Aki nem nős az nem lehet presbiter?

Szia!
Természetesen nem igaz, hiszen vannak női presbiterek is. A Bibliában írja Pál apostol, hogy a presbiter egy feleségű legyen ezt szokták viccesen idézni, de értelemszerűen ez nem azt jelenti, hogy csak nős ember lehet presbiter...
Üdv. Péter

"Ez a nép szájával közelget hozzám, és ajkával tisztel engemet; szíve pedig távol van tőlem. Pedig hiába tisztelnek engem, ha oly tudományokat tanítanak, amelyek embereknek parancsolatai"
"A Bibliában írja Pál apostol, hogy a presbiter egy feleségű legyen ezt szokták viccesen idézni, de értelemszerűen ez nem azt jelenti, hogy csak nős ember lehet presbiter"
Kérdező: Ha téged tényleg presbiternek választottak (volna, amit kétlek) akkor hogy lehet az, hogy nem ismerik a biblia ide vonatkozó részeit? Vagy ha ismerik és mondják is, miért választanának pont téged presbiternek, noha tudják, hogy házasság előtt vagy, ráadásul úgy, hogy még közlik is, hogy nem lehetséges? Meg aztán, miféle református közösség/vezetők az, aki(k) olyan embert választanak presbiternek, aki még alap szinten sem ismeri a bibliát és a gyakorikérdéseken kér infót ilyen (állítólag az életét szorosan érintő) sarkalatos kérdéssekkel kapcsolatban? Akit ezek után simán meg lehet győzni a biblia ellenében (!) 2 gyatra és svédcsavarral átitatott "hozzászólással" az általa hallani áhított "igazságról"?
Miért nem olvasod el pl. azt a részt a bibliában saját magad, amit Péter olyan viccesnek talált? Leírja PONTOSAN, hogy miért fontos nem csak az, hogy nős legyen, de még az is, hogy gyerekei legyenek, és MEGPRÓBÁLT ember legyen, amit manapság divatos kifejezéssel úgy hívnak: Hiteles. Én meg úgy hívnám, hogy "aki már bizonyított". Ugyanis Istennek fontos a népe, a gyermekei és NEM akarja olyan emberekre bízni, akikről még nem bizonyosodott be, hogy a saját "házukat" képesek elkormányozni, igazgatni becsülettel, Isten népe ugyanis nem játékszer és nem is kísérleti labor, vagy játszóház, hogy majdcsak esik-puffan valahogyan..
Ezen kívül fontos az is, hogy "ne legyen új ember" hanem olyasvalaki, akit ismernek, jó példával jár el az adott közösség előtt, amelynek a bizalmát élvezi. Mert, ha nem képes a saját maga "házáról" (házanépén/családján) gondot viselni, hogyan viselne gondot Isten háznépéről?
A kérdés nem az volt, hogy nő is lehet e presbiter, vagy Pál miért volt egyedül, de te ezeket az emberi indoklásokat simán benyelted első szóra, nem tudom, hogy "presbiter jelöltként" hogy nem tűnt fel ez a visszásság.
Nem tudom, ha nagyon nekifeszülnél, hány női presbitert, apostolt, tanítót, evangélistát stb. találnál az újszövetségben, de sok sikert hozzá.. Az, hogy emberek azzal indokolják a létezésüket, hogy "de hát most is vannak" ergo: lehetnek, nem azonos Isten akaratával, rendeléseivel ugyanis ez körben járó, önmagára visszavezethető érvelés. Azért lehet, mert van? Ez nem angolszász jogrendszer, hogy ha valamire találnak "precedenst" akkor máris indokolt, hanem a bibliáról, Isten beszédéről beszélünk. Pontosan azért kell egy feleségű, kipróbált, hiteles ember, aki a maga házán képes gondot viselni, hogy az illetőnek MINIMUM annyi igei tudása és Isteni vezetése legyen hiteles élettel a háta mögött (és kapcsolata Istennel) ami elkerülhetővé teszi, hogy az adott közösség olyan szintre süllyedjen, hogy megválasszon presbiternek, vagy pásztornak olyan embereket, akik még a bibliai alapokkal sincsenek tisztába, könnyen megvezethetők és Isten/a biblia helyett a gyakorikérdések.hu-n tudakolják az életüket, hitüket szorosan érintő, fontos kérdésekben AZT az "igazságot" amit hallani szeretnének.
