Mi a gond a jóslással/jövőbelátással?
Köszi a választ:)
Az Einstein elmélet miatt kérdeztem. Mert akkor a jövő is relatív :P
A jóslás nem véletlen elítélt dolog. Amit a jós mond, az véletlen valóra válhat, de annyi köze van ennek a jóshoz, mint a fekete macskának a szerencséhez.
Pont azért, mert vagy eltalálja vagy nem, hogy mi fog történni, nem lehet a beszédére biztosan alapozni. Ráadásul, vannak akik pénzt is kérnek a jóslásért, garancia papír nélkül.
Van egy sokkal jobb megoldás. Lehet előre látást gyakorolni következetes gondolkodással. Aki reálisan át látja saját helyzetét és lehetőségeit, könnyen számíthat bizonyos következményekre (előre-látás). Van néhány eset ami valószínűleg bekövetkezhet ha ezt vagy azt csináljuk, céltudatosan törekedhetünk arra, hogy melyik eset következzen be, tehetünk azért. A jóslás szerintem szélhámosság.
Szegény Einstein! Miért kell mindenbe belekeverni!?
A gond a jövőbelátással az, hogy fogalmi zűrzavar. Az, hogy időnként valaki mond valamit később bekövetkező dolgokról, amelyek aszerint is történnek, nem jövőbelátás, hanem véletlen találat. Akár isten segítségének mondja, akár nem. Ha jövőbe lát, a helyzetet meg tudja ismételni. Ha meg tudja ismételni, rögtön a saját jövője fogja érdekelni. Ha rosszat lát, bele fog avatkozni. Attól más lett a jövője. Akkor viszont nem is jól látta először. És így tovább a végtelenségig. Akinek van kedve becsavarodni, folytassa...
Mert Isten szeret minket, és pontosan tudja, hogy nem lenne jó nekünk tudni a jövőt. Mert nem látjuk át okok és okozatok bonyolult szövevényét. Ha bárkinek lenne lehetősége megmondani, hogy mi lesz velünk, akkor mindent elkövetnénk azért, hogy a rossz dolgokat elkerüljük... pedig a rossz dolgokkal jár együtt a jó is, ha az egyik nem történik meg, akkor a másik sem... az egyik következik a másikból.
Ha nekem 10 évvel ezelőtt valaki meg tudta volna jósolni, hogy milyen lesz a mostani életem, akkor azt mondtam volna, hogy köszönöm szépen, de nem kérek belőle. Nem mentem volna hozzá a férjemhez, tudván, hogy a házasságunk megromlik, vagy nem szültem volna meg a gyermekem, ha tudom, hogy fogyatékos lesz.
De most azt mondom, jó, hogy ezeket nem tudtam, mert ez így, egyben része az életemnek, és így váltam azzá, aki vagyok! A rossz házasságomból rengeteget tanultam, fejlődtem; a gyermekemet pedig el tudtam fogadni olyannak, amilyen, mert egy csoda! Szegényebb lettem volna, ha nem születik meg - és biztos vagyok benne, hogy a világ is szegényebb lett volna, mert amúgy zseni, sokra fogja még vinni. :)
Szóval tényleg, őszintén kérdezem: mi értelme van ismerni a jövőt?
Szerintem azért tiltották be, mert a vallások azt mondják többek közt "Isten útjai kifürkészhetetlenek".
Aki pedig ennek ellenére találgatja mi következhet be, s úgy adja elő, mintha az tény lenne, az hazudik.
Gondolom annak idején ezek Istent játszottak.
#17 Szerintem te érzed a lényeget. A gyermeked pedig örülhet, hogy ilyen anyukája van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!