Mit jelentenek a templomok tetején lévő szimbólumok?
Több olyan református templom is van, aminek kakas van a tetején (pl. Miskolc, Szeged). A kakas egyrészt Péterre emlékeztet, másrészt a reggeli fény szimbólumaként Krisztus feltámadására. A tüskés gömb pedig nem Nap, hanem csillag, ami szintén a hajnal, a világosság szimbóluma, illetve a betlehemi csillagot szimbolizálja.
A r.katolikus és ortodox templomokon általában kereszt van, nincs küloönösebb jelentése annak, hogy a kereszt melyik fajtája (latin-kettős vagy hármas kereszt), a református és evangélikus templomokon általában csillag (messziről megkülönbözeteti őket a katolikus templomtól), vagy szélvitorlának nevezett zászló, az unitáriusokén általában csak gomb.
Szia!
A katolikus és evangélikus templomok tetején egyaránt kereszt van, ezek a Krisztus keresztjére utalnak. A református templomok tetején általában csillag van, ez a betlehemi csillagra történő utalás, ritkábban a kakas ami elsősorban Péter árulására, de az ébredésre a megtérésre is utal.
Üdv. Péter
Köszönöm a válaszokat. Ezek szerint nem csak én vagyok időnként erdőben a csúcsdíszeket illetően, ugyanis azok nem okvetlen felekezet-specifikusak. Legjobb gyűjteményt itt találtam ez ügyben, de biztosan nem fogom tudni megjegyezni ezt a sokszínűséget:Magyar Katolikus Lexikon > T > toronycsúcsdísz.
Még egyszer köszi!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!