Evangélikus szeretnék lenni, segítenétek?
De katolikusnak vagyok keresztelve.
Mi ennek a menete,hogy vegyem fel a kapcsolatot,kell-e jàrni evangèlikus hittanra?
Ha kell akkor hova kell menni,ès ki tartja?
Ja ès esetleg gond az a gyülekezetben,ha a felesègem nincs megkeresztelkedve?
Tudnàtok nekem ebbe segìteni?
Köszönöm a segìtsèget.
Ès ha a felesègem nem akar megkeresztelkedni, akkor megszòlnak engem èrte.Ö nem èrdeklödik az egyhàz irànt.
Nem, nem "szólhatnak" meg érte(ha valaki mégis, az helytelen, mint minden ítélkező megszólás, ne törődjetek vele). Azért adta melléd Isten, hogy a Te hited rásugározzon. Ez elég is lesz, nem "kell" megkeresztelni- ha ő így nem ért egyet.
Az én hitem ezt diktálja- így hiszem. Remélem találsz olyan helyet, ahol érzed, közelítesz Istenhez.
Végül is ezen múlik minden.
(én pl.régóta minden reggel olvasok pár sort az ÚSZ-ből.. csak úgy, valahol- és érdekes hatása van, megadja a naphoz a "felütést", mint a zenében..)
"Közeledjetek az Istenhez, és közeledni fog hozzátok."
Jakab apostol, 4,8
Nagyon elgondolkodtatott amit ìrtàl.
Az,hogy Isten mièrt adta öt mellèm.
Azért szeretnék evangélikus lenni,mert a katolikus egyház nézeteivel nem értek egyet pl:
-A SzentÍrás közelsem helyez akkora hangsúlyt Máriára, mint a katolikus egyház, és csak mint Jézus anyjára tekint rá. De sohasem helyezi feljebb Máriát, mint bármely más teremtett lényt, és semmiféle szellemi hatalmasságban, szellemi tekintélyben nem részesíti.
A Bibliában a katolikus Mária-tanoknat nem fogod megtalálni.Csak annyi az igaz mindebből,hogy Mária szűz volt, amikor Jézus megfogant benne
-a purgatorium(tisztítótűz) tanítással sem értek egyet
-A pápaság létjogosultságával sem értek egyet amit Péterre alapoznak,holott ő sem volt "vezetője" a többi apostolnak.
-a katolikus gyónással se értek egyet,mert szerintem is Isten felé kell gyónnunk,ha vétkeztünk hittel és majd az Ő kegyelméből üdvözülünk.
-a papok cölibátusával se értek egyet
-azt se értem,hogy a szentírás Isten kinyilatkoztatott szava,ennél a szónál hogy lehet többre értékelni a hagyományokat,a pápák szavát?Vagy ha nem is többre de egy rangra hozni a Bibliával?
Hát most így nagy hirtelen ennyi kb ami miatt úgy gondolom,hogy evangélikus felfogás közelebb áll hozzám.
De ettől függetlenül elfogadom a katolikusok hitét és elfogadom,hogy ők evvel nem értenek egyet.
Nem még nem elsőáldoztam,bérmálkoztam.
Köszönöm a válaszokat.
"-A SzentÍrás közelsem helyez akkora hangsúlyt Máriára, mint a katolikus egyház, és csak mint Jézus anyjára tekint rá. De sohasem helyezi feljebb Máriát, mint bármely más teremtett lényt, és semmiféle szellemi hatalmasságban, szellemi tekintélyben nem részesíti."
A Szentírás írja hogy Mária volt Jézus édesanyja. Jézus = Isten tehát Mária Isten anyja. Szerinted ez nem jelent semmiféle kiváltságot? Jézus Mária testében fogant meg, ott növekedett, Mária szülte meg, ő nevelte fel. Van vajon valaki aki ennél bensőségesebb testi/lelki viszonyba kerülhetett volna Istennel?
"A Bibliában a katolikus Mária-tanoknat nem fogod megtalálni."
Ettől még lehet igaz. Sok minden van ami nincs benne a Bibliában és mégis igaz. Sőt, maga a Biblia mondja hogy nem csak a Szentírás a mérvadó.
2Tim 3,16 - Minden Írás, amit az Isten sugalmazott, jól használható a tanításra, az érvelésre, a feddésre, s az igaz életre való nevelésre,
"a purgatorium(tisztítótűz) tanítással sem értek egyet"
Gondolj bele. Valaki megöl 60 embert, de élete végén megbánja és bocsánatot kér. De ettől még a természete nem változik meg 1 perc alatt hanem egy kegyetlen gonosztevő marad. Igazságos az ha egyből mehet a mennybe? Bemehet úgy hogy ilyen rossz a természete?
"-A pápaság létjogosultságával sem értek egyet amit Péterre alapoznak,holott ő sem volt "vezetője" a többi apostolnak."
Bocs erre most csak egy linket küldök:
"-a katolikus gyónással se értek egyet,mert szerintem is Isten felé kell gyónnunk,ha vétkeztünk hittel és majd az Ő kegyelméből üdvözülünk."
A gyónáskor Isten felé gyónunk. A pap csak közvetít. Nem várhatod el Istentől hogy Ő személyesen válaszoljon, nem? :)
"-a papok cölibátusával se értek egyet "
Miért nem? Máté 19.12:
"Végül van, aki a mennyek országáért önként mond le a házasságról."
"-azt se értem,hogy a szentírás Isten kinyilatkoztatott szava,ennél a szónál hogy lehet többre értékelni a hagyományokat,a pápák szavát?Vagy ha nem is többre de egy rangra hozni a Bibliával?"
A Biblia az első, ezt nem vitatja senki.
"Hát most így nagy hirtelen ennyi kb ami miatt úgy gondolom,hogy evangélikus felfogás közelebb áll hozzám. "
És az Eukarisztiáról mi a véleményed? Evangélikusként elveszítenéd, az Oltáriszentséggel és a többi szentséggel együtt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!