Kinek mit jelent az "igaz vallás" megfogalmazás?
Az "igaz vallás" kifejezés az agymosás része.
A legtöbb vallás azt mondja magáról, hogy ő az egyetlen igaz vallás.
Manapság, az én szemszögemből nézve már az is egyfajta kihívás, hogy egy átlag embernek el tudjam magyarázni, hogy az igazság létezik, és abszolút. Mert ugye a posztmodern korszellem szerint igazság nem létezik, illetve mindenkinek más az igaz, és nincs abszolútum, nincs jó és rossz, nincs helyes és helytelen. Nos én részben azért vagyok vallásos, mert ezt a korszellemet tagadom.
Én azt vallom, hogy az Igazság létezik, független tőlünk, tehát abszolút, megismerhető (de nem feltétlenül ismert), és hogy csak egy igazság van (ebbe bele lehet kötni, de most elég legyen csak annyi kifejtésnek, hogy egymást kizáró állítások nem lehetnek egyszerre igazak).
Az igaz vallásról azt tartom, hogy az az igaz vallás, ami igazat tanít. Én úgy gondolom, hogy Isten az abszolútum, ő az Igazság forrása, tehát az igaz vallásnak róla kell szólnia, és őt és törvényeit kell helyesen leírnia, hogy aki elfogadja az igazságot, az a vallása alapján tudja magát az Istennel helyes viszonyba állítani. Isten mindenható, ezért képes kommunikálni velünk, tehát kinyilatkoztatni az igazságot, és az én vallásom (illetve számomra az "igaz vallás") számomra ezt jelenti.
A fenti válaszok jellemzőek, pedig mikor a hozzászólásomat írtam, még nem voltak ott, de manapság a többségre ez a hozzáállás jellemző. Ez könnyű, és kézenfekvő, de vajon igaz-e? Igaza lehet-e mindenkinek? Lehet-e kétszer kettő négy és öt is?
Nem, mivel nem körülöttünk forog a világ, és nem a nekünk kedvező vallást kell keresnünk, hanem az igazságot. Nekünk kell az igazsághoz igazodni, mert fordítva nem működik.
Így van. Ozmium42 tökéletesen válaszolt.
A jó és a rossz nem relatív. Egy igazság van és az abszolút!
Ez egyáltalán nem szűklátás.
Inkább az emberek szoktak tévedni bizonyos dolgokban.
Néhányan pedig nem képesek beismerni a valóságot (az egójuk miatt), egyesek meg olyan dolgokra mondják, hogy jó vagy rossz, amről nem kell eldönteni. Vagy a szubejktív véleményükből csinálnak abszolút igazságot, ami szintén nem jó.
Egy dologban 100% biztos vagyok. Hogy ha a tettünk kihat a másik emberre, onnantól kezdve értékelni kell, hogy helyes volt-e vagy sem.
Nem lehet azt mondani, hogy relatív! Azért, mert valaki "gonosz" és neki jó a "gonosz", attól még a "gonosz" tett nem lesz jó dolog, hanem a "gonosz" ember marad "gonosz".
Nylíván mindennek meg kell vizsgálni az előzményét, motivációját. Nyílván meg kell vizsgálni az egész helyzetet, körülményt, lehetőséget, környezetet stb.., ahhoz, hogy valamit nagyjából meg tudjunk ítélni.
De ez a relativizálás egy baromság.
Ez azt jelentené, hogy néha helyes megerőszakolni és megölni az oviskat, néha meg nem. Vagy valakinek szabad, valakinek nem. Na az ilyen vezet háborúhoz. De akkor már inkább az inkvizítorok oldalán állnék.
Ha valamiről nem lehet eldönteni, hogy jó volt vagy rossz, akkor két lehetőség van.
- Nem kell róla eldönteni.
- Részletesebben kell vizsgálni a dolgot.
Már pedig, ha a másik emberre hatunk, akkor el kell döntetni.
Én nem támogatom azt, hogy ölni, lopni, elvenni a másikét jó dolog. Undorító, ocsmány dolog és bűn.
De vannak emberek, akiket erre kényszerít a társadalom.
Akkor sem lehet azt mondani, hogy ölni jó és helyes. Hanem xy felmentést kaphat, ha jogos.
Én nem vallásnak nevezném.
Úgy helyes, hogy:
Igaz imádati forma.
Jézus nem vallásokat hozott létre, hanem bemutatta, milyen életet fogad el a teremtő.
A hitet a kereszténységet élni kell az életed minden területén nem csak néha, néha, meg amikor neked tetszik.Meg amikor neked kényelmes
Jézus élte az igazságot és igaz emberként halt meg...
Vidiripi
"Jézus élte az igazságot és igaz emberként halt meg..."
S az igazság z hogy az Atya harmadnap feltámasztotta őt.
Igaz vallás NINCS. Út van! Az Igazsághoz Jézuson keresztül vezet az út.
János 14:6 Jézus így válaszolt: "Én vagyok az út, az igazság és az élet; senki sem mehet az Atyához, csakis énáltalam.
János 17:17 Szenteld meg őket az igazsággal: a te igéd igazság.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!