Vidiripi Van e jelentősége, hogy hogyan ejtjük a négybetűs héber tetragrammot, a magyar nyelvben? JHVH (יהוה)
Van jelentősége annak, hogy Istennek megkülönböztető neve van. Igaz, hogy csak egy teremtő Isten létezik, akiből minden lett, de sok isten van, ahogy az I.Korintusz 8:5,6 írja:
"Mert ha vannak is úgynevezett istenek akár az égben, akár a földön, aminthogy van sok isten és sok úr; Mindazonáltal nekünk egy Istenünk van, az Atya, akitől van a mindenség, mi is őbenne; és egy Urunk, a Jézus Krisztus, aki által van a mindenség, mi is őáltala."
A 83.Zsoltár 19. verse meg is nevezi:
"Hogy megtudják, hogy te, akinek neve Jehova, egymagad vagy felséges Isten az egész földön." (Károli)
A kiejtés olyannyira nem számít, amennyire Jézus nevének a kiejtése sem számít. Mi ezt is magyarul mondjuk, nem héberül. A jelentése számít. (JHVH=Azzá válok, amivé válni akarok, Vagyok aki vagyok, JÉZUS=Jehova a megmentés, Jahve a megmentés)
Gusev
Röviden az a jelentése hogy: Mindenható
Hosszabban:Azzá válok, amivé válni akarok
II. Móz. 3:13.
Mózes pedig monda az Istennek: Ímé én elmegyek az Izráel fiaihoz és ezt mondom nékik: A ti atyáitok Istene küldött engem ti hozzátok; ha azt mondják nékem: Mi a neve? mit mondjak nékik? És monda Isten Mózesnek: VAGYOK A KI VAGYOK. És monda: Így szólj az Izráel fiaihoz: A VAGYOK küldött engem ti hozzátok. 15. És ismét monda Isten Mózesnek: Így szólj az Izráel fiaihoz: Az ÚR [JHVH], a ti atyáitoknak Istene, Ábrahámnak Istene, Izsáknak Istene és Jákóbnak Istene küldött engem ti hozzátok. Ez az én nevem mind örökké és ez az én emlékezetem nemzetségről nemzetségre.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!