Jézus 12 apostoláról valami különlegesség, vagy érdekesség?
Akárhol kerestem Én nem találtam. Pl. túlélte ha forró olajba mártották. Bizonság kedvéért itt a 12 apostol :)
1 Simon Péter
2 András, Péter testvére
3 Jakab, Zebedeus fia
4 János, Jakab testvére
5 Fülöp
6 Bertalan, akit János evangéliuma alapján Natanaellel azonosítanak
7 Tamás
8 Máté, a vámszedő
9 Jakab, Alfeus fia
10 Tádé Júdás, Jakab testvére
11 Kánai Simon, Zelóta
12 Iskarióti Júdás, aki végül elárulta
Előre is köszi :*
Kezdetnek
máté 27,56 Ezek közt volt Mária Magdaléna, és Mária Jakab és Józsé anyja, és a Zebedeus fiainak anyja.
Júdást kizárták, helyette Mátyást sorsolták ki
ApCsel 1.23
Kijelöltek hát kettőt, Józsefet, akit Barszabbásznak vagy más néven Jusztusznak is hívtak, és Mátyást.
ApCsel 1.24
Majd imádkoztak: "Uram, ki belelátsz mindenkinek a szívébe, mutasd meg, e kettő közül kire esik választásod,
ApCsel 1.25
hogy átvegye az apostoli szolgálatban azt a helyet, amelyet Júdás hűtlenül elhagyott, hogy az őt megillető helyre jusson."
ApCsel 1.26
Ezután sorsot vetettek. A sors Mátyásra esett, így a tizenegy apostolhoz sorolták.
Kedves kérdező!
Normális hétköznapi emberek voltak Jézus megjelenése előtt. És mondhatnám,hogy még azután is,de abban a pillanatban ahogy Jézus feltámad, gyökerestől megváltóznak és talán ezt már lehet nevezni különlegességnek ahogy te fogalmazol.
Hogy miért? Azért mert Jézus feltámadásáról szóló hír még a zsidók számára is elképzelhetetlen volt. Gondoljunk csak Tamásra.
A görögökkel ellentétben a zsidók az anyagi és fizikai világot jónak tekintették. Elképzelhetetlen volt részükre,hogy valaki a történelem kellős közepén miközben a világ a betegség,a romlás és a halál terhe alatt nyög,feltámadjon valaki. Ha valaki azt mondta volna,hogy "nézd,X. Y feltámadt a halálból!",kb a következő lett volna a válasz; "Normális vagy te?Ezt,hogy képzeled? Megszűnt talán a betegség a halál? Együtt lakik a bárány a farkassal? Helyreállt az igazság a világban? Nevetséges!" Csak azért írtam le ezt a hasonlatot,hogy meglehessen érteni az akkori zsidó felfogást.
És ez az a különlegesség ami megváltoztatta az apostolokat.
Tamást már említettem,de megemlítem Pétert is. Ő megtagadta urát amikor elfogták,3x tagadta meg. És érdekes módon utána mindvégig hűséges maradt hozzá,pedig nagyon csúnya halált halt. Vajon mi változtatta meg ezt az embert olyannyira,hogy a további pályafutása során semmi sem tudta elrettenteni a küldetésétől? És Jánoson kívül mind erőszakos halált haltak. A Gecsemáné kertben mind elszaladtak amikor elvitték Jézust,annyira "bátrak" voltak.
Miért gondolták volna az apostolok,hogy a kereszt halál nem veresség hanem győzelem,hacsak mesterük valóban fel nem támadt a halálból.
Hát nagyjából,én ezt látom különlegességnek ami az apostolokat illeti. A változás ami végbe ment bennük,hogy kis félős"báránykákból" oroszlánokká lettek.
Hazugságért senki nem áldozza fel saját önszántából az életét.
Forró olajba nem mártották egyiket sem.
Jézusom...
Igazából nem nagyon értem mire gondolsz.
Viszont voltak nehézségeik, és voltak akik meghaltak, mint Péter aki kivégeztek, és voltak aki elaludtak amikor már öregek voltak
Jakab nős volt. A Biblia nem számol be arról, hogy mikor és milyen körülmények között halt meg. Josephus zsidó történetíró azonban elmondja, hogy röviddel azután, hogy Porciusz Fesztusz római kormányzó 62 táján meghalt, de még azelőtt, hogy az utódja, Albinus megérkezett, a főpap, Anan (Anániás) „a nagytanácsot törvényszéki ülésre hívta össze, és eléje állította Jakabot, aki testvére volt Jézusnak, akit Krisztusnak neveznek, s még néhány más embert”. Josephus szerint Anan „törvénysértéssel vádolta őket és végül megköveztette”.
Némelyik apostolnak gyermekei is lehettek. Bizonyos korai történészek — például Eusebius — szerint, Péternek voltak gyermekei.
Az üldözések miatt sokan menekültek más helyekre hogy ott prédikálják Isten királyságának jó hírét.
Azt talán még megemlíteném,hogy Tamás a munkája során eljut egész Felső Indiáig,ott hirdeti a Jézus tanításait és jó pár csodát is tesz. Viszont egy alkalommal magára haragítja India királyát bővebben nem szeretném leírni mert túl hosszú lenne,de a lényeg az,hogy a király arra kényszeríti,hogy hódoljon be az indiai isteneknek: Tamás erre letérdel a indiai szobor előtt és imádkozni kezd mire a szobor porrá törik. Ekkor az egyik kirántja a mellette levő katona kardját és szíven döfi Tamást.Oda is lesz eltemetve,de 230 körül Sándor császár a szírek kérésére elhozzák az apostol testét Edesa városába.
Bővebb információt olvasni lehet Isidorius A szentek élete és halála című könyvében,érdemes utána nézni.
Még amit megemlítenék, János apostolt tényleg forró olajba mártották de "csoda módjára" túlélte. Ekkor száműzi Domitian császár Patimos szigetére. Tudtommal ő az egyedüli apostol aki természetes halállal hal meg.
Viszont egész életüket csodák és különlegességek követik.
titak!
A 12 apostolt Krisztus választotta, mint ahogy Pált is.
Krisztus ezt mondta: "Jn 15,16 Nem ti választottatok engem, hanem én választottalak titeket, és én rendeltelek titeket, hogy ti elmenjetek és gyümölcsöt teremjetek, és a ti gyümölcsötök megmaradjon; hogy akármit kértek az Atyától az én nevemben, megadja néktek."
Itt emberek választottak: Csel 1,26 "Sorsot vetének azért reájok, és esék a sors Mátyásra, és a tizenegy apostol közé számláltaték."
Krisztus küldte el Pált! Pál a "pogányok Apostola".
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!