Tudnátok nekem olyan ÓSZÖVETSÉGI igehelyeket megadni, amelyek rámutatnak Jézus istenségére?
Szia!
Az általad említett ige: "Annakokáért az az indulat legyen bennetek, mely volt a Krisztus Jézusban is, A ki, mikor Istennek formájában vala, nem tekintette zsákmánynak azt, hogy ő az Istennel egyenlő,
Hanem önmagát megüresíté, szolgai formát vévén föl, emberekhez hasonlóvá lévén; És mikor olyan állapotban találtatott mint ember, megalázta magát, engedelmes lévén halálig, még pedig a keresztfának haláláig." (Filippi 2:5-8)
Üdv. Péter
Kedves kérdező! Biztos erre a versre voltál kíváncsi? Mert ez sem mondja a valóságban, hogy Jézus "egyenlő" és (a Mindenható) Isten.
Tehát az az "indulat" legyen bennünk, vagyis abban utánozzuk Jézust, hogy tartsuk magunkat másokkal vagy Istennel "egyenlőnek", majd alázatosan mondjunk le róla?
Nem egyezik sokkal jobban a szövegkörnyezettel ez a vers úgy, ahogy jó néhány más fordítás adja vissza?
(Filippi 2:5-6) "Őrizzétek meg magatokban ezt a gondolkodásmódot, amely már Krisztus Jézusban is megvolt, aki, noha Isten formájában létezett, nem foglalkozott az elbitorlás gondolatával, tudniillik azzal, hogy Istennel egyenlő legyen."
"Én nagyon hálás vagyok az Úrnak, hogy elviselte értem azt a borzalmas kereszthalált, továbbá, hogy még ebben a viharos időszakokban is figyel rám, ezért érdeklődöm utána."
Kedves kérdező! Nagyon jól teszed, hogy érdeklődsz utána. Én is ezt teszem, minden őszinte tanítványnak ezt kell tennie. De az őszinteségen, a tisztaságon nagy hangsúly van, mert Jézusról sok hazugságot is terjesztenek, és nem feltétlenül az az igaz, amire tanítottak, neveltek minket.
"Ember volt, megüresítette magát, szolgaruhát vett fel, de eredetileg Istennel egyenlő volt..."
Nem pusztán ide vett fel "szolgaruhát", mert a Biblia az égben is "szolgának" szólítja! Ezenkívül:
"Néztem tovább az éjszakai látomást, és íme, egy emberfiához hasonló valaki jött az egek felhőivel. Bebocsátást nyert az Öregkorúhoz, és egészen elé vitték. Majd uralkodói hatalmat, méltóságot és királyságot kapott, hogy a népek, nemzetek és nyelvi csoportok mind őt szolgálják. Uralma időtlen időkig tartó uralom, amely nem múlik el, és királysága nem semmisül meg." (Dán 7:13, 14)
Így beszélne a Biblia arról, aki egy háromságistenségen belül "egyenlő" pl. hatalomban Jehovával?
Tehát - amennyiben a tiszta bibliai igazságot keresed - nem fogsz találni a Szentírásban egyetlen hiteles, pontos, a szövegkörnyezettel és a teljes Írással is igazolható igeszakaszt sem, mely Istennel "egyenlővé" teszi!
Nézzük akkor, mire jutottam!
A mottó: „Emlékezzetek meg a messze régi dolgokról, hogy én vagyok Isten és nincsen több; Isten vagyok, és nincs hozzám hasonlatos.” (Ézsaiás 46:9)
Tehát csak EGY és csakis EGY Isten van. Továbbá ne felejtsük el ezt se: „A teljes írás Istentől ihletett és hasznos a tanításra, a feddésre, a megjobbításra, az igazságban való nevelésre” (2 Timóteus 3:16)
Nincs külön ó- és újszövetségi Isten, csakis EGY Isten van, aki minden eredete, teremtője. Jézus azt mondta, hogy az Ószövetség próféciái Róla szóltak: „Tudakozzátok az írásokat, mert azt hiszitek, hogy azokban van a ti örök életetek; és ezek azok, a melyek bizonyságot tesznek rólam” (János 5:39)
Nézzünk meg akkor 2 igehelyet:
1 ószövetségit: „Az Úr szavára lettek az egek, és szájának leheletére minden seregök. … Mert ő szólt és meglett, ő parancsolt és előállott.” (Zsoltárok 33:6,9)
1 újszövetségit: „A kit tett mindennek örökösévé, a ki által a világot is teremtette, A ki az ő dicsőségének visszatükröződése, és az ő valóságának képmása, a ki hatalma szavával fentartja a mindenséget, a ki minket bűneinktől megtisztítván, üle a Felségnek jobbjára a magasságban”.(Zsidók 1:2-3) Ha ezt a 2 idézetet vki elhiszi, akkor teljesen nyilvánvaló számára, Jézus az ószövetségi Isten. Most már csak Jézust kellene megkérdezni, hogy Ő kinek vallja magát. Nézzünk pár igehelyet:
“Bizony, bizony, mondom néktek, mielőtt Ábrahám lett volna: én vagyok.” (Ján 8:58) Az evangéliumban még rengeteg helyet találtam, ugyanis ma délután volt egy kis időm gyűjtögettem.
