Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Lehet kereszteletlen ember a...

Lehet kereszteletlen ember a keresztapám?

Figyelt kérdés

Szeretném felvenni a katolikus keresztséget. Gyerekkoromban nem kereszteltek meg, de az egyik nagybátyámra mindig azt mondtuk, hogy ő a keresztapám. Most felnőttként valóban megkeresztelkednék, és szeretném, ha hivatalosan is ő lenne a keresztszülőm. Viszont ő nincs megkeresztelve...

Lehet ezt így?

2009. szept. 27. 09:25
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
52%

Én úgy tudom nem.

Én sem vagyok megkeresztelve de van 2 keresztszülőm 2 keresztgyerekem is. Elvileg csak névadó szülő ez a státusz, de keresztnek hívjuk a családban.

2009. szept. 27. 09:32
 2/11 anonim ***** válasza:
Tempolomban csak megkeresztelt ember lehet keresztszülő.A névadón akárki lehet névadószülő.de sokan őket is keresztszülőnek hívják.
2009. szept. 27. 09:35
 3/11 anonim ***** válasza:
Nem! Keresztszülő csak olyan lehet, aki nemhogy megkeresztelve, de bérmálva is van.
2009. szept. 27. 09:35
 4/11 anonim ***** válasza:
Nem lehet. Előbb gondolom őt is meg kell keresztelni, majd téged.
2009. szept. 27. 09:54
 5/11 anonim ***** válasza:
De igen is lehet!!!! Én sem vagyok megkeresztelve de kereszteltem már gyereket templomba. A pap a nevemen kívül semmit sem kérdezett!
2009. szept. 27. 10:23
 6/11 anonim ***** válasza:

Szia!

Hiába hőbörögsz utolsó, hivatalosan nem lehet. (legalábbis a "nagy" felekezeteknél)A katolikusoknál a legszigorúbbak, ott 100%ra csakis keresztelt személy lehet keresztszülő. Ha nincs megkeresztelve, attól jelen lehet, de a státusza nem keresztszülő, hanem tanú. ennyi.

2009. szept. 27. 10:27
 7/11 anonim ***** válasza:
25%

A keresztszülőség feltétele a kódex szerint (874 kánon)

- szülő jelölje ki, és alkalmas legyen

- legyen 16 évnél idősebb, katolikus, megbérmált, áldozáshoz járult,

- éljen a hithez és tisztságáhez méltó életet

- ne kösse törvényesen kiszabott vagy kihirdetett kánoni büntetés

- ne legyen a keresztelendő szülője.

A hivatalos szabályozás ez, attól, hogy ettől itt-ott eltérnek, attól az még nem lesz elfogadott. Bocs a leegyszerűsítésért, de egy olyan keresztszülő, aki maga sincs megkeresztelve, tehát a hitről sem tud semmit, nekem kb. olyan, mintha olyan embertől szeretnék megtanulni profin főzni, aki még életében nem tette be lábát konyhába...:)

2009. szept. 27. 11:00
 8/11 A kérdező kommentje:

Én is olvastam, hogy mi a keresztszülő feladata, gyerekkorban a kereszténységre nevelés, felnőttkorban, meg hogy segítse az embert, keresztényként élni. Én nem várok tőle ilyet, nem él vallásosan. Gondoltam felnőttként, ennek már nincs akkora jelentősége. Egy gesztus lenne felé.

Viszont én is hallottam olyanról, hogy gyereket katolikus szertartás szerint nem keresztény keresztelt.

Sőt: voltam egy olyan katolikus kereszelőn, ahol karikagyűrű volt annak az embernek az ujján, aki keresztelt (gondolom nem pap volt...). Ezért gondoltam, hogy ma már lazábbak a szabályok.

2009. szept. 27. 13:06
 9/11 A kérdező kommentje:
Ja, és a férjem keresztapja az unokahúgának, pedig bérmálva 100%, hogy nem volt.
2009. szept. 27. 13:07
 10/11 anonim ***** válasza:
Tavaly keresztelték a kisfiamat és a keresztanya nincs megkeresztelve.Nem tudom,hogy a katolikusoknál ez hogy megy,de a református egyháznál nem tettek ilyen kitételt.
2009. szept. 28. 01:18
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!