Elutasíthat-e római pap a gyerekem megkeresztelését, ha párommal nem esküdtünk templomban?
Úgy tudom el. Vagyis kérhet benneteket, hogy a keresztelő elött tegyetek templomi esküt.
Logikus, hiszen a keresztelés azt jelenti, hogy ti szülők és a keresztszülők megfogadjátok, hogy keresztényi hitben nevelitek a gyermeketeket. De hogyan tehetnétek ezt, ha a keresztény egyház szabályai szerint össze sem vagytok házasodva?
Mi is egyszerre tartottuk az esküvőt és a keresztelőt mert amikor összeházasodtunk már erősen dudorodott a pocim és nem akartam úgy állni az oltár elé. Ami persze vicc, mert istennek olyan mindegy hogyan vagyok ott. Végül is az esküvő-keresztelő nagyon szép volt. :)
Igen, elutasíthat. A keresztgeta gyereknek a szülő hitére szolgálttják ki. A keresztségben meg kell ígérni, hogy hitre nevelitek a gyermeketeket. Ezért igyekeznek megtudni, hogy Ti mennyire éltek vallásos életet. Ha azt látják, hogy nem -mert például nincs egyházilag rendezve a házasságotok- akkor nem látják megalapozottnak a reményt arra, hogy a gyerek vallásos nevelést kapjon. Ekkor tulajdonképpen nem elutasítják a keresztelőt -mert az a gyereknek jár-, hanem elhalasztják. Vagy addig, amíg rendezitek az életeteket olyan formában, hogy abból látják, hogy vallásos család vagytok, vagy ha nem mutattok ilyen szándékot, akkor addig, amíg esetleg a gyerek maga kéri a keresztséget. Ezt már akár 6-7 évesen megteheti, ilyenkor már nem kell a szülők hite, megkeresztelik a gyerek saját hitére, ha kéri. (persze ebben az esetben előtte hittanra kell járnia, a papnak látnia kell, hogy tényleg ő akarja és nem a szülők akarnak pótolni egy mulasztást és megmondták a gyerknek, hogy mit kell mondani)
NA, ez hosszú lett. A lényeg: a szabályok szerint ha nem vagytok egyházilag is házasok, elhalaszthatják a keresztelőt. DE! Mivel nincsenek papíron pontokba szedett követelmények (úgymint: 1. egyházi esküvő igazolása ; 2. akármi másnak az igazolása stb.), a pap megítélésére van bízva, hogy van-e remény a vallásos nevelésre. Ezzel azt akarom mondani, hogy vannak olyan papok, akik rugalmasabban kezelik a kérdést. Ha elutasítanak Benneteket és fontos Nektek, hogy a gyerek meg legyen keresztelve, akkor keresstek egy rugalmasabb papot. Fogtok találni, ebben biztos vagyok!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!