Mi a különbség a pogányok és az ateisták között?
A pogány hisz felsőbb hatalomban, csak nem a keresztény Istenben.
Az ateista nem hisz semmilyen felsőrendű lényben.
A pogány jelző leginkább a természeti vallásoknak a megnevezése, de használták ezt az eretnekekre is.
Az ateista ennél egy modernebb kifejezés, ami az isteni, felsőbbrendű lét teljes tagadása.
Összefoglalva:
Pogány: hívő, de valami természeti istenhez, istenekhez kötődő vallásban, de egyben szitokszó is volt az istentelenekben, akik a keresztény Istent káromolták.
Eretnek: Az egyházi tanításnak ellentmondó, bármely pontját megkérdőjelező személy. Ilyen felfogásban az összes protestáns irányzat eretneknek számított a katolikusok szemszögéből.
Ateista: tagadja Isten létezését, racionális és nem hisz a csodákban, melyek Istenhez kötődhetnének.
Ha többre is kíváncsi vagy, olvass utána a deizmusnak, a teizmusnak, panteizmusnak, meg biztos van még néhány hasonló irányzat.
A pogány eredetileg csak annyit jelent, hogy nem keresztény (a paganus - vidéki jelentésű latin szóból, mivel a kereszténység elterjedésekor Róma és a nagyvárosok váltak először kereszténnyé, vidéken tovább éltek a régi vallások).
Az ateista meg az, aki nem hisz Istenben, vagy istenekben.
Utolsó, valami ritka buta és agresszív vagy!
Az ateizmus annyi idős, mint maga a vallás.
És nincsen benne sem egoizmus, sem másféle emberi viselkedés.
Az ateizmus csak annyit jelent, hogy nem hiszel felsőbb erőben.
Én pogány vagyok. Hogy ez mit jelent számomra?
-A természet rendje szerint élek, azzal harmóniában.
Egyensúlyra törekszem, a testi műveltség, és fejlődés ugyanolyan fontos mint a lelki előrehaladás.
-Az emberi természetemet elfogadom, nem fojtom el se a gyűlöletemet, a negatív érzelmeket ugyanúgy elfogadom mint a szeretetet. Ez nem azt jelenti, hogy ne irányítom magam, de nem ismételgetem magamban, hogy mindenkit szeretek, még az ellenségeimet is. Ha szándékosan bántanak engem, vagy a szeretteimet bosszút állok. Fontos számomra az igazságosság, de ezt olyan kereteken belül teszem, amelyek nem ütköznek törvénybe (Habár nem értek velük egyet.)
-A saját családom, kisgyerekek, a nemzetem, fajom kultúrám szent, ahogy az állatok is, és minden ami a természet vívmánya. Ez nem azt jelenti, hogy vegetáriánus vagyok.
-És igen hiszek "felsőbb erőkben" de abban is, hogy minden természetfeletti jelenségnek van tudományos magyarázata.
-A saját életemben ÉN vagyok a főszereplő. A szüleimnek viszont az életemmel tartozom. Ha kapok valamit, azt meg is hálálom. Mint ember társas lény vagyok, szükségem van a többiekre, ezért áldozatokat hozok ha azt kívánja meg az élet, és a rövid távú érdekeimről lemondok. Ennek ellenére is tartom magamat ahhoz, amit mondtam, már csak azért is, mert ha nem foglalkozom magammal, akkor elgyengülök, a lánc meg olyan erős mint a leggyengébb szeme.
Másokért foglalkozom magammal, és önzőségből törődök mással :)
Remélem így világos a különbség.
Aki azt írta hogy az ateisták milyen egoisták,annak lenne néhány kérdésem:
-A keresztény vagy az ateista hiszi azt hogy ő a mindenség legtökéletesebb teremtménye?
-A keresztény vagy az ateista hiszi azt hogy minden ami csak él,az ő javára van teremtve?
-A keresztény vagy az ateista hiszi azt hogy ő annyira különleges,hogy ő nem hal meg,hanem kap még egy életet,szemben a többi buta,értéktelen,oktalan élőlénnyel?
Na ezek után egoistázd le az ateistákat!
ateista - nem hisz Istenben
pogány - vidéki
Akit kicsit is foglalkoztat az őstörténet az sejtheti miért is terjedt el a pogány = "nem keresztény" elsődleges értelmezése.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!