Kik a Jehova Tanui? Milyen vallási közösséghez tartoznak? Mekkora közösség lehet? /létszám/
Kedves Kata!
Csak két dologra szeretnék reagálni az írásodból:
1. Amit leírtál az apostolokról, az rendben van, és a Biblia is beszél a vezetőkről (pásztorok, tanítók, presbiterek stb.)
Ezért nem is értem, hogy az Őrtorony Társulat miért tagadja le, hogy náluk lenne "papi osztály".
A különféle tisztségekben levők egy része pedig lehet, hogy dolgozik, de vannak a teljes idejű szolgálók is, akik nem. Ezzel sincs probléma, csak a pontosítás miatt írtam le.
Viszont hogy ne lenne hatalmuk? Hogyne lenne már...
Vének, akik bármikor "elővehetik" a "mezei" tagokat egy-egy témában; sőt, akiknek a többi "mezei" tag "bejelentheti" egy másik tagtársát... Vének, akik ítélkeznek a már említett bírósági ügyekben...
Körzetfelvigyázók, zónafelvigyázók... Már az is különleges alkalomnak számít egy-egy közösség életében, ha látogatóba mennek hozzájuk.
A brooklyni vezetőségről meg nem is beszélve, hiszen minden egyes JT az ő közvetett irányításuknak engedelmeskedik.
Ez mind-mind hatalom.
És: "nem lehet csak úgy uralkodni" - írod.
Persze, hogy nem lehetNE, sokan mégis visszaélnek a hatalmukkal, tehát önkényesen használják azt, másképp mondva visszaélnek vele.
Ha neked még nem volt ilyen tapasztalatod, és a környezetedben sem senkinek, akkor szerencséd van.
2. Bár nem én írtam neked a privátot (sőt, még a te privátodra sem válaszoltam...), így nem tudom konkrétan, miről volt szó, de ez nem is lényeg.
A példád nagyon tetszik, nagyon szemléletes. :)
Viszont azt írod: egy nő nem is taníthat a gyülekezetben.
Sajnálom, hogy ezt nektek így tanítják, sajnos ez nem egyedülálló jelenség, mert több keresztény közösségben is hasonlóan gondolkodnak. Nem részletezem az egész igerészt, csak röviden leírom a lényeget: Pál a _hitben fiatal_ nőknek nem engedte a tanítást; a "nagytudású", tapasztalt asszonyok ellen semmi kifogása nem volt. (Lásd pl. Priszcilla, Fébé stb., voltak női tanítók, gyülekezetvezetők is.)
Üdv. :)
Mindenkinek ajánlom a témában a következő filmet:
http://www.youtube.com/watch?v=INEaE1_3WAw
Továbbá az alábbi rövid videót és a hozzá kapcsolódó honlapot:
http://www.youtube.com/watch?v=JJFG639n3FQ
Üdv. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!