: A Makónak gyönyörű görög katolikus temploma van.. Nagypapa Kárpátaljai vagy román ősökkel rendelkezik??
*
"Stanislavich Miklós csanádi püspök 1743-ban ruszinokat telepített az úgynevezett Orosz fertályba, ami a mai Városközpont része. A letelepülés után négy évvel kértek engedélyt imaház építésére. A püspök kijelölte a területet, amelyen ma a templom áll, és azt az egyházközségnek ajándékozta. A telken fölépült egy zsindelytetejű, vályogfalú imaház. A helyi hagyomány szerint húsz görög katolikus vallású férfi a mezőhegyesi kincstárhoz szegődött el kaszálni két hétre, de munkájukért nem fogadtak el pénzt - viszont azt kérték, hogy Mária Terézia segítsen a gyülekezetnek téglafalú templomot építeni.[...]
Később a templomot használó ruszinok és románok között elmérgesedett a kapcsolat, a kiegyezés előtti időkben arra is volt példa, hogy öt hónapig liturgiát sem tartottak.
szerintem ez a viszály késztette a szülőket a közös templom használatának elutasítására, és az akkor még gyerek átigazolására :) (1)
A nagyapám se nem román, se nem ruszin, ahogy az ő szülei, se a nagyszülei nem voltak azok. (Többiért anyakönyvekben kellene nyomozni...mert bármi volt, egyértelmű ezek után hogy elhallgattták.) A családnevük is magyaros volt, identitásuk is magyar volt.
A születési anyakönyvi kivonaton a széljegyzetben a következő hivatkozás van: Főszolgabíró 1766/1912. H. sz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!