Jehova Tanúi miért március 26-án este tartják az "emlékünnepet"?
Mi Jehova Tanúi az Emlékünnepet az első évszázadban használatos zsidó naptár szerinti niszán hó 14-én, naplemente után tartjuk. A zsidók naplementétől a következő naplementéig számítják a napot. Ezért Jézus ugyanazon a zsidó naptári napon halt meg, amelyen az Emlékünnepet bevezette. A niszán hó a tavaszi napéjegyenlőséghez legközelebb eső, Jeruzsálemben megfigyelhető újhold után következő naplementével kezdődik. Az Emlékünnep időpontja mindig 14 nappal ezután van. (Így hát előfordulhat, hogy az Emlékünnep napja nem mindig azonos azzal a nappal, amelyen napjainkban a zsidók a pászkát ünneplik. Miért nem? Mivel naptári hónapjaik kezdetét az újhold csillagászatilag kiszámított időpontja szerint határozzák meg, és nem az újhold Jeruzsálem feletti megjelenése alapján, amiből 18-30 órás eltérés adódhat. Ezenfelül a legtöbb zsidó ma niszán 15-én ünnepli meg a pászkát, és nem 14-én, mint Jézus tette a Mózesi Törvénnyel összhangban.)
Remélem kielégitő a válasz és ezennel szeretettel meghivlak, hogy vegyél részt ezen az ünnepen. Itt választ kaphatsz még olyan kérdésekre is, hogy miért halt meg Jézus, és nekünk milyen hasznunk származik belőle. Arra is választ kapsz, hogy mit jelképeznek az emlékjegyek és kik fogyaszthatnak belőle.
Ha kiváncsi vagy ezekre a válaszokra, akkor keresd fel a lakóhelyedhez eső legközelebbi Jehova Tanúi Királyság Termét. Március 26-kán kb. 17:45 kor fog kezdődni. Vagy ha rendelkezel meghivóval, akkor ott elolvashatod a helyszint és az időpontot. Szeretettel várunk.
A Pászka bárányt Niszán hó 14-én kellett megsütni, és aznap este megenni. Mivel a zsidók naplementekor "kezdik" a napszámítást, így ez a vacsora 14-e este kezdődött, és 15-éig tartott. Nem egyszerű átkonvertálni, de szerintem azért érthető.
Jézus NEM a pászkavacsorát tartotta tanítványaival, mert az a következő este volt, mikor őt már a sírba tették. Ezt bizonyítja az is, hogy Jézus azt mondta, hogy aki velem együtt márt a tálba. A pászka megsütött bárány, és nem egy pörköltszerűség. Ez az elő vacsora az úgynevezett chagigah. Tehát ez a vacsora (Úrvacsora) Niszán hó 13-án este történt belenyúlva 14-ébe. Ez viszont akár a holdsarló megjelenésével számoljuk, akár a ma használatos újholdszámítással, sehogy nem jön ki nekem 26-ára.
Tudom, hogy sokan összemossák a pászkavacsorát az Úrvacsorával, de ez a két vacsora két különböző este van.
Ha a holdsarló megjelentésével számoljuk, és erre adunk 13 napot, az 25-e.
Tehát ha például, Jézus idejében a Páska, azaz Niszán hó 14-e szerdai napra esett, akkor kedd naplementétől szerda naplementéig volt 14-e. Ezen a napon kellett a bárányt leölni, és megsütni, majd este megenni. Viszont az "Úrvacsora" kedd este volt. Tehát Niszán hónap 13-án este.
A Tanúk a pászka vacsora helyett tartják az Úrvacsorát, holott az egy nappal a pászka előtt volt.
Mulder614!
Ezt ki kérdezte? Erről megvan az álláspontom, de ez most nem jön ide. Ha nem tudsz válaszolni, akkor ne erölködj. Köszönöm.
Kedves kérdező!
Én nem igazán értem a te magyarázataidat.
Nem baj, felmentem a zsido.hu-ra
"Niszán hónap
Idén március 12.-én köszönt be a tavasz hava, chódes haaviv, azaz niszán"
Nó, ha Március 12 - niszán 1 akkor nálunk is március 25 a niszán 14 - a szidok szerint / feltételezem, hogy jobban tudják mint én vagy te.