Tisztelt válaszolóim, akik kizárják Jézus mindenhatóságát! Jézus az, aki fenntartja nekünk hatalma szavával a mindenséget, de ő csak egy angyal v egy teremtmény? Hiszen Ő maga mondta: ÉN VAGYOK, remélem értitek a célzást. Bár sajnálatos módon az Újvilágban egyszer itt nyitottam ki, és a vagyok helyett "voltam"-ra írták át, ami elég andalító volt, hiszen az eredeti szövegben is "vagyok" van.
Isten a szeretet (1Ján. 4:9). Aki szeret valakit, az ad valamit annak a személynek, aki majd visszaajándékoz, és ez folytatódik amíg csak szeretik egymást. Mivel Isten végtelen, így a benne rejlő szeretet is végtelen. Aki szeret az ad, ajándékkal lepi meg a másikat, stb. Tehát tegyük fel, hogy az Atya megajándékozza a Fiút a Szent Szellemmel, majd a Fiú is az Atyát a Sz. Szellemmel. Tegyük fel, hogy ez a kölcsönös szeretet öröktől fogva tart, és itt nemcsak az Atyának és a Fiúnak ismerem el a személyét, hanem a Szellemnek is. Persze ez csak az én szimbolikus-gyermeteg értelmezésem, ha valakinek nem tetszik v érthetetlen akkor felejtse el.
Teljesen téves amit az első hozzászólók írtak. Alapos átvizsgálás után (kb. 4 év, ami átölelte a középiskolai futásomat) arra jutottam, hogy Jézus igenis az igaz Isten, akiből csak EGY van.
Nézzünk az Úrtól pár mondatot:
"Monda néki Tamás: Uram, nem tudjuk hová mégy; mimódon tudhatjuk azért az útat? 6Monda néki Jézus: Én vagyok az út, az igazság és az élet; senki sem mehet az Atyához, hanemha én általam. Ha megismertetek volna engem, megismertétek volna az én Atyámat is; és mostantól fogva ismeritek őt, és láttátok őt. Monda néki Filep: Uram, mutasd meg nékünk az Atyát, és elég nékünk! Monda néki Jézus: Annyi idő óta veletek vagyok, és még sem ismertél meg engem, Filep?" (Ján. 14:5-9)
"A ki nem szeret engem, nem tartja meg az én beszédeimet: és az a beszéd, a melyet hallotok, nem az enyém, hanem az • Atyáé, a ki küldött engem. 25Ezeket beszéltem néktek, a míg veletek valék. 26Ama vígasztaló pedig, a Szent Lélek, a kit az én nevemben • küld az Atya, az mindenre megtanít majd titeket, és eszetekbe juttatja mindazokat, a miket mondottam néktek." (Ján. 14:24-27)
Köszönöm, ha elolvastátok és megértettétek.
a)Jézus a dicsőséd Ura,Királya:1kor.2,8:
"Ha megismertétek volna,nem feszítettétek volna meg a Dicsőség Urát"
b)A Dicsőség Ura=a Seregek Ura,az egész Föld Istene Ézs,54,5
"kicsoda a dicsőség Királya?A seregek Ura,ő a dicsőség Királya"zsolt.24,10
A:Jézus=A Dicsőség Királya
B:A Dicsőség Királya= A Seregek Ura
C:A Seregek Ura=Az egész Föld istene,tehát Jézus AZ EGÉSZ FÖLD ISTENE!
