Római Katolikus misén a pap miért töri ketté az ostyát a szertartáskor, valamint a két félkör alakot miért csúsztatja egymásra "V" alakot formálva?
Figyelt kérdés
2012. ápr. 16. 23:38
1/3 anonim válasza:
Jézus az utolsó vacsorán a kenyeret megtörte, mielőtt tanítványainak adta, és úgy rendelkezett, hogy "ezt cselekedjétek az én emlékezetemre". Ezért töri el az ostyát, a többi szerintem már színpadi sajátosság.
2/3 anonim válasza:
Szerintem ostyától is függ, de pl. nálunk nem félbetöri, hanem kitör belőle egy kis háromszöget és azt belerakja a borba, és úgy mutatja fel az ostyát, hogy hiányzik belőle egy darab. Úgy tudom, a középkor óta szokás a kis darab ostya bedobása a kehelybe, ezzel az egységet szimbolizálják.
3/3 anonim válasza:
Törés: mert Jézus is így tett, és feltámadása után többször is ez volt az a momentum, amiről a tanítványok felismerhették (mai szóhasználattal élve: ez lett a védjegye)
Összeillesztés: mert fél kézzel kell feltartania, a másik keze el van foglalva a kehellyel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!