Az 1900-as évek elején Budapest volt Európa "zsidó-fővárosa"?
Figyelt kérdés
Gondolom, nem ok nélkül épült itt a legnagyobb zsinagóga Európában...
1890 és 1930 között végig a népesség több, mint 20%-a zsidó vallású volt.
Volt olyan város Európában, ahol ennél is magasabb volt az arány?
2012. aug. 6. 02:41
1/9 anonim válasza:
Az volt - és ma is az.Érdekes módon:D, egyesek szerint mégis itt kell szakmányban rettegni...
2/9 A kérdező kommentje:
Budapest lakosságának 0,5%-a zsidó a 2001-es népszámlálás szerint.
2012. aug. 6. 10:29
3/9 Hazardteam válasza:
Azt nem olvastad, hogy 1900-ban a budapesti lakosságnak még a fele németajkú volt? Egyébként, ha érdekel: Első hely: Franciaország, második: Magyarország, harmadik meg asszem hollandia, de ebben nem vagyok biztos. És ne csak a zsinagógából indulj ki, abban az időben a magyar épületek és innovációk világhírűek és előremutatók voltak. Pl. a parlament mikor épült, a világ legnagyobb épületének számított, vagy nálunk volt a világon elsőként feszített ívű híd (Erzsébet) és még nagyon sok mindenben úttörők voltunk abban az időben és tökre más volt minden, a hozzáállás is. Abban az időben pont egy magyar zsidó tárta fel egyiptomban (saját pénzéből) a legnagyobb/legtöbb horderejű területeket, relikviákat, megváltoztatva az addig bevett ősegyiptomi eredet elméleteket (pölö) Vagyis akkoriban még "másfajta" hozzáállású emberek éltek itt magyarországon és sokkal jobban támogatták a kezdeményezéseket, innovációkat, ötleteket. Rengeteg épület és találmány született akkor, amik korszakalkotónak számítottak. Egyesek szerint ez az egyik oka trianonnak és a felszabdalásnak is, mert a britek, németek, franciák az összes gyarmatuk, tudósaik és koponyáik támogatása mellett sem tudtak ilyen rövid idő alatt ekkora fejlődést felmutatni, mint amit az akkori magyarország, elég, ha csak a városfejlesztésekre gondolunk. Pl. a mai nagykörút helyén egy hajózható csatorna volt és a világon elsőként olyan vasúti rendszer, ami koncentrikus körökben behálózta az akkori egész magyarország területét. Itt volt németország után másodikként autógyár stb stb. Szóval amikor arra gondolsz, hogy "európa legnagyobb zsinagógája" akkor ezeket, a korszakot is gondold végig.
4/9 A kérdező kommentje:
Nem értem, ezt miért ragadtad ki, egy szóval sem mondtam, hogy bármi bajom is lenne a zsidókkal.
2012. aug. 7. 01:45
5/9 Hazardteam válasza:
Mármint én? Mit ragadtam ki és miből tűnhetne úgy, hogy nekem úgy tűnne, neked bajod lenne a zsidókkal? Nem értem.
6/9 A kérdező kommentje:
"Szóval amikor arra gondolsz, hogy "európa legnagyobb zsinagógája" akkor ezeket, a korszakot is gondold végig."
2012. aug. 7. 02:49
7/9 Hazardteam válasza:
Amit idéztél, részemről a világon semmi mást nem jelent, mint ami nyilvánvaló. Szerinted ebből azt kellene kiolvasnod, amire következtettél? És amikre utal, amiket felsoroltam? Még mindig nem értem..
8/9 A kérdező kommentje:
Lehet, hogy Budapest abban az időben élen járt építészetben, de akkor is azt gondolom, hogy feleslegesen mégsem építettek volna ilyen hatalmas zsinagógát.
2012. aug. 7. 03:01
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!