Nem tudom, miben higgyek?!

Ha erre a kérdésre most őszintén válaszolnék...
Csak annyit írok, hogy nem kell erőltetni a hitet!

Érdemes lenne több vallást is megismerned, megtalálni a párhuzamokat és a különbségeket is.
Másik oldalról érdemes lenne alapjaitól megfogalmazni a saját világképedet. Az első kérdés, hogy el tudsz-e fogadni egy olyan világképet, hogy a halál után nem történik semmi, a halállal megszűnik a létezéset, tudatod? El tudod-e fogadni, hogy a világot nem intelligens erő irányítja, hanem „egyszerű” fizikai törvényekből fakad minden? El tudod-e fogadni, hogy a téged ért esetleges igazságtalanságokat nem biztos, hogy valaki jóvá fogja tenni, hogy a te jóságodnak nem biztos, hogy lesz jutalma? Ha igen, akkor úgy tűnik nem igazán vagy hívő.
Persze ettől még tanulhatsz a Bibliából, ha úgy fogod fel, mint erkölcsi tanítókönyvet, ami mitikus, szimbolikus történeteken keresztül tanít meg valami fontosra. Az, hogy Mária testiség nélkül esett teherbe, ez a kép több másik vallásban is megjelenik. Ez azt tanítja, hogy Jézust ne emberi, hanem kizárólag szellemi lényként fogd fel, függetlenül attól, hogy a ténylegesen 2012 évvel született Jézus ember volt-e vagy próféta, tanító, vagy valóban Isten fia. A csodák is a szellem test feletti uralmáról mesélnek, a kettő közötti hierarchikus viszonyról, függetlenül attól, hogy valóban megtörténtek-e, vagy úgy történtek-e meg, ahogy azt leírták. Akár Istent is lehet úgy értelmezni, mint mindannak a mitikus oldalát, ami létezik, mindannak a közös nevét, ami emberi oldalról érint, és racionálisan, tényszerűen nem leírható. Ez akár materialista szemmel is értelmezhető, persze elég erősen átalakult kép lesz, amiért jó pár száz évvel ezelőtt simán megégettek volna, de ez más kérdés.

Szóval úgy érzed, hogy nem vagy teljesen biztos abban, hogy Isten valóban létezik-e, és a többi dologban sem. Imádkozz azért, hogy amennyiben létezik Isten, segítsen tudnod ezt. A többi olyan dolgot is kérdezd meg, amelyben nem vagy biztos. Megkérdezheted nyugodtan azt is, hogy pl. Mária valóban testiség nélkül esett-e teherbe, vagy Jézus Krisztus valóban feltámadt-e? Kérdezd meg ezeket a dolgokat, vagy bármit, amiben nem látsz tisztán. Ez azonban még nem minden: nyitottnak is kell lenned a válaszra. Ne várj látványos dolgokat, valószínűleg nem fogsz semmilyen hangot hallani, vagy látni egy jelenést. Az Úr az esetek 99,99%-ában nem ilyen látványos módokon kommunikál velünk, hanem az érzéseink által. Legyen nyitott a szíved, figyelj az érzéseidre. Ha kitartóan és őszintén keresel, érezni fogod, hogy van-e Isten, és a többi kérdésben is apránként tisztán fogsz látni.
A lényeg a nyitottság, erre feltétlenül szükség van ahhoz, hogy "meghalld" a válaszokat.

„Imádkozz azért, hogy amennyiben létezik Isten, segítsen tudnod ezt.”
Az ehhez hasonló mondatok számomra mindig furcsa ízűek. Bocs, nem akarok kötözködni, de számomra analóg azzal, hogy „Ha nem vagy biztos, hogy van gyufád, akkor gyújtsd meg.”. Kicsit furán hangzik.
Viszont azt is látni kell, hogy nincs teljesen hívő ember. Illetve lehet hogy van, illetve lehet, hogy a szentek ide tartoznak. Aki 100%-ig hisz, az 100%-ig ennek tudatában él, nincsenek bűnei, hiszen 100%-ig elfogadja Istent, annak törvényeit, számára annyira természetes a hite, mint ahogy az ember levegőt vesz. De nincs 100%-ban nem hívő ember sem. A legtöbb magát ateistának valló emberben is meg lehet találni a hit, vagy a keresés nyomait. Tehát a kérdés nem fekete-fehér.

„Ha nem vagy biztos, hogy van gyufád, akkor gyújtsd meg.” Ez a legjobb módja annak, hogy megtudd, van-egy gyufád, nem? :) Ha van egy pálcikád, de nem tudod, hogy az gyufa-e, próbáld meg meggyújtani. Ha sikerül, akkor az gyufa. :)
Egyébként én is így voltam az Úrral. Mivel nem kaptam vallásos neveltetést, ateista családban nőttem fel, egyáltalán nem tudtam, hogy létezik-e valamiféle felsőbbrendű lény. Leginkább azt próbálták belém sulykolni, hogy nem, de őszintén szólva ez nekem mindig is egy kicsit ködösnek tűnt. Úgyhogy gondoltam, teszek egy próbát. Imádkozni kezdtem, hátha. Kerestem, olvastam, beszélgettem, kérdezősködtem, információkat gyűjtöttem, tudakozódtam, figyeltem az érzéseimre. Ma már tudom, hogy az Úr él. Ez abszolút és teljesen biztos, tuti és tény. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!