Ti mit gondolnátok ha meglátnátok egy ilyet valakin?
Régóta szerettem volna magamnak keresztes ékszert. Vallásos vagyok, és nem divathóbortból akartam magamnak mint a korosztályom fele. És nézelődés közben találtam egy gyűrűt ami nagyon megtetszett, megvettem. De aztán megkaptam egy barátnőmtől, hogy ennél ateistábbnak ható dolgot nem is vehettem volna(nem tudom egy kereszt miért az).
ilyen a gyűrű:
szerintetek is undorító? kicsit bűntudatom van mert nem hivalkodásból vettem. és akkor meg sem fordult a fejemben hogy ez nem elfogadható.mit gondoltok?
2.-es vagyok, szervusztok
Hermann Fulda Das Kreuz und die Kreuzigung (A kereszt és a keresztre feszítés) című könyvében így magyarázza meg, hogy gyakran miért egyszerű oszlopot használtak a kivégzésekhez: „A nyilvános kivégzésre választott helyeken nem voltak mindenhol élő fák. Ezért egy egyszerű gerendát vertek a földbe. Erre kötözték vagy szegezték rá a törvényen kívül helyezetteket, a felemelt kezüknél és sokszor a lábuknál fogva is.”
A legmeggyőzőbb bizonyíték azonban Isten Szavában található. Pál apostol ezt mondja: „Krisztus megvásárlás által megszabadított minket a Törvény átkától azzal, hogy átokká lett helyettünk, mert meg van írva: »Átkozott mindenki, aki oszlopra van akasztva [„fán függ”, Károli-fordítás]«” (Galácia 3:13). Pál itt az 5Mózes 21:22, 23-ból idéz, mely egyértelműen oszlopra, nem pedig keresztre utal. Mivel az ilyenfajta kivégzés „átokká” tette az embert, nem lenne helyes, ha a keresztények a megfeszített Krisztus szobraival vagy képeivel díszítenék a lakásukat.
A negyedik században aztán Konstantin, a pogány császár felvette a hitehagyott keresztény vallást, és a keresztet tette annak szimbólumává. Bármi indította is erre, a keresztnek semmi köze sincs Jézus Krisztushoz. Valójában pogány eredetű. Egy katolikus enciklopédia elismeri: „A kereszt a kereszténység előtti és a nem keresztény kultúrákban egyaránt megtalálható” (New Catholic Encyclopedia). Számos más forrásmű a természetimádattal és a pogány szexuális rítusokkal hozza összefüggésbe a keresztet.
Nagyon szépen köszönöm mindenkinek a válaszát!
Én valahogy sohasem gondoltam a keresztre úgy mind kínzó eszközre, mikor megláttam(akár mint ékszert, vagy templomokban az oltár fölött/képeken), mert gyerekkorom óta a Jóistenhez és Krisztushoz fűzöm a képét.Tényleg nagy butaság volt megvenni. Bár valahol tetszik de valóban túl hivalkodó. Köszönöm mindenkinek a válaszát még egyszer:)
Ettől maximum vallásosabbnak fogsz tűnni. Inkább ferde szemmel fognak nézni rád miatta.
Ha tényleg hívő vagy és nem csak vallásos, akkor nincs szükséged ilyesmikre. Félreértés ne essék nem a kereszt alakú dolgokkal van baj. Nem bűn például keresztes nyakláncot hordani, amíg arra csak is kizárólag mint ékszerként, esztétikai célt szolgáló elemként tekintesz. Ahogy a keresztet isteníted, ahhoz imádkozol, vagy bármiféle szellemi vagy másmilyen erőt tulajdonítasz neki az már az okkultizmus kategóriája.
Keresztény F/20-ként én személyesen nem preferálom ha lányokon kereszt van. Elsősorban azért mert mint mondtam inkább az jut róla eszembe hogy vallásos, nem pedig hívő. Ettől nem leszel egyáltalán jobb keresztény. Akkor leszel jobb hívő ha megtartod Jézus parancsolatait és a Biblia alapján élsz. Látszik rajtad hogy öröm, élet van benned, nem sértesz meg másokat, nem káromkodsz. Hidd el ez sokkal kíváncsibbá teszi az embereket mint az hogy kereszt van rajtad.
Tudod rajtam már hányan vették észre hogy nem káromkodok, vagy teljesen más szemléletem van a világra?
Egyébként a keresztről még annyit hogy ez valóban egy kivégzőeszköz. Viszont először is nem tudom ki találta ki de ez totál marhaság hogy nem kereszten feszítették meg Jézust. Igenis kereszten feszítették meg ami ráadásul fából volt. Ennek nagy jelentősége van mert a Biblia azt mondja hogy átkozott aki fán függ. Jézus a tökéletes élete során semmit nem tett ami miatt átkozott lehetne, így nem is tudta volna magára venni az átkainkat és mi nem lehetnénk áldott emberek, de mivel Isten átkot mondott ki a fán függésre és Jézust keresztFÁN ölték meg, ezért magára vette az átkainkat is hogy mi áldottak legyünk.
Szia!
Én 25 éves római katolikus srác vagyok. De nem annyira a vallási formalitásokban, mint inkább a belső értékekben hiszek.
Azonban az nagyon zavart az utóbbi években, hogy a kereszt jelképéből divatos tömegcikket csináltak, és kicsit káromlásként éltem meg, amikor nem méltó tárgyakon, fülbevalókon, karkötőkön láttam viszont, sokszor olyan embereken, akiknek gőzük sem volt a jelentéséről, és köszönőviszonyban sem volt az életükkel. Ennél csak az a tragikusabb, amikor valaki bizsuként a nyakába veszi a rózsafüzért.
A Te kérdésed üdítően hatott rám, jó tudni, hogy van olyan fiatal, aki ezekben a divatárukban még a kereszténység szimbólumát látja.
Én személy szerinti úgy gondolom, a keresztnek egy egyszerű, minden más éktől mentes nyakláncon van a méltó helye. Itt észrevétlenül megérintheted, míg fohászkodsz magadban, mint a hited szimbólumát. Elrejtheted a ruhád alá, hisz a hited belső ügy, de vallástalan emberek közt, ha ki akarod fejezni, te más értékrendet követsz, elő is veheted a ruha mögül.
A fülbevalón, karkötőn motívummá alacsonyítod, és az valóban ateizmust sugall.
A Te gyűrűd a köztes eset szerintem. Egyrészt művészi. Másrészt a kezeden hordod. A kezeden, amivel kapaszkodsz a buszon, fényesíted csizmádat, esetleg kezet fogsz vadidegenekkel, és elnézést a naturális gondoltatért, de wc papírt tépsz az illemhelyen. Vallásos emberként erre kárhoztatnád a Keresztet?...
Ha rám hallgatsz, mégsem viszed vissza ezt a művészi darabot, hanem elteszed ünnepi alkalmakra. Az ujjadra húzod az esküvőd napján, a gyereked keresztelőjekor, és egyszer sok év múltán odaajándékozod az unokádnak amikor az elsőáldozó lesz... És így a művészi érték, és a vallásos érték összhangba kerül, felesleges lemondás és lelkifurdalás nélkül.
Remélem, segíthettem Neked! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!