Mit szólnátok hozzá, ha időnként tartanának a templomba ilyen disco-zenés miséket, egyházi énekeket, hogy a fiatalokat jobban magához csábícsa az egyház?
Ki lenne írva, hogy aznap ilyen mise lesz így csak az menne be aki szeretne ilyenen részt venni, és amikor Istendícsőítő ének lenne, akkor ez a zene szólna:
http://www.youtube.com/watch?v=0j0OwPSO-KQ
És közben az oltár felett egy LED-lámpákból kirakott nagy kereszt villogna a zene ritmusára és lehetne táncolni, ugrálni.
Szervusz
Ha már miséről és templomról van szó, miért nem gondolsz közben Krisztusra is, aki életét adta érted?
Szerinted ő mit tenne egy ilyen templomi-diszkó közepén(ahogyan őt a Biblia leírja, el sem menne oda) áll és nézi mi történik ott. Ezt többször megtette a jeruzsálemi templomban is. Emlékszer rá ott mit csinált két alkalommal is?
"És közben az oltár felett egy LED-lámpákból kirakott nagy kereszt villogna a zene ritmusára és lehetne táncolni, ugrálni." - kérlek, bocsáss meg, de egy sátánista koncertet képzeltél el.
Nem igen gondoltad ezt az egészet Isten szemszögéből végig, vagy nem ismered Őt.
Üdv.
A disco talán kicsit túlzás volna. A templom nem a "bulizásra" való.
Ellenben egy ideig nálunk volt a diákmisén egy "zenekar". Klasszikus gitárral, zongorával, énekszóval. Vallásos dalokat játszottak a "hagyományos" szertartási zene helyett. Valóban szívesebben jártak rá a diákok és szívesebben kapcsolódtak be az énekbe. Én szerettem. Sajnos mára elmaradozott...
Pont olyan lenne, mintha a DISCO-ban tartanának misét, meg orgonahangversenyt. No? Hogy tetszik?
Jah!
"ah, hígyjetek istenben ..tuc-tuc-....
már a fiatalokat is lehúznád zsozsóval mi?"
Miért? A papok nem ezt teszik? Azok is lehúzzák a pénzedet!
Kicsit elmaradtál, már évtizedek óta létezik gitáros mise.
Persze táncolni nem illik ott.
Voltam én is ilyenen - nem tetszett. Nem a gitár miatt, az jó ötlet lenne, tetszett is - hanem azért, mert a pap fiatal volt, gyakorlatlan és türelmetlen. Nem szeretem, ha nekem támadnak a misén.
Elég nyilvánvaló, hogy mivel a hit nem értelmes dolgokon alapul, megpróbálnak az érzelmekre hatni.
Vagy szerinted csak attól, hogy a mise alatt kellemes zene szól, már létezni fog az isten?
Inkább azt ajánlom, hogy tanulj meg magyarul... többre mész vele.
Azért ez nem általános, sőt elég ritka. Ráadásul itt Magyarországon a mi kultúránkban még nem is találkoztam vele. Nálunk katolikusoknál amúgy se nagyon lehetne, mert elég kötött formája van a liturgiának, inkább az ilyen Amerikából jövő "buli-szektákban" látok ilyeneket, tehát ne keverjük a szezont a fazonnal...
Láttam már viszont zenés-táncos katolikus misét Dél-Amerikából. Nem mondom, hogy tetszett volna, mert jobban szeretem, ha inkább méltóságteljes a szentmise, de elfogadom, hogy náluk meg ez a megszokott, csak ne erőltessék rám..
A mise eleve is ostobaság. Nem kerül istennel kapcsolatba az, aki misén részt vesz. A mise sok pogány vallásbeli elemet tartalmaz, ahogy maga a katolicizmus is.
Olyan istentiszteletek kellenének, ahol nem Máriáról, nem a szentekről van szó és nincsenek szobrok, képek, hanem csak Jézusról van szó, aki megvált a bűnökből, aki ma is él, ma is gyógyít, ma is szabadít. A katolikus külsőségek szépen eltakarják az emberek elől az élő Jézust, aki maga a szeretet.
Nem rossz az elgondolásod, kérdező, zenével valóban meg lehet fogni az embereket, akár a zene által, akármilyen zene által is közvetve megtérhetnek. De ne így térjenek meg, hanem úgy, hogy hirdetik nekik az evangéliumot, elmondják az örömhírt, és ennek hatására válnak hívővé. A hit hallásból van. Nem az a cél, hogy bármely egyház (pláne nem a katolikus) magához csalogassa az embereket, mert önmagában attól senkinek nem lesz jobb, pláne, ha pedofil, homoszexuális, stb. papok miséznek nekik éppen. Ezek a papok valószínű soha nem találkoztak Jézussal, soha nem volt hitük, persze nem minden pap ilyen. Tehát a cél nem az, hogy az egyház magához csalogassa az embereket, és az sem cél, hogy zenével, hanem az a cél, hogy Jézushoz vezesse az embereket, nem zenével, hanem úgy, hogy beszélnek az embereknek Jézusról.
Van egy nem túl biblikus katolikus hagyomány, hogy csak orgonát szabad használni miséken. Ennek a hagyománynak nem sok értelme van, bár az orgona is teljesen alkalmas a dicsőítő ének kíséretére, mint bármely más hangszer. Egyébként az orgona nagyon telt hangok kiadására képes, ezért is nevezik a hangszerek királynőjének, és a telt hangokkal is ugyanolyan "önkívületi" hatást képes elérni, mint pl. az elektronikus trance zenei műfaj. De lényegében a vonósok is a telt hangzásra mennek rá, ezért is játszik egyszerre sok hegedűs egy zenekarban, az elektromos gitár hangját is rendkívül erőteljes, telt hangzásúvá tehetik effektek és torzítások által. De lényegében zongorával is elérhető hasonló, az igazi zongorának nagyon szép hangja van, és önmagában ez is "elvarázsolhatja" az embert, pláne ha teltebb hangzásokat, akkordokat, stb. szólaltatunk meg. De pl. a fuvola is direkt a szép hangja miatt kedvelt. Igazából teljesen mindegy lenne, milyen zenével dicsőítik Istent a hívők, minden zene tökéletesen alkalmas erre, és itt nem a hangzásokon és az önkívületi állapoton van a hangsúly, mert hangszer nélküli énekkel is elérhető ugyanaz, ami akár orgonával, akár más, telt hangzással.
Másik kérdés, hogy oltárra és keresztre sincs szükség, led lámpák talán elmennek, de ezek nélkül is ugyanaz lenne elérhető, mint nélkülük. A lényeg, hogy ne emiatt menjenek oda az emberek, ne is azért, mert minden vasárnap menni kell és az olyan jó, hanem a saját hitük miatt, Jézus miatt. Ne a zene ritmusára és a zenére ugráljanak, táncoljanak, hanem Istent dicsőítsék, úgy, hogy korábban már valaki beszélt nekik az evangéliumról (zene nélkül) és azt elfogadták.
Egyébként, akár megvalósítható is lehetne ez az egész, amit a kérdező ír, ha a katolikus egyház nem a saját hitelveivel, szenteltvízzel, Máriával, szentekkel, képekkel, szobrokkal öntené nyakon a betévedő fiatalt, hanem pl. Jézusról, a megtérésről, az evangéliumról szóló kis füzeteket, szórólapokat osztogatnának a fiataloknak, és a zene közben néha lenne rövid beszéd arról, hogy kicsoda Jézus. Ez így még működhetne is akár. Persze nem lenne egyszerű, például alkohol és kábítószer bevitelét meg kéne akadályozni. Ha ez megvalósulhatna, sok katolikus megbotránkozására, lehet, hogy sok fiatal megtérne és tisztességes életet élne,de a katolikusok, gondolom, ebből nem kérnek.
Másik dolog, hogy erre talán annyira nincs is szükség, mert az egyházak, melyek az evangéliumot hirdetik, megtalálják a módját annak, hogy elérjék az embereket, fiatalokat.
Egyébként léteznek ilyen istent dicsőítő zenék, amiket a kérdező belinkelt, van ilyen is, meg rock is. Rock zenére példa a Relient-K zenekar, techno zenére az Ultrabeat.
És ez is kicsit érdekes (a videó elején a dalokra gondolok), de biztosan nem az jön le belőle sokaknak, ami kéne, mert a szövegét nem figyelik:
"Nálunk katolikusoknál amúgy se nagyon lehetne"
Amin én voltam, az pont katolikus volt, nem szektás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!