Értelmezhető a keresztszülő/bérmaszülő szerepe úgy, mint egy "guru" szerepe a keleti vallásokban?
Remélem, ez a kérdés nem csap ki minden biztosítékot.
De bevallom, elég merész ez a párhuzam.
A Guru jelentése ugye a sötétség eloszlatója, vagyis az, aki a lelki életben támogatja és vezeti a tanítványát.
Amennyiben egy keresztszülő/bérmaszülő megfelel eredeti szerepének, akkor neki is támogatnia és vezetnie kell ugye a kereszt/bérmagyerekét.
Ilyen alapon mertem párhuzamot vonni.
Ez tiszta hülyeség.
A keresztszülő elnevezés onnan ered, mikor Jézus a kereszten meghalt és Jánost rendelte, hogy segítsen az anyján, és az anyját, hogy a fiatal Jánoson.
Az eredeti értelme az volt, hogy mikor a keresztényeket üldözték és megölték egyes családtagokat, ne maradjanak az emberek gondoskodás nélkül. Ha valami éri a szülőket, a keresztszülőknek kellett felnevelniük őket és a fiataloknak segíteni az időseket.
Érdekes a kérdésed, de szerintem nem annyira merész a párhuzam, hogy "kicsapja a biztosítékot".
(Nálam legalábbis biztosan nem.:-)
Én nagyon alapvető különbségnek látom, hogy a gurut, - mint mestert, tanítót - felnőtt fejjel, saját akaratából választja az ember, abból a megyőződésből, hogy javát szolgálja, ha követi a tanításait, míg a leendő keresztszülőket a gyermek szülei kérik fel erre a feladatra, és arra tesznek fogadalmat, hogy támogatják a szülőket abban, hogy úgy neveljék a gyermeket, hogy az adott keresztény egyház hite szerint éljen.
4. válaszoló írása:
"Érdekes a kérdésed, de szerintem nem annyira merész a párhuzam, hogy "kicsapja a biztosítékot".
(Nálam legalábbis biztosan nem.:-)
Én nagyon alapvető különbségnek látom, hogy a gurut, - mint mestert, tanítót - felnőtt fejjel, saját akaratából választja az ember, abból a megyőződésből, hogy javát szolgálja, ha követi a tanításait, míg a leendő keresztszülőket a gyermek szülei kérik fel erre a feladatra, és arra tesznek fogadalmat, hogy támogatják a szülőket abban, hogy úgy neveljék a gyermeket, hogy az adott keresztény egyház hite szerint éljen."
Reméltem, hogy akad Valaki, aki elgondolkozik és a közös pontokat keresi, az nélkül, hogy maszlaggá gyúrná a hindu és keresztény tanításokat pl.
Nálam azért is vetődött fel ez a párhuzam, mert tanulmányoztam a keleti tanításokat (főleg hindu filozófiát, amely igen mély, ha nem a népi változatánál akadunk le), és azután visszatértem a kereszténységhez - azon belül a katolicizmushoz.
Felnőttként katolizálva magam választhattam, felnőttként a keresztszülőket (akik egyben bérmaszülők is). Mivel én magam nem vallásos családból származom, így igyekeztem gyakorló, érett embereket keresztszülőnek választani, akik nem csak divatkeresztények.
Így számomra olyan szerepet töltenek be, hogy ha kérdéseim vannak a lelki életben vagy egyáltalán az életben, akkor azt velük bensőségesen meg tudom beszélni, keresztény értékrenddel. Egészséges, mély hitük van, valóban példával járnak előttem és érzem, hogy átérzik feladatuk fontosságát (ami elég ritka a szokásból keresztelők esetében).
Remélem, így érthetőbb a párhuzam felvetése.
:)
Kedves Kérdező!
A 4. hozzászóló vagyok.
A párhuzamod felvetése szerintem már eredetileg is tökéletesen érhető volt. A személyes történeted leírása még érhetőbbé tette, hogy miért vetődött fel benned ez a kérdés.
Azt írod: "Reméltem, hogy akad Valaki, aki elgondolkozik és a közös pontokat keresi, az nélkül, hogy ..."
Megkérdezhetem, hogy miből vontad le azt a következtetést, hogy akár a többi hozzászóló, akár én még csak el sem gondolkoztunk, és nem kerestük a közös pontokat? Köszönöm, ha válaszolsz.
Azért írtam azt, mert személyesen is megkérdeztem már erről keresztényeket és a pokolba akartak küldeni ez miatt.
Mondva azt, hogy hogy jövök én ahhoz, hogy keleti vallásokból "veszek át" szavakat a keresztény értelmezéséhez, stb.
Tehát ők nem valószínű, hogy átgondolták, hanem ellenségesen álltak hozzá.
A tapasztalatból indultam ki.
Bocsánat, ez hiba volt részemről.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!