Zsidó volt-e Szent Pál apostol? Szerinted?
# 1
Írja valahol a Biblia, hogy Saul/Pál zsidó volt?
A zsidó és a keresztény nem egymást kizáró dolgok. (ez olyan, mintha a magyar és a keresztény kizárná egymást, holott az egyik származás, a másik pedig Krisztus követéséről tudósít)
Amúgy Pál maga írja magáról, hogy Benjámin nemzetségéből való, tehát zsidó, pontosabban Izraelita. (Ugyanis a zsidó, az csak Júda törzsére utal)
Róm 11,1
Mondom tehát: Avagy elvetette-é Isten az ő népét? Távol legyen; mert én is izráelita vagyok, az Ábrahám magvából, Benjámin nemzetségéből való.
Fil 3,5 Körülmetéltettem nyolczadnapon, Izráel nemzetségéből, Benjámin törzséből való vagyok, zsidókból való zsidó, törvény tekintetében farizeus,
Zsidó származású volt. Pál maga írja:
Fil 3:5 "nyolcadik napon metéltek körül, Izrael népéből, Benjámin törzséből származom, héber a héberek közül, törvény szempontjából farizeus"
De aztán hozzáteszi:
Gal 3:28 "Nincs zsidó, sem görög; nincs szolga, sem szabad; nincs férfi, sem nõ; mert ti mindnyájan egyek vagytok a Krisztus Jézusban."
Vagyis a testi származás egyáltalán nem számít.
A görög (és ebben következetes a latin Vulgata is) Koiné Diathéké
a Fil. 3:5 versben azt írja a mondat végén: héber a héberek közül (ivrit, habiru)
Ezek szerint csak a gyűjtő fogalom szerint judeai, amúgy Benjáminita?
A Kis nemzetségéből való Saul, a király is Benjáminita volt.
1 Sám. 9,1 És volt egy ember a Benjámin nemzetségéből, kinek neve vala Kis, Abielnek fia, ki Sérornak fia, ki Bekoráthnak fia, ki Afiákhnak fia, ki Benjámin házából való volt; igen tehetős ember vala.
Tudod kérdező, amikor valaki leáll zsidózni, akkor az nem kérdezi meg a sértettet először, hogy bocsi, de Júda vagy Benjámin törzséből való vagy? Esetleg Lévita?
A 12 törzs 12 testvérről lett elnevezve, tehát egy faj, aminek a maradékát ma zsidónak nevezzük. Mindannyian Isten népe, egyetlen népe voltak. Amikor a nácik üldözték őket, ők sem hatódtak meg a törzsbéli hovatartozástól. Tehát Pál apostol is zsidó volt, ahogyan Radnóti meg Örkény meg Rejtő Jenő is.....
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!