"Annakokáért az az indulat legyen bennetek, mely volt a Krisztus Jézusban is, A ki, mikor Istennek formájában vala, nem tekintette zsákmánynak azt, hogy ő az Istennel egyenlő,
Hanem önmagát megüresíté, szolgai formát vévén föl, emberekhez hasonlóvá lévén; És mikor olyan állapotban találtatott mint ember, megalázta magát, engedelmes lévén halálig, még pedig a keresztfának haláláig." (Filippi 2:5-"
A Biblia szerint Jézus az Istennel egyenlő létformából üresítette meg magát, példát mutatván nekünk, hogy olyasmiről is le tudjunk mondani, ami a miénk. Ha valaki olyan dologról mond le, ami nem az övé, az nem lemondás, hanem a viszonyok és jogok józan belátása.
Kedves kérdező, mivel nem szeretném, hogy hiányos vagy hamis fordítási helyekkel megcsald magad, néhány észrevételt tennék:
"A mottó: „Emlékezzetek meg a messze régi dolgokról, hogy én vagyok Isten és nincsen több; Isten vagyok, és nincs hozzám hasonlatos.” (Ézsaiás 46:9)"
Itt az eredetiben nem az "Isten" rangjelző szó szerepel, hanem a Mindenható Isten személyes neve. vagyis a tulajdonneve, a JHVH, aminek ma a leggyakoribb kiejtése a Jehova. Ez azért fontos, mert Jézusnak is, sőt gyakorlatilag mindenkinek van neve, miért pont a Mindenhatónak ne lenne? Valamint a kettőjük világos megkülönböztetésére is szolgál ez a név. Mert ha csak az "Isten" rangjelzőt használjuk, akkor könnyen megvezettetjük magunkat azzal, hogy "Istennek" sokakat neveztek a Szentírásban. És az miatt, hogy Jézust is néhányszor "Istennek" nevezi a Biblia (nem Ő maga!), sokan érvelnek hamisan, mint ami "bizonyíték" a háromságban való "egységükre". Ennek persze elsődleges oka az "Isten" rangjelző kisajátított, hamis, nem bibliai értelemben vett értelmezése (ha Jézust is lehet "egy Istennek" nevezni, akkor nyilván Ő a Mindenható - persze akkor Mózest is a Mindenhatónak kéne hívni, hiszen őt is nevezte Jehova "Istennek").
-------
"Nincs külön ó- és újszövetségi Isten, csakis EGY Isten van, aki minden eredete, teremtője."
Ez eddig jó.
"Jézus azt mondta, hogy az Ószövetség próféciái Róla szóltak: „Tudakozzátok az írásokat, mert azt hiszitek, hogy azokban van a ti örök életetek; és ezek azok, a melyek bizonyságot tesznek rólam” (János 5:39)"
Ez is igaz, de mit is jelent? Hol is van erre utalás a Héber szövegekben?
Erről szól az 1Mózes 49:10 és a 4Mózes 24:17 is, valamint:
(5Mózes 18:15) "Prófétát támaszt neked Jehova, a te Istened közüled, a testvéreid közül, olyat, mint én vagyok — őrá hallgassatok"
Tehát akkor a Héber Szent Iratok Jézusról úgy szól, mint aki a Mindenható Isten, vagy úgy, hogy ez a Mindenható EGY ISTEN "prófétát támaszt" majd Jézus személyében????
-------
"Nézzünk meg akkor 2 igehelyet:
1 ószövetségit: „Az Úr szavára lettek az egek, és szájának leheletére minden seregök. … Mert ő szólt és meglett, ő parancsolt és előállott.” (Zsoltárok 33:6,9)
1 újszövetségit: „A kit tett mindennek örökösévé, a ki által a világot is teremtette, A ki az ő dicsőségének visszatükröződése, és az ő valóságának képmása, a ki hatalma szavával fentartja a mindenséget, a ki minket bűneinktől megtisztítván, üle a Felségnek jobbjára a magasságban”.(Zsidók 1:2-3) Ha ezt a 2 idézetet vki elhiszi, akkor teljesen nyilvánvaló számára, Jézus az ószövetségi Isten."
Tehát pontosan:
(Zsoltárok 33:6) "Jehova szavára álltak elő az egek, Szájának szelleme által egész seregük."