Ha elolvastad az első választ ezt találtad:
"Így hát előfordulhat, hogy az Emlékünnep napja nem mindig azonos azzal a nappal, amelyen napjainkban a zsidók a pászkát ünneplik. Miért nem? Mivel naptári hónapjaik kezdetét az újhold csillagászatilag kiszámított időpontja szerint határozzák meg, és nem az újhold Jeruzsálem feletti megjelenése alapján, amiből 18-30 órás eltérés adódhat. Ezenfelül a legtöbb zsidó ma niszán 15-én ünnepli meg a pászkát, és nem 14-én, mint Jézus tette a Mózesi Törvénnyel összhangban"
A 18-30 órás eltérésbe kényelmesen belefér abba az eltérésbe amint te lovagolsz.
Szerintem enged el:)
Kedves utolsó!
Amióta feltettem a kérdést, folytattam levelezést Tanúval ezzel kapcsolatban. Így kénytelen vagyok bemásolni részeket a neki írt válaszaimból.
„A Pászka és az Úrvacsora egy időpontra esett.”
Nem, a tanítványokkal történt vacsora a Pászka-vacsora előtti estén történt. Nem is tölthette be a pászka-vacsorát Jézus, hiszen a tálból mertek, az egyben sült bárányból nem lehetett tálból merni.
Ez az ünnep előtti vacsora az úgynevezett Chagigah. De ez nem a pászkavacsora.
Jézust mielőbb meg kellett ölni, mert az ünnep a megfeszítése estéjén elkezdődött. Ha az „úrvacsora” a pászka vacsora lett volna, akkor az azt követő nap a kovásztalan kenyerek első napja lett volna, szigorúan sabbat, azaz nyugalom napja. De nem egy időben volt a pászka vacsora és a tanítványokkal eltöltött vacsora. Egy nap válassza el a kettőt egymástól.
Tehát ezért nem értem, hogy a tanítványokkal történt vacsorát a Tanúk miért mossák egybe a pászkavacsora időpontjával, mert a kettő nem ugyan az.
14-én kellett leölni a bárányt, az ünnep 14-én este kezdődött. (14-én este és nem 13-a végét követő esten, lásd 2Króm 35,1) (2Móz 12;18)
Az ünnep első napján nem tarthatták a tárgyalást és a kivégzést, mivel a kovásztalan kenyerek első napja, 15-e szigorú pihenőnap volt. (3Móz 23;6-7)
Tehát amit Jézus fogyasztott, az nem a 14-ei pászka bárány volt, hanem annak elővacsorája.
Látható ez az evés módjából is. Lásd Jn 13;26 Mt26;23 Mk 14;20
3 evangéliumi beszámoló említi meg, hogy Jézus akkor nem egy egyben megsült bárányt evett, hanem egy bárány-pörköltszerűséget.
Tehát Jézus 13-án este evett a tanítványokkal, ezzel is egyértelművé téve, hogy nem egy csereünnep történt.
Ebben az évben niszán 14-e március 24-ére esett. A Tanúk 26-án tartották meg az emlékünnepet.
És éppen ez a kérdés, amire nem kaptam kielégítő választ, hogy a Tanúk miért 26-án tartották az emlékünnepet, hiszen sem az úrvacsora, sem a pászkavacsora évfordulója nem esik 26-ára.
Oké, ha március 25-ére esett Niszán 14-e, attól még az "emlékvacsora" időpontja 24-én volt.
A húsvét az több mint egy emlékünnep. A húsvét a halál feletti győzelmet jelenti,számunkra meg a megtisztulást. Aki ezt elveti az az örök életet veti el magától.
Áldott Húsvéti Ünnepeket mindenkinek!
Kedves kérdező!
Megértem felháborodásodat,de elmagyaráznád nekem,hogy miről is emlékeznek meg a JT-k. :) És azt is,hogy a keresztények számára mit jelent a húsvét. És akkor talán megérted az üzenetemet amit az előző kommentemben írtam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!