Pál pedig, ha már itt tartunk, nem jókedvéből volt egyedülálló, ahogyan nem is véletlen mondta, hogy jobb egyedül lenni (javaslatként) "a jelenvaló szükség miatt" - "mert az idő rövidre van szabva ezentúl"
"A hajadonok felől nincs ugyan parancsolatom az Úrtól, de tanácsot adok úgy, mint a ki irgalmasságot nyertem az Úrtól, hogy hitelreméltó legyek. Úgy ítélem azért, hogy jó ez a jelenvaló szükség miatt, hogy tudniillik jó az embernek úgy maradni. Feleséghez köttettél? Ne keress elválást. Megszabadultál feleségedtől? Ne keress feleséget. De ha veszel is feleséget, nem vétkezel; és ha férjhez megy is a hajadon, nem vétkezik; de az ilyeneknek háborúságuk lesz a testben. Én pedig kedveznék néktek. Ezt pedig azért mondom, atyámfiai, mert az idő rövidre van szabva ezentúl, azért a kiknek van is feleségök, úgy legyenek, mintha nem volna. És a kik sírnak, mintha nem sírnának; és a kik vígadnak, mintha nem vígadnának; a kik vesznek, mintha semmijök sem volna. És a kik élnek e világgal, mintha nem élnének: mert elmúlik e világnak ábrázatja. Azt akarnám pedig, hogy ti gond nélkül legyetek. A ki házasság nélkül van, arra visel gondot, a mi az Úré, mimódon kedveskedhessék az Úrnak; A ki pedig feleséget vett, a világiakra visel gondot, mimódon kedveskedhessék a feleségének. Különbözik egymástól az asszony és a hajadon. A ki nem ment férjhez, az Úr dolgaira visel gondot, hogy szent legyen mind testében, mind lelkében; a ki pedig férjhez ment, a világiakra visel gondot, mimódon kedveskedhessék a férjének. Ezt pedig a ti hasznotokra mondom; nem hogy tőrt vessek néktek, hanem hogy illendőképen és állhatatosan ragaszkodjatok az Úrhoz háboríthatatlanul" (Korinthusbeliekhez írt I. levél 7. rész)
Ott nem azt mondja, hogy úgy kellene élnie minden kereszténynek, ahogy ő maga, vagyis Pál. Pált megkövezték, hajótörést szenvedett, számtalanszor pellengérre állították, megverték, folyamatosan járta az akkor ismert "világot" beleértve a szkítiaiakat (minket?) és spanyolország területét is (ha jól tudom, de nem lényeg) és hol a görögök, hol az akkor már diaszpórában élő, törvénykező zsidók üldözték, vagy maguk a rómaiak. Ilyen körülmények között elég nehézkes lett volna (konkrétan lehetetlen) fenn és eltartani egy családot, gyerekeket nevelni, iskolába járatni, vetni, aratni, kereskedni. Sok mai ember, még azt is nehezen kivitelezhető dolognak tartja, hogy 8-10 óra munka+utazgatás után elmenjen vásárolni és nekiálljon főzőcskézni, sok olyan párt ismertem, akik frankón "dobozból éltek" (pizzásdobozból/kínaiból) műanyag evőeszközökkel és eldobható tányérokkal. Pál, meg úgy élt, mint Jézus: állandóan jött-ment, folyamatosan vadásztak rá, börtönbe és ítélőszékek elé citálták, járta az országokat az akkori "módszerekkel", tehát gyalog, szamáron, hajónak csúfolt lélekvesztőkön ésatöbbi. És azt is tudta, hogy nemsokára keresztényüldözés lesz (a jelenvaló szükség miatt)

Hazardteam!
Nem bírtam elolvasni a válaszod, egyetlen egy Igét tudok tartalmilag idézni neked: "A betű megöl a Lélek megelevenít", ezt vedd figyelembe ha értelmezed a Bibliát. Ami a női szolgálattevőket illeti: Debóra, Priszcilla, Hulda stb.. ki próféta, ki bíró volt, ki tanító.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!