(Zsoltárok 33:9) "Mert ő szólt: és meglett; Ő parancsolt: és előállt."
(Héberek 1:1-3) "Az Isten, aki régen sokszor és sokféleképpen szólt ősatyáinkhoz a próféták által, ezeknek a napoknak a végén egy Fiú által szólt hozzánk, akit kinevezett mindenek örökösévé, s aki által a világrendszereket is alkotta. Ő az Isten dicsőségének visszatükröződése és magának a lényének pontos mása, s mindeneket fenntart az ő hatalmának szavával; miután pedig megtisztulást szerzett bűneinkért, leült a Fenség jobbjára a magasságokban."
Tudod mi itt a teljesen nyilvánvaló? Az semmiképpen sem, hogy Jézus a Héber Iratok Mindenható Istene. Nem, valójában annak az Istennek a Fia, aki ÁLTAL a világot alkotta. Ez akkor is igaz, ha Jehova Istent teremtőnek írják le a héber szövegek, mint ahogy valójában az is! Jehova a Nagy Teremtő, hiszen minden EGYEDÜL TŐLE származik, az Ő akaratából létezik, maga Jézus is. Jézus a "mestermunkása volt - a világ éppen ezért "általa" lett, de egyedül Jehova a Teremtő Isten.
Nem véletlenül mondhatjuk Jehováról, a Mindenható Istenről, hogy kezdet nélküli, nem született, hanem örökkévaló, MINDIG is halhatatlan volt. De ezeket Jézusról NEM tudod elmondani, mert akkor a bibliát cáfolnád!
---------
"Most már csak Jézust kellene megkérdezni, hogy Ő kinek vallja magát. Nézzünk pár igehelyet:
“Bizony, bizony, mondom néktek, mielőtt Ábrahám lett volna: én vagyok.” (Ján 8:58)"
(János 8:58) Jézus ezt mondta nekik: „Bizony, bizony mondom nektek, mielőtt Ábrahám lett, én már voltam.”
Ugyanis itt a zsidók az ÉLETKORÁT firtatták, nem pedig arra voltak kíváncsiak, hogy kinek mondja magát. Logikus, hogy nem az amúgy is sok fordító által erősen vitatott "vagyokkal" válaszolt!!!
Persze erőltetetten a 2Mózes 3:14-re akarnak egyesek utalni ezzel, de mint mond erről a szövegről a Mózes öt könyve és a Haftárák című könyvben (a héber szöveget a magyar fordítással és a kommentárral együtt kiadta dr. Hertz J. H. Budapest, 1984, második kiadás)? Ezt:
„Ez azt jelenti az izraelitáknak, akik rabszolgaságban voltak: ’Noha Ő még nem fejtette ki hatalmát érettetek, de meg fogja ezt tenni: Ő örök és biztosan meg fog váltani benneteket.’ A legtöbb mai magyarázó Rásit követi (egy francia Biblia- és Talmud magyarázót a 2Mózes 3:14 fordításánál): ’leszek, aki leszek.’"
Tehát a legtöbben még csak nem is e szerint a formula szerint értelmezik és fordítják ezt a jánosi szöveget! Helyette ezt a versek egyesek így fordítják:
1869: „Mielőtt még Ábrahám létezett volna, én már voltam.” The New Testament (Az Újszövetség), G. R. Noyes fordításában.
1935: „Már léteztem, mielőtt Ábrahám megszületett volna.” The Bible — An American Translation (A Biblia — Egy amerikai fordítás). Fordította: J. M. P. Smith és E. J. Goodspeed.
1965: „Mielőtt Ábrahám született, én már az voltam, aki vagyok.” Das Neue Testament (Az Újszövetség). Fordította: Jörg Zink.
1981: „Én már éltem, mielőtt Ábrahám született!” The Simple English Bible (Az egyszerű angol Biblia).
A görögben itt használt kifejezés igazi értelme tehát az, hogy az Isten megteremtett „elsőszülöttje”, Jézus, jóval azelőtt létezett már, mielőtt Ábrahám megszületett volna (Kolossé 1:15; Példabeszédek 8:22, 23, 30; Jelenések 3:14).
