Wikipédiából:
A zsidó hagyományok szerint azoknak az állatoknak a húsát nevezik kósernek amelyeket a Tóra a zsidóság legrégibb írásos emlékeit őrző szent irata annak tart. A Levitikusz (III Mózes) 11:3-8 terjedő szakaszban, valamint a Deuteronómium 14:4-8 terjedő szakasz egyformán említ két meghatározó jelet: a hasadt köröm, valamint a kérődzés. Amennyiben mindkét tulajdonság megvan egy állatnál, akkor annak húsa kósernek vagy rituálisan tisztának és ehetőnek minősíthető. Amennyiben e két tulajdonság közül egyik is hiányzik tisztátalannak minősül az állat húsa. A leírás négy állatot említ meg ezek közül, melyek nem kóser húsú állatok, ilyenek a teve, a mormota, a nyúl és a sertés.
Az biztos, hogy a mormota nem kérődző, a hasadt köröm... talán párosujjú patásokra vonatkozik? Bár akkor már nem sok felhozatal marad.
Ezért jó az Újszövetség:
" Péter joppei látomása.
Másnap, mikor ezek úton
voltak és már közeledtek a
városhoz, Péter körülbelül a
hatodik óra felé fölment a
tetõre imádkozni.
10. Közben megéhezett s enni
szeretett volna. Mialatt
ennivalót készítettek számára,
elragadtatásba esett.
11. Látta, hogy megnyílik az ég és
valami lepedõféle ereszkedik le
négy csücskénél fogva a földre.
12. Mindenféle négylábú állat, földi
csúszómászó és égi madár volt
benne. "Rajta Péter, szólt hozzá
egy hang, öld meg és egyél!"
13. "Szó sincs róla Uram, felelte
Péter, hiszen sohasem ettem
semmi közönségeset vagy
tisztátalant."
14. De a hang újból, másodszor
is rászólt: "Amit az Isten
tisztává tett, te ne tartsd
tisztátalannak!"
15. Ez háromszor megismétlõdött, s
végül a tárgy hirtelen
fölemelkedett az égbe."
Jó, tudom, ennek két értelme van, a másik a pogányokhoz kapcsolódik, mert a rasszista zsidók utálták a pogányokat, nem érintkeztek velük, de akkor is... :))))
Mózes írja: bár a nyúl hasadtkörmű és kérődző, mégis tisztátalan....
Szóval ennyit a bibliai idők álattanáról.
egyébbként érdekes:
Főleg, hogy a nyúl nem is kérődző... :)
Bár most utánanéztem, és a kérődzők egy alrend a párosujjú patások rendjén belül, ergo minden kérődző párosujjú patás - ez a hasadt köröm továbbra is rejtély.
Mondjuk judaizmus őskora-beli emberektől nem is lehet elvárni ilyen szintű biológiaismeretet.
#2 voltam.
Hasadt köröm: páros ujjú patás. Nézz meg egy tehenet, kcskét, birkát, szarvast, õzet és megérted.
Ha ránézel a nyúlra, amikor eszik, csakugyan úgy néz ki, úgy tesz, mint a kecske, bárány, mikor kérõdzik, Attól lehet, hogy rendszertanilag nem, de Mózes idejében a rendszeran még nem volt kész. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!