Ki szamit a felebaratunknak, minden ember vagy csak az ismeroseink?
Kedves Kérdésfelvető!
A kérdésedre maga Jézus Krisztus adja meg a választ!
Lukács evangéliumában ezt olvassuk:
"...egy törvénytudó felkelt, kísértve őt, és ezt kérdezte: Mester, mit cselekedjem, hogy az örök életet vehessem? Ő pedig (ti. Jézus Krisztus) mondta annak: A törvényben mi van megírva? mint olvasod?
Az pedig ezt felete: Szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szívedből és teljes lelkedből és minden erődből és teljes elmédből; és a te felebarátodat, mint magadat.
Jézus így válaszolt: Jól felelél; ezt cselekedd, és élsz. Az pedig igazolni akarva magát, mondta Jézusnak: De ki az én felebarátom?
Jézus pedig így válaszolt: Egy ember ment alá Jeruzsálemből Jerikóba, és rablók kezébe esett, a kik azt kifosztva és megsebesítve, elmentek, és ott hagyták félholtan. Történetesen éppen ment alá azon az úton egy pap, a ki azt látva, elkerülte. Hasonlóképen egy Lévita is, mikor arra a helyre ment, és azt látta, elkerülte.
Egy samaritánus pedig, aki az úton ment, odaért, a hol az volt: és mikor azt látta, könyörületességre indult.
És hozzájárulva, bekötözte annak sebeit, olajat és bort töltött azokba; és azt felhelyezvén az ő tulajdon barmára, vitte a vendégfogadó házhoz, és gondját viselte neki. Másnap pedig elmenőben két pénzt kivett, és odaadta a gazdának, és mondta neki: Viselj gondot reá, és valamit ezen fölül reáköltesz, én mikor visszatérek, megadom néked. E három közül azért kit gondolsz, hogy felebarátja volt annak, a ki a rablók kezébe esett?
Az pedig így válaszolt: Az, a ki könyörült rajta. Mondta azért neki Jézus: Eredj el, és te is eképpen cselekedjél."
Jakab apostol így magyarázza:
"Aki azért tudna jót cselekedni, és nem cselekeszik, bűne az annak."
Vagyis minden ember aki segítségedre szorul a törvény értelmében felebarátod, de te csak annak vagy felebarátja akinek segítesz.
Remélem tudtam segíteni!
Üdvözlettel: Péter
Bibliaház Gödöllő
Mi hittanon, amikor a katekizmust tanultuk, erre a kérdésre szó szerint emlékszem, meg a válaszra:
Minden ember felebarátunk, akár jóakarónk, akár ellenségünk.
Ez persze az akkori katolikus katekizmusban állt így, hogy más felekezetek hogy vélekednek erről, azt nem tudom. Egyébként én is ezen állásponton vagyunk. Jézus is azt mondta: "Szeressétek ellenségeiteket, és tegyetek jót haragosaitokkal."
22/F
Péter megmondta a választ /a biblia szerint/, de úgy tűnik, maga sem érti:
"E három közül azért kit gondolsz, hogy felebarátja volt annak, a ki a rablók kezébe esett?
Az pedig így válaszolt: Az, a ki könyörült rajta."
Ez alapján tehát felebarátod az, aki könyörül rajtad.
(a háromból...ki...felebarátja...annak...aki a rablók kezére esett?)
Kedves utolsó hozzászóló!
Én ezt írtam a hozzászólásom végére: "Vagyis minden ember aki segítségedre szorul a törvény értelmében felebarátod, de te csak annak vagy felebarátja akinek segítesz." Ez miben is különbözik attól, amit te írtál? ;-)
Üdvözlettel: Péter
Bibliaház Gödöllő
22:56-tól kérdem,te református vagy katolikus vagy?
Bocs ,hogy nem a te kérdésedre válaszoltam.
Hát ha hittanon a katolikus katekizmust tanultuk, akkor valószínűleg katolikus :)
gondoltam egyértelmű, de akkor nem voltam elég világos.
szóval katolikus.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!