Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » A Biblia szerint mi a jegyesség?

A Biblia szerint mi a jegyesség?

Figyelt kérdés
2013. máj. 1. 09:03
1 2 3
 21/22 A kérdező kommentje:
Nekem meg az jutott eszembe, hogy mindez emberi akarat. A jegyajándék és a lefekvés egymással is. De az írás azt mondja, hogy amit Isten egybeszerkesztett... mivel szerkeszti egybe? Vagy értsem ezalatt azt, hogy amit Isten elhatározott?
2013. jún. 3. 22:42
 22/22 munyamunya ***** válasza:

A jegyajándék az idézett helyen Mózesnél Istentől van elrendelve, nem emberi kitalálás. Az meg, hogy ki kivel fekszik le, szintén nem lehet független Isten akaratától - ahogyan semmi sem az - tehát akár mondhatjuk, hogy ilyenkor IS az történik, amit Ő elhatározott.

Az Úr megjegyzése, miszerint ne válasszuk szét, amit Isten egy igába tett (ez az "egybeszerkeszt" szó eredete) szerintem nem az egyes házastársakra vonatkozik, hanem magára a házasság egységére, kizárólagosságára. Ahogyan el is magyarázza a folytatásban, hogy mikkel lehet "szétválasztani" ezt az egységet. Vagyis nem személy szerint a Pistát meg a Marit kötötte egybe az Isten valamiféle titokzatos módon a házasságkötésükkor - mert úgy érzem, te valami ilyesmit keresel - hanem a házasság intézménye mint olyan ered az Istentől, Ő határozta meg, hogy mik annak a keretei, és ezt nem lehet emberileg fellazítani (nyitott házasság, stb.), hanem ragaszkodni a kijelentett rendhez.

Én így látom.

2013. jún. 4. 08:28
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!