Ha meghal valaki, akkor ez mit jelent? Szokás mondani, "Legyen neki könnyű a föld. " Ezzel mit akarnak mondani?
Értelmezésem szerint a halállal az egyén elhagyja az életet, a Földet. Ám felénk a temetés által a földbe kerül a halott...
A válaszokat előre is köszönöm!
Ókori római sírfelirat latin nyelven, magyarra fordítva:
"Legyen neked könnyű a föld és a téged borító homok,
nehogy a kutyák ki ne tudják kaparni csontjaidat"
Az 1900-as évek elején, közepén mikor a latin nyelv bizonyos fokú ismerete az átlagműveltséghez tartozott ez a sírfelirat közismert volt.
Én láttam a fényképét a sírfeliratnak, de nem találom pillanatnyilag a könyvet.
Ezzel a sírfeirattal illusztrálták, hogy a magyar nyelv úgymint a latin
dupplán tagad ha nyomatékosan állít!
Utolsó sorokban:
Áldott legyen a Fény, mely rád sugárzik
– és a Fény, mely benned van!
Az áldott Napfény sugározzon be téged
és melegítse fel szívedet,
míg úgy nem lobog, mint a kandallók tüze!
Így minden idegen melegedni jöhet hozzád
és minden barátod is.
Sugározzék szemedből a Fény,
mint ablakokba állított gyertyák fénye,
mely a viharban vándorlókat hívogatja!
Áldott legyen a rád hulló, lágy, édes eső!
Hulljanak lelkedre a cseppek
és csalogassák ki a virágokat,
hogy illatukkal megteljék a levegő!
De áldott legyen a nagy vihar
és rázza meg lelkedet,
hogy fényesre és tisztára mossa –
és sok kis tavacskát hagyjon hátra,
amiben megcsillan az ég kékje,
s időnként egy-egy csillag is!
Legyen áldott a Föld,
az egész Földkerekség,
hogy mindenütt kedvesen fogadjon,
bármerre is vezessen utad!
Legyen puha a föld,
mikor terhétől fáradtan lepihensz
– és legyen könnyű,
amikor majd kint fekszel alatta!
Olyan könnyen terüljön el fölötted,
hogy lelked kiröppenhessen felfelé
– és elérje útja végén – Istent!
Szerintem is nagyon undorító részvétnyilvánítás ez. Mostanában mindenhol ezt látom egy halálesetet kommentelve.
Egyrészt a hozzátartozóknak biztos szörnyen esik, ha valaki ilyet "kíván". Mindenki jól tudja, hová került a test, nem kéne még emlékeztetni is erre a gyászolókat. Másrészt pedig, ahogy sokan hiszik, a lélek örök és a halállal felszabadul, szabadon szárnyal. Ezzel a "legyen könnyű a föld" szöveggel azt sugallják, hogy az illető halálával vége mindennek. Ott marad a föld alatt örökké, a föld súlyának nyomása alatt. De azért kedvesen azt remélik, hogy nem lesz olyan nehéz az a föld. Én biztos azonnal leütném és belökném egy gödörbe azt, aki így nyilvánít részvétet, miután elveszítettem egy szerettemet.
17: Ráadásul nagyon sokféle "temetés" van, nem általános, hogy koporsóban elássák, és egy nem közeli hozzátartozónak nem is lehet információja arról, mit tettek a testtel.
Van szórás (temetőben szóróparcella), urnatemető, és van, aki hazaviszi a hamvakat és otthon tartja.
Van, aki meghagyta, hogy vigyék el a hamvait bizonyos helyekre és szórják szét ott, és így ne legyen egy konkrét hely, ahol felkereshető.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!