"Tehát tegyük fel, hogy az Atya megajándékozza a Fiút a Szent Szellemmel, majd a Fiú is az Atyát a Sz. Szellemmel. Tegyük fel, hogy ez a kölcsönös szeretet öröktől fogva tart, és itt nemcsak az Atyának és a Fiúnak ismerem el a személyét, hanem a Szellemnek is. Persze ez csak az én szimbolikus-gyermeteg értelmezésem"
Nem az a baj, hogy "gyermeteg", hanem hogy nem bibliai! Ugyanis hol olvasol te olyant a Bibliában, hogy a Mindenható Isten valakire rászorulna, hogy FÜGGNE valakitől?!! Sehol, ennek pont az ellenkezőjét írja a Szentírás. A "Fiú az Atyát szent szellemmel" - ez jó. A szent szellem forrását, tulajdonosát, aki maga ad mindenkinek a szelleméből, megajándékozzák a szent szellemmel..., ez igen! Példaként is csak azt bizonyítja, hogy nagyon félrevezettek.
"Alapos átvizsgálás után (kb. 4 év, ami átölelte a középiskolai futásomat) arra jutottam, hogy Jézus igenis az igaz Isten, akiből csak EGY van."
János 17:3 szerint Jézus az alábbit mondta - akkor hagy válaszoljon neked Ő maga:
"Az pedig az örök élet, hogy ismeretet szerezzenek rólad, az egyedüli igaz Istenről, és arról, akit elküldtél, Jézus Krisztusról."
Ha valakit valamilyen tulajdonságában EGYEDÜLINEK tartasz, hogyan lehetsz vele "egyenlő"??? Hogyan lehetne Jézus az "igaz Isten", ha valaki MÁST tartott EGYEDÜL "igaz Istennek????
De Pál szintén hasonló szellemben fogalmazott, mely szintén teljesen egyértelmű, és világos:
(1Kor 8:6) "számunkra valójában e g y Isten van, az Atya, akiből van minden, és mi őérte; és e g y Úr van, Jézus Krisztus, aki által van minden, és mi őáltala."
Ha csak EGY ISTEN van - aki nyilvánvalóan itt a 'mindenható' értelemben szerepel -, és Ő NEM Jézus, akkor miről beszélünk????
"Ha megismertetek volna engem, megismertétek volna az én Atyámat is; és mostantól fogva ismeritek őt, és láttátok őt."
Szó szerint, vagy csak a tulajdonságai visszatükröződése által? Mit mond a János 6:46?
(János 6:46) "Nem mintha bárki is látta volna az Atyát, kivéve azt, aki az Istentől van; ő látta az Atyát."
Tehát ezek a versek reménytelen próbálkozások arra, amire fel akarod használni.
De magyarázza már meg valaki, hogy miért van szüksége ennyi hamis álérvre egy állítólag "igaz" bibliai tannak?????
Kedves 15-ös!
(1Korintusz 2:8) "Ezt a bölcsességet ennek a világrendszernek egy uralkodója sem ismerte meg, mert ha ismerték volna, nem feszítették volna oszlopra a dicsőséges Urat."
Semmi probléma azzal, hogy Jézust a Biblia "dicsőséges Úrnak" hívja, de ez nem is jelent semmiféle háromságos kapcsolatot ezért. Nagybetűvel NEM AZ EREDETI szöveg, hanem a ti fordításotok illeti, ugyanis az ókori görögben nem használtak nagybetűt. De még ha Jézus egyik nevének is értenénk, akkor sem bizonyítja azt, amit rá akartok húzni!
"b)A Dicsőség Ura=a Seregek Ura,az egész Föld Istene Ézs,54,5"
Ez egy a sok következetlen és Írásellenes érvelés közül. Ugyanis a pontos fordítás, melyből NEM hiányzik Isten szent neve:
(Ézsaiás 54:5) "Mert nagy Alkotód a te férjurad, akinek seregek Jehovája a neve; és Izrael Szentje a te Megváltód. Az egész föld Istenének fogják hívni."
