Isten tiltja a szerencsejátékot? Konkrétan a lottózásra gondolok.
Igen.
1 Timóteus 6:10 – “Mert minden rossznak gyökere a pénz szerelme, amely után sóvárogva egyesek eltévelyedtek a hittől, és sok fájdalmat okoztak önmaguknak.” Zsidók 13:5 – “Ne legyetek pénzsóvárak, érjétek be azzal, amitek van, mert ő mondta: Nem maradok el tőled, sem el nem hagylak téged.” Máté 6:24 – “„Senki sem szolgálhat két úrnak, mert vagy az egyiket gyűlöli, és a másikat szereti, vagy az egyikhez ragaszkodik, és a másikat megveti: nem szolgálhattok Istennek és a mammonnak” (a pénznek).
Dehogy tiltja...
Egyébként ha tiltaná sem érdekelne különösebben, hogy ha lottóznék vagy bármi mást tennék ami másoknak nem tetszik.
Meg kell jegyezni viszont, hogy ezt is túlzásba lehet vinni és tényleg nem helyes szerencsejáték függőnek lenni vagy pénzközpontú embernek! Megmérgezi a gondolkodást és az életet...
Én nem fogok lemondani semmilyen tanulásról, semmilyen nagy lehetőségről csak mert valaki szerint nem helyes vagy bűn!
Én ahhoz tartom magam, hogy rengeteg értéket akarok, pénzt és tudást, hogy azt másokkal is megtudjam osztani, kamatostul.
Ne pedig a segélyekért akarok rohangálni és kiszolgáltatni magam bárkinek azzal a tudattal, hogy legalább ott van nekem Isten.
Lehet, hogy szerintetek ez helyes....
Én viszont ebben a földi életben is segíteni akarok másoknak és magamnak is.
Tudom, hogy a pénz nem boldogít. Tudom, hogy minden vége lesz és elmúlik.(átalakul)
De nem vagyok semmilyen szélsőséges buddhista keresztény szekta tagja sem, ahol a világ csak illúzió és a nagy semmit kell elérni vagy mindent eldobni az örök életért.
Tudom, hogy a szeretettel nagyon sokat adni és minden pénznél többet ér! De azért nem kellene a pénzt és a tudás vágyat is bűnnek nevezni. Nem gondoljátok?
Nyilván nem az a legfontosabb, de szükséges.
Igen
A szerencse "Istene" (Fortuna)nem egyenlő a teremtő Istennel
(Ézsaiás 65:11, 12) 11 De ti azok vagytok, akik elhagyjátok Jehovát, akik elfelejtitek szent hegyemet, akik asztalt terítetek a jó szerencse istenének, és akik kevert bort töltötök színültig a sors istenének. 12 Majd gondom lesz rá, hogy a kard legyen sorsotok, és mindannyian leborultok a levágatásra, mert szóltam, de nem feleltetek, beszéltem, de nem figyeltetek; folyton azt tettétek, ami rossz a szememben, és azt választottátok, amiben nem lelem örömöm.”
A Biblia nem tárgyalja részletekbe menően a szerencsejátékot. Mindazonáltal olyan alapelvekkel lát el bennünket, amelyek segítenek megállapítani, hogyan vélekedik Isten a szerencsejátékról.
A tapasztalat azt mutatja, hogy a szerencsejáték kapzsiságot tükröz vissza. A Biblia határozottan elítéli a kapzsiságot, és figyelmeztet, hogy ’semmiféle kapzsinak nincs öröksége az Isten országában’ (Efézus 5:5, Katolikus fordítás). Akkor is kapzsiságot lehet látni, amikor a szerencsejátékosok veszítenek. Egy szaktekintély szerint a szerencsejátékosok „igyekeznek visszanyerni azt, amit elveszítettek — a »nagy nyeremény« után kutatva. Ha tényleg elnyeri a nagy nyereményt, nagyobb tétben fogad, és végül elveszíti a »nagy nyereményt«.” Igen, a kapzsiság biztosan része a szerencsejátéknak.
Egyesek arra használják a szerencsejátékot, hogy táplálják a büszkeségüket. Egy megrögzött szerencsejátékosokkal végzett felmérés rámutatott, hogy 94 százalékuk „ az »én-t« építő tevékenységnek” tekintette a szerencsejátékot, valamint 92 százalékuk azt mondta, hogy „nagykutyának” érezte magát, amikor szerencsejátékot űzött. Isten ellenben azt mondja: „a kevélységet és felfuvalkodást . . . gyűlölöm.” Tehát a keresztények arra kapnak buzdítást, hogy a szerénységet és az alázatosságot ápolják (Példabeszédek 8:13; 22:4; Mikeás 6:8).
A szerencsejáték lustaságot is előidézhet, mivel úgy tűnik, mintha a pénzkeresés könnyű módja lenne a munkával járó erőfeszítés nélkül. Isten Szava azonban határozottan a szorgalmas, kemény munkára buzdítja a keresztényeket (Efézus 4:28).
Azonkívül, amit szerencsének neveznek, annyira fontossá válik néhány szerencsejátékos számára, hogy megszállottja lesz, és istenévé teszi azt. Ez hasonló az azokról a férfiakról szóló bibliai feljegyzéshez, akik ’a szerencseistennek terítettek asztalt’. Bálványimádó cselekedetük miatt ’fegyver lett a sorsuk’ (Ésaiás 65:11, 12, Újfordítású revideált Biblia).
(Efézus 4:27, 28) . . .. 28 Aki lop, többé ne lopjon, hanem inkább dolgozzon keményen, azt cselekedve kezével, ami jó munka, hogy legyen mit odaadnia a szükségben levőnek.
A szerencse játék burkolt lopás, hiszen más pénzét teszed zsebre, amit a szelvénybe bele fektetett,
Katy Weaver
Ha szeretnél egy kimerítő választ olvasni ezzel kapcsolatosan, lásd itt: http://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__vallas__2..
Ha rövidebben szeretnél választ kapni:
Példabeszédek 28:19-20., 13:11, 23:4-5., Prédikátor 5:10.
( [link] )
A lényeg az, hogy "konkrétan a lottózást" nyilván nem tiltja a Biblia, de ha elfogadjuk, hogy az ember azért lottózik, mert hirtelen szeretne nagy vagyonra szert tenni (céltól függetlenül), akkor erre vonatkozóan már találhatunk erős figyelmeztetéseket a Bibliában, ami miatt az a véleményem, hogy keresztények számára a lottózás nem tanácsos, kerülendő.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!