Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Mikor, miota, miert szoktak...

Mikor, miota, miert szoktak harangozni a templomok?

Figyelt kérdés
En csak azt tudom,hogy pont delben szoktak harangozni,de azt mar nem tudom,hogy miert...
2012. okt. 27. 21:16
 1/6 anonim ***** válasza:
100%

1. A templomok nem harangoznak, hanem a harangok a templomtoronyban.

2. A déli harangszó (keress rá a Google-n) a nándorfehrvári győzelem emlékére van.

3. Ezen felül minden templom harangjai a helyi szokások szerint harangoznak reggel és este, ami viszont mindenütt egységes, hogy halálesetkor, ill. mise/istentisztelet és temetés kezdetét jelzik. Régen a tűzesetek jelzésére is szolgált.

2012. okt. 27. 21:22
 2/6 anonim ***** válasza:
50%
a deli harangszo hunyadi janos (torokvero) tiszteletere hangzott el eloszor. legalabbis igy emlekszem a toribol:)
2012. okt. 27. 21:22
 3/6 anonim ***** válasza:
A Nándorfehérvári győzelem emlékére lenne ez nem igaz!Megtalálható a pápának az a levele amelyik elrendeli a déli harangszót és az a rendelet több mint három héttel a nándorfehérvári csata előtt született! Ez az egyik közszájon forgó történelmi tévedés!
2012. okt. 27. 21:33
 4/6 anonim ***** válasza:

III. Kallixtusz pápa bullája, 1456. június 29. „(…) Hogy az egész nép, fajra és nemre való tekintet nélkül, ezeknek az imáknak és búcsúknak részese lehessen, megparancsoljuk és elrendeljük, hogy az összes városok, területek és helyek minden egyes templomában a három órai és az esti ima között, tudniillik az esti imára való harangozás előtt, de legalább olyan tájban, egy vagy több zengő haranggal, hogy jól hallhatók legyenek, félórás időközönként háromszor harangozzanak minden egyes nap, ahogy az Angyali üdvözletre harangozni szokás, s akkor ki-ki az Úr imádságát (…) háromszor mondja el.”

Hunyadi János hadseregével 1456. július 22-én a nándorfehérvári diadal során győzelmet aratott a török sereg felett.

2012. okt. 27. 21:36
 5/6 anonim ***** válasza:
Első vagyok, lehet hogy nem voltam egyértelmű, ezért helyesbítenék: a pápa akkor a törökökkel való háborúzás miatt rendelte el, de ma már a nándorfehérvári győzelem emlékére szólnak a harangok délben.
2012. okt. 27. 21:38
 6/6 anonim ***** válasza:

A pápa, III. Calixtus még a csata előtt rendelte el, hogy déli harangszó szólítsa imára a híveket Magyarországért szerte a keresztény világban. A pápai bulla kihirdetésének idejére azonban már a győzelem híre is megérkezett az európai városokba.

A déli harangszó összekapcsolása a nándorfehérvári győzelem emlékével végeredményben a történelem nem gyakori önkorrekciói közé tartozik.

2012. okt. 28. 09:05

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!