Ha bizonyos címet vagy megjelölést a Bibliában több helyen is meg lehet találni, nem szabad elhamarkodottan arra következtetni, hogy biztosan mindig ugyanarra a személyre vonatkozik. Különben ez a fajta érvelés ahhoz a megállapításhoz vezetne el minket, hogy Nabukodonozor Jézus Krisztus volt, mivel mindkettőjüket ’királyok királyának’ nevezi a Biblia (Dán 2:37; Jel 17:14); s hogy Jézus tanítványai tulajdonképpen Jézus Krisztus voltak, mivel a tanítványokról is, és Jézusról is ezt olvassuk: „a világ világossága” (Máté 5:14; Ján 8:12). Mindig figyelembe kell vennünk a szövegkörnyezetet, és a Biblia azon más helyeit is, ahol ugyanaz a kifejezés előfordul.
Ha "megváltónak" nevezi Jehovát és Jézus Krisztust is a Biblia, akkor ez azt bizonyítja, hogy egy mitikus háromságistenség részei ők? Nem, ez csak annyit jelent, hogy megváltónak nevezhető Jehova is, akitől az egész megváltás terve származik, és mert intézkedett arról, hogy Jézus személyében ez végre legyen hajtva. Jézus pedig éppen ezért a végrehajtásért nevezhető megváltónak, hiszen mindenben az Atyja elvárásának, akaratának, parancsának engedelmeskedett a váltsághaláláig. Erre (és ehhez hasonlókra) hivatkozni, mint a háromság "bizonyítéka", enyhén szólva Írásellenes.
Látom vannak itt érvek, ellenérvek, ilyen fordítás, olyan fordítás... Ez persze mind nagyon izgalmas, és szívesen utána is néznék jobban, ha lenne időm (de ez a hitvány érettségi, ez a hitvány évvége... :) ). Az ÚV fordítás (vagyis néhány előttem leírt fordítások) véleményem szerint meglehetősen Jézus emberségét igyekeznek hangsúlyozni és az ún. háromságtant próbálják kirobbantani a közhiedelemből. Nem értem, hogy miért akkora bűn ha az a mindenható Atyaisten és az Úr Jézus jut eszembe, ha éppenséggel egy gyönyörű tájat csodálok, vagy hasonlót... Ilyenkor a szívem megnyílik, és dicsőítem őket, hálát adok nekik. Jézus és az Atya egy, ezt el kell fogadnia annak, aki bibliai hitet szeretne gyakorolni (még a tanúknak is), ezt kijelentette. Szerintem semmiféle ellenvetés nincs ebben. De amitől általában libabőrös leszek az az, hogy ez az ember helyettem halt meg ott a kereszten, és mindezt értetek és értem tette. Vagdosódhatunk itt igehelyekkel, érvelgethetünk észnélkül. Azonban lehet, hogy az Úr eljövetelekor mindnyájan kapunk egy barackot a fejünkre, mert nem szerettük egymást úgy, ahogyan ő szeret minket :D. Jézus az Atya képmása, tudtommal ezt is elfogadják a háromságtagadók, miért ne lehetne Jézusban csodálni az Atyát és fordítva? Az Atya megmutatta hatalmát a rengeteg gyógyításban, ördögűzésben, a FELTÁMADÁSBAN. A Fiú megmutatta az Atya szeretetét gyermekei iránt, hiszen Ő úgy szeret minket, mint Őt az Atya ---> ÉLETÉT adta értünk. A Szent Szellemnek köszönhetően pedig mindezt mélyen átérezzük és megértjük, ettől leszünk igazán boldogok és hálásak a mi Istenünknek, az Atyának.
Kedves eddigi válaszolóim! Köszönöm, hogy időt szakítottatok rám, igazán örülök hogy vannak még emberek a mai világban, akik nyíltak az Istennel való közösségre, és bátran vállalják, hogy ők nem fordultak el az Úrtól! Egy bibliai idézettel fejezem be, tessék alaposan átgonolni az Úr szavait:
"Én vagyok az életnek ama kenyere; a ki hozzám jő, semmiképen meg nem éhezik, és a ki hisz bennem, meg nem szomjúhozik • soha. De mondám néktek, hogy noha láttatok is engem, még sem hisztek. Minden, a mit nékem ád az Atya, én hozzám jő; és azt, a ki hozzám jő, semmiképen ki nem vetem. Mert azért szállottam le • a mennyből, hogy ne a magam akaratát cselekedjem, hanem annak † akaratát, a ki elküldött engem. Az pedig az Atyának akarata, a ki elküldött engem, hogy a mit nékem adott, abból semmit el ne veszítsek, hanem feltámaszszam azt az utolsó napon." (Jn. 6, 35